Cez.cz (ČEZ)
Z regionů  |  24.10.2023 13:44:00

Jihočeský kraj a Skupina ČEZ uvolní 26 miliónů korun na přípravu středoškolského oboru zaměřeného na jadernou energetiku

 

Jihočeský kraj a Skupina ČEZ uvolní 26 miliónů korun na přípravu středoškolského oboru zaměřeného na jadernou energetiku

Navázat na dosavadní spolupráci a ještě intenzivněji rozvíjet obor elektrotechnika pro jadernou energetiku. Na tom se v těchto dnech domluvily Jihočeský kraj, energetická Skupina ČEZ a Střední průmyslová škola strojní a elektrotechnická České Budějovice. Podle vrcholových představitelů ČEZ a Jihočeského krajejaderná energetika na jihu Čech perspektivu. Proto dohromady vyčlenily pro českobudějovickou průmyslovku 26 miliónů korun. Do tří let by na škole měly vzniknout nové moderně vybavené odborné učebny. Škola naopak avizuje, že výuka napříč jejími obory bude cílena na uplatnění v jaderné energetice.

Připravit vzdělání středoškoláků tak, aby absolventi mohli plynule přejít ze školy na práci v jaderné energetice nebo pokračovat studiem elektroenergetiky na vysoké škole. Takový je cíl spolupráce Jihočeského kraje, energetické Skupiny ČEZ a SPŠ strojní a elektrotechnické v Českých Budějovicích. V jihočeské metropoli se na tom dohodli vrcholoví představitelé všech tří organizací. Jihočeský kraj během následujících tří let uvolní částku třináct miliónů korun na vybudování šesti nových učeben a tří kabinetů. Vedení kraje chce, aby v jaderné energetice nacházeli uplatnění především Jihočeši.

„Chceme využít potenciál, který jižní Čechy směrem k jaderné energetice mají. Máme zde Temelín, vzniknout by zde měl vůbec první modulární reaktor. Oboje jsou obrovské příležitosti. Je důležité, aby uplatnění zde nacházeli především Jihočeši. Cíleně zaměřeným vzděláním tomu můžeme jít významně naproti,“ uvedl Martin Kuba, hejtman Jihočeského kraje.

Zajistit dostatek kvalifikovaného personálu i pro další desítky let je naopak hlavní motivací energetické Skupiny ČEZ. Už teď ČEZ každoročně na Temelín přijme kolem stovky nových lidí. Nejde přitom jen o operátory, zájem mají energetici o svářeče, strojaře nebo elektrikáře. A právě takto připravení mladí lidé by za pár let měli vycházet ze SPŠ strojní a elektrotechnická. I proto ČEZ na vybavení učeben nejmodernějšími výukovými pomůckami uvolní 13 miliónů korun.

„Temelín je naše klíčová lokalita. Máme tady dva výkonné bezemisní bloky, které chceme provozovat ještě minimálně čtyřicet let. Chceme tady budovat malé modulární reaktory. A to jsou projekty, pro které potřebujeme kvalifikované lidi. A jestli dosud stačila spolupráce se středními a vysokými školami, tak teď potřebujeme jít ještě dál, konkrétně do cíleně zaměřených oborů,“

uvedl Daniel Beneš, generální ředitel a předseda představenstva ČEZ.

Už od loňského září funguje na SPŠ strojní a elektrotechnické v Českých Budějovicích obor Elektroenergetika a elektrické stroje. Podle vedení školy nové učebny umožní zkvalitnit výuku odborných předmětů, u kterých je důležité propojit teoretické znalosti s praxí. „Jsme přesvědčeni o tom, že tímto způsobem zvýšíme motivaci žáků ke studiu elektroenergetiky a následné práci v tomto zajímavém a společensky velmi významném oboru. Naším cílem je kvalita vzdělávání a tu se nám díky spolupráci se silným zaměstnavatelem daří průběžně zvyšovat. Nepůjde jen o finanční stránku, ale díky partnerství můžeme nastavit a průběžně aktualizovat osnovy tak, aby naši studenti byli co nejlépe připraveni na práci v jaderné elektrárně, ať jako středoškoláci, tak i po studiu vysoké školy,“ konstatoval Jaroslav Koreš, ředitel SPŠ SE České Budějovice a dodal, že učebny včetně pořízeného vybavení škola zpřístupní i žákům základních škol, kterým chce ukázat, že studium techniky a konkrétně energetiky má smysl.

SPŠ SE České Budějovice je jedna z prvních partnerských škol společnosti ČEZ. Energetici se školou spolupracují už od roku 2009. Aktuálně má ČEZ na jihu Čech hned 14 partnerských středních škol a velmi těsně spolupracuje se 15 fakultami technických vysokých škol v rámci celé ČR.

Jaderná elektrárna Temelín zaměstnává na 1374 lidí. Dlouhodobě přitom roste počet žen. Aktuálně jich v Temelíně pracuje již 171.

Marek Sviták , mluvčí ČEZ, Jaderná elektrárna Temelín

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688