mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  30.10.2023 16:04:00

Česká firma RC Europe staví největší logistické a výrobní centrum v Chorvatsku v hodnotě více než 100 mil. EUR

Česká firma RC Europe staví největší logistické a výrobní centrum v Chorvatsku v hodnotě více než 100 mil. EUR

30.10.2023 / 16:00 | Aktualizováno: 30.10.2023 / 16:04

Významný český investor v Chorvatsku, developerská a investiční skupina RC Europe (www.rceurope.com) zahájila v Samoboru u hlavního města Záhřebu výstavbu největšího logistického a výrobního centra v Chorvatsku. V budoucím logistickém parku RC Zone Samobor v ekonomické zóně Bobovica vznikne na celkové ploše 170 tis. m2 impozantní moderní budova o rozloze 86 tis. m2 určená k pronájmu. Celý projekt vyjde na více než 100 mil. EUR (více než 2,37 mld. korun).

Jedná se nejen o první projekt společnosti RC Europe v Chorvatsku, ale také o stavbu vůbec prvního logistického a distribučního centra v Chorvatsku. Díky nárůstu celosvětového obchodu a rostoucím požadavkům zákazníků na rychlé a efektivní dodávky logicky roste i chorvatský logistický trh.

Moderní, energeticky úsporné a ekologicky šetrné budovy jsou nyní nutností. „V Chorvatsku je nedostatek takových zařízení, existuje zde dobrý potenciál, co se týče segmentu logistiky a průmyslového skladování. Země se stává důležitou součástí naší expanzní strategie a my jsme odhodláni pozitivně přispívat k jeho hospodářskému růstu a růstu infrastruktury“, řekl Antonín Dillenz, generální ředitel RC Europe pro ČR a Chorvatsko.

Logistické a distribuční centrum RC Zone Samobor má velmi dobré technické a ekologické standardy, které jsou v souladu s moderními mezinárodními logistickými standardy a nejnovějšími trendy v energeticky efektivní (zelené) výstavbě. Projekt bude patřit k nejmodernějším a nejpokročilejším ve svém oboru, poskytne zajímavá pracovní místa pro více než 800 vysoce kvalifikovaných i méně kvalifikovaných zaměstnanců. Jeho součástí bude i solární fotovoltaická elektrárna o výkonu 7 MW, elektrické nabíjecí stanice pro osobní i nákladní vozidla, moderní zázemí pro pracovníky a řada dalších služeb. RC Europe bude investovat i do dopravní infrastruktury logistického areálu a v univerzálním objektu bude realizovat skladovací, výrobní a kancelářské prostory vhodné pro logistické a výrobní aktivity.

Možnými budoucími klienty a partnery jsou automobilky, velké logistiky i mezinárodní společnosti. Firma již podepsala smlouvy a dohody s některými partnery, kteří se stanou nájemci RC Zone Samobor. Významná část budovy je již pronajata různým nájemcům, včetně velkých mezinárodních i domácích chorvatských společností. Stále však existuje prostor i pro české partnery, jednak při vlastní výstavbě, tak i možnost prezentace a pronájmu tam.

Dodavatelem stavby, který byl již dříve vybrán na základě výběrového řízení, je chorvatská stavební společnost Facies d.o.o. (www.facies.hr). Projekt má být příkladem kvalitní ekologické a udržitelné výstavby v souladu s mezinárodní certifikací BREEAM a strategií ESG (Environmental, Social, Governance). Termín dokončení je stanoven na konec roku 2025.

Poloha tohoto moderního logistického parku je strategicky výhodná, nachází se jen 25 km od centra Záhřebu, v těsné blízkosti Slovinska a západoevropských tras, včetně mezinárodní dálnice A3, což je ideální pro obchod a logistiku.

Tento jedinečný a velmi ambiciózní projekt české firmy přispěje k rozvoji celé oblasti a zvýší životní úroveň regionu vytvořením nejen nových pracovních míst, ale i přilákáním mnoha partnerských firem a dalšího byznysu. Dokončení stavby je plánováno na rok 2025.

Skupina RC Europe se sídlem ve Vyškově byla založena v roce 2005 se soukromým kapitálem zakladatelů Miloslava Hartmana a Jana Prokopa. Kromě České republiky firma úspěšně působí i v Rumunsku a Srbsku. Zabývá se výstavbou a rekonstrukcí kancelářských budov, obchodních center a parků, řetězců supermarketů a obytných budov, velkou část svého majetku firma pronajímá a přímo spravuje.

Společnost RC Europe spolupracuje v rámci svých aktivit i s Velvyslanectvím ČR v Záhřebu, které bylo nápomocno především v podpoře a rozvíjení vztahů s chorvatskou veřejnou správou.

Josef Dvořáček, ekonomický diplomat, Velvyslanectví ČR v Záhřebu


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688