Export (export.cz)
Export  |  26.10.2023 14:56:00

Londýn má obří rozpočet na nákup armádní techniky. Mohou z něj profitovat i Češi

Londýn má obří rozpočet na nákup armádní techniky. Mohou z něj profitovat i Češi

Vláda Spojeného království plánuje v letech 2022-2032 vynaložit 242 mld. liber na nákup vojenského vybavení a služeb. Je to příležitost i pro české firmy, o čemž se několik z nich přesvědčilo na akci Czech British Defence Industry Day v Londýně.

Ilustrační foto Shutterstock

Mise českých obranných firem spojená s prezentací proběhla na Velvyslanectví ČR v Londýně a byla podpořena financováním z fondu na projekty ekonomické diplomacie (PROPED). Akce Czech British Defence Industry Day vznikla ve spolupráci Velvyslanectví ČR v Londýně, Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR (AOBP) a Ministerstva obrany ČR.

Český obranný a bezpečnostní průmysl reprezentovalo 10 firem, ať už tradiční jména jako Česká zbrojovka či PBS Velká Bíteš, nebo nové firmy s inovativními řešeními jako Stratosyst či Grant Detection. Společně s Excalibur Army, Svos, VOP CZ, Vzduchotechnik a Žďas prezentovaly firmy širokou škálu čproduktů. Nabídku doplnil software firmy Aura. Mise českých firem se uskutečnila v rámci pracovní cesty vrchní ředitelky Sekce průmyslové spolupráce Ministerstva obrany ČR Radky Konderlové.

Nejen v kontextu současných geopolitických změn a výzev vyjádřili britští partneři zájem o české obranné a bezpečnostní technologie. Za britskou stranu byli přítomni zástupci ministerstva obchodu, britské exportní banky UK Export Finance, zástupci policie, ministerstva vnitra a pohraniční služby. Britský privátní sektor byl reprezentován významnými firmami sektoru obrany a aerospace jako BAE Systems, Babcock International, Leonardo, Lockheed Martin, Thales, QinetiQ a další.

Fotogalerie

V rámci akce Czech British Defence Industry Day se v Londýně představila desítka českých firem. Foto Velvyslanectví ČR v Londýně

Velká Británie: největší zbrojní exportér v Evropě

Spojené království je největším exportérem v obranném průmyslu v Evropě a druhým největším na světě. V roce 2022 vytvořil britský obranný sektor pro britskou ekonomiku přidanou hodnotu ve výši 9,8 mld. liber, zatímco obrat firem dosáhl 22,8 miliardy liber. Sektor obrany v Británii poskytuje téměř 150 tisíc pracovních míst.

V roce 2021/22 vynaložilo Spojené království na obranu 45,9 mld. liber, o 3,6 mld. více než v předchozím roce. Po ruské invazi na Ukrajinu se znovu objevily výzvy ke zvýšení výdajů na obranu, zejména v souvislosti s rostoucí inflací od začátku konfliktu v únoru 2022. Britská vláda vyčlenila v březnu 2023 navíc dalších 5 mld. liber na výdaje na obranu během příštích dvou let (2023/24 a 2024/25) a další 2 mld. liber ročně v následujících letech až do roku 2027/28, což zvyšuje výdaje na obranu celkem o 11 mld. během tohoto pětiletého období. Většina těchto dodatečných finančních prostředků byla alokována do kapitálových rozpočtů (velké projekty a investice). Jako člen NATO se Spojené království zavázalo k ročním výdajům na obranu ve výši 2 % HDP. Premiér Rish Sunak stanovil dlouhodobější ambici zvýšit výdaje na obranu na 2,5 % HDP, ke které zatím není žádný časový rámec.

Britské ministerstvo obrany plánuje v letech 2022-2032 utratit 242 mld. liber na nákup vybavení a služeb. Konkrétně se jedná o následující položky: jaderné zbraně a ponorky (67,7 mld.), IT systémy a služby (928 mld.), lodě (22,3 mld.), pozemní vojenská technika (17,4 mld.), zbraně (17,3 mld.), letecká podpora (15,7 mld.), bojové letouny (19,4 mld.), helikoptéry (10,8 mld.) a systém řízení letového provozu a menší programy (6,5 mld.).

Byznysu s ČR pomůže i UK Export Finance

Velvyslanectví ČR v Londýně eviduje zájem britských partnerů o česká řešení a možnosti budoucí spolupráce. Vzhledem k současným geopolitickým změnám se i Británii více obrací ke spolupráci například s partnerskými zeměmi NATO. V případě společných řešení se, vzhledem k velikosti britského obranného sektoru, nemusí nutně jednat o projekty pro britský trh. Spolupráci je možno navázat u společných česko-britských řešení také s exportní agenturou UK Export Finance, která má pro projekty v Česku alokovány až 4 mld. liber. Pro informace o podobných akcích či možnosti individuální firemní podpory se neváhejte obrátit na oeu.london@embassy.mzv.cz.

Tamara Slate Glässner, ekonomická specialistka, Velvyslanectví ČR v Londýně

Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688