Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  25.10.2023 08:00:14

Německý index by si ve složce očekávání mohl polepšit (Ranní zpráva z finančního trhu)

Americké prodeje nových domů v září podle našeho odhadu meziměsíčně stagnovaly. Dokud hypoteční sazby nezačnou klesat, prodeje nových domů zůstanou nízké. V eurozóně peněžní zásoba ukáže na další zpomalování úvěrové aktivity. Domácnosti i firmy však disponují značnými finančními rezervami, takže negativní úvěrový impulz by neměl zabránit mírnému růstu evropské ekonomiky. Německý IFO index by se díky vyhlídkám na oživení zahraniční poptávky a klesající inflaci mohl ve složce očekávání zlepšit.

Peněžní zásoba v eurozóně klesá

Prodeje nových domů ve Spojených státech po výrazném propadu v srpnu podle našeho odhadu meziměsíčně stagnovaly. Výhled pro další měsíce ale vzhledem k vysokým hypotečním sazbám, které se pohybují kolem 8 %, není optimistický. Dokud úrokové sazby nezačnou klesat, očekáváme, že prodeje nemovitostí budou slabé.

Peněžní zásoba v eurozóně v září zřejmě dále poklesla na -1,8 y/y ze srpnových -1,3 % y/y. Výrazné snížení poptávky po úvěrech je důsledkem růstu úrokových sazeb a dalšího zpřísnění úvěrových podmínek. Růst úvěrů soukromému sektoru by měl podle našeho odhadu meziročně klesnout do záporu. Navzdory výraznému zápornému úvěrovému impulsu však stále čekáme umírněný růst ekonomiky eurozóny. Důvodem jsou velké finanční polštáře, které si firmy i domácnosti vytvořily během covidové krize.

Německý IFO index by mohl poprvé od dubna letošního roku vzrůst. Pomoci by k tomu měly vyhlídky na oživení zahraniční poptávky (především díky Číně), ale i dobrá kondice německých domácností i korporací. To jsou faktory, které by měly náladu v německém průmyslu zlepšovat, obzvlášť v podmínkách klesající inflace.

Maďarská centrální banka snížila klíčovou úrokovou sazbu

Maďarská centrální banka snížila klíčovou 3M depozitní sazbu více o 75 bb na 12,25 %, tedy více než se očekávalo. Se snižováním úrokových sazeb bude podle našeho názoru pokračovat. Na konci letošního roku očekáváme 3M sazbu na 11,5 %, na konci příštího na 5 %. Maďarský forint na rozhodnutí reagoval mírným oslabením o 0,2 % na 382,6 HUF/EUR. Později však ztráty téměř umazal. Česká koruna ztratila 0,1 % a v odpoledních hodinách se její kurz pohyboval na 24,63 CZK/EUR. Polský zlotý oslabil o 0,1 % na 4,47 PLN/EUR. Z domácích dat byly zveřejněny výsledky říjnového konjunkturálního průmyslu. Ten ukázal, že se zvýšila důvěra mezi podnikateli i spotřebiteli. V případě podnikatelů se nálada lepšila především v průmyslu. Zde se odrazilo rychlé odeznívání problémů se subdodávkami. Indikátor důvěry spotřebitelů se po dvou měsících poklesů vrátil v říjnu k růstu a dostal se zpět na úroveň z července letošního roku.

Ztráty v průběhu úterního obchodování utržila i společná evropská měna. Ta ze svého konta odepsala 0,5 % na 1,06 USD/EUR. Předstihové indikátory PMI dopadly v Německu i eurozóně hůře především v oblasti služeb. Mírně se zhoršila i nálada v evropském průmyslu, v tom německém ale mírně rostla, přestože stále zůstává hluboko pod padesátibodovou hranicí značící fázi kontrakce.

Autor: Jana Steckerová

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688