Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
Komodity  |  30.10.2023 09:47:12

Prudce zdraží čokoláda, kakaové boby jsou totiž na burze nejdražší v historii Česka. Češi by si proto měli dát při nákupu cukrovinek pozor; hrozí, že je prodejci budou podvádět

Milovníci čokolády se musí připravit na výrazné zdražení. Burzovní cena kakaových bobů, z nichž se čokoláda vyrábí, totiž nyní prudce roste, na nominálně nejvyšší dolarovou úroveň za celé období od prosince 1978. V českých korunách jsou kakaové boby nyní vůbec nejdražší v novodobé historii České republiky. Za celé období od roku 1993 totiž v pátek na burzeNew Yorku, určující pro celý svět, vůbec poprvé překonala tuna kakaových bobů cenovku v přepočtu 90 tisíc korun. Dnes se obchoduje za cen jen nepatrně nižší.

  Graf: Kakao - ceny a grafy kakaa, vývoj ceny kakaa  1kg - 1 rok - měna CZK 

 

Výrobci čokolády – ve světě se jí ročně vyrobí v přepočtu za více než 2500 miliard korun – přitom předpokládají, že kakaové boby zůstanou extrémně drahé i v roce 2024. Důvodem je zejména to, že země západní Afriky, která zajišťuje dvě třetiny světových dodávek, se potýkají s dramatickým propadem sklizně bobů.

Největší světový producent kakaových bobů, Pobřeží slonoviny, v začínající sezóně 20232024 vyhlíží meziročně o zhruba 25 procent nižší sklizeň, jak uvádí tamní regulační úřad trhu s kakaovými boby, Le Conseil Cafe-Cacao.

Mimořádně vydatné deště, které nejen Pobřežní slonoviny postihly, způsobují rychlejší šíření hnilobné nákazy, jež fatálně poškozuje západoafrickou úrodu bobů. Slabá úroda pak vyhání cenu bobů vzhůru, takže jejich zpracovatelům se tenčí marže a neinvestují proto do nákladnější výroby – jež je nákladnější právě kvůli kvantitativně i kvalitativně horší sklizni.

Marže se zpracovatelům tenčí proto, že za současné mimořádné inflace nemohou navýšené ceny bobů a jejich zpracování tak snadno přenášet na spotřebitele, jako kdyby žádná mimořádná inflace nepanovala. Spotřebitelé totiž mají kvůli inflaci citelně oslabenou kupní sílu. Poté, co zaplatí za zdražené energie, elektřinu či plyn, nebo za dražší bydlení či základní potraviny, jim už často zkrátka nezbývají další volné peníze, které by utratili právě za čokoládu. Ta – na rozdíl od základních potravin – samozřejmě představuje zbytnou součást jídelníčku, bez níž se lze obejít.

Čokoláda tak vykazuje stále více znaků luxusního zboží, včetně vyšší ceny a obtížnější dostupnosti. Její cena roste i kvůli markantnímu zdražování další klíčové ingredience – cukru. Stěžejní světoví výrobci čokolády a cukrovinek z ní, jako je švýcarská firma Lindt & Sprüngli nebo americká Hershey, které dodávají i na český trh, tak nedávno varovaly své odběratele, že se musí připravit na další cenová navýšení. A to i přesto, že koneční spotřebitelé právě mají stále větší potíže si „luxus“ v podobě čokolády vůbec finančně dovolit.

Spotřebitelé i v Česku by proto při nákupu čokoládových cukrovinek měli dbát zvýšené pozornosti. Jejich výrobci totiž mohou přistoupit na strategii nenápadného zmenšení objemu balení při zachování ceny, což je ovšem jen způsob, jak zákazníkovi navodit falešnou iluzi, že za stejné peníze dostává stále stejné množství cukrovinky. Jde o takzvanou „smrskflaci“, což je jen jiná, zastřenější podoba zdražování, neboť zákazník za stejné peníze dostane méně cukrovinky, jakoby ve smrsknutém balení, místo aby, jako při běžném projevu inflace, dostal její stejné množství za vyšší cenu.

Největší světový producent kakaových bobů, Pobřeží slonoviny, vyhlíží v sezóně 20222023, jež skončila letos v září, meziročně o takřka pětinu nižší sklizeň. V Ghaně, jež je světovou dvojkou, se má produkce propadnout pod dlouhodobý průměr. Finální čísla za skončenou sezónu ještě nejsou k dispozici. Jak situace v Pobřeží slonoviny, tak v Ghaně nicméně výrazně přispěje k tomu, že světový trh s boby bude třetí rok v řadě v deficitu – jenž tedy nejspíše přetrvá i v příštím roce, a to kvůli zhoršeným klimatickým podmínkám, souvisejícím rovněž s fenoménem El Nino, a přetrvávajícímu šíření hnilobných nákaz bobů.

Na českém trhu by se citelný růst čokolády a výrobků z ní měl projevovat zvláště v roce 2024, až se doprodají zásoby nakoupené za levnější ceny. Situaci zhoršuje to, že světoví dodavatelé vyprázdněné sklady – nedávno vyprázdněné nejvíce za posledních takřka třicet let. Během covidové pandemie sice poptávka po čokoládě a cukrovinkách citelně klesla, a to zejména kvůli restrikcím v oblasti maloobchodu a letecké dopravy, což umožnilo zásoby navýšit. Po odeznění pandemie si však spotřebitelé svůj přechozí „čokoládový absťák“ mohutně kompenzovali, i díky nákupům za covidové úspory vzniklé za cenu rostoucího dluhu států. Tato kompenzace „absťáku“ již ovšem stačila sklady dodavatelů čokolády vyprázdnit. Prázdné sklady pochopitelně představují další tlak na růst cen čokolády a příslušných cukrovinek.


Lukáš Kovanda, Ph.D.
Hlavní ekonom, Trinity Bank

TRINITY BANK

Trinity Bank působí na finančním trhu již 25 let a vznikla transformací Moravského Peněžního Ústavu – spořitelního družstva. Má více než 92 000 klientů a její bilanční suma přesahuje 65 miliard Kč.

Trinity Bank se specializuje na privátní a korporátní bankovnictví, u fyzických osob se zaměřuje především na vkladové a spořicí produkty, které nabízejí nadstandardní zhodnocení úspor.

Více informaci na: www.trinitybank.cz

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688