Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Dluhopisy  |  24.10.2023 13:05:38

Čas (znovu) se zamyslet nad dluhopisy

Už dlouhou dobu nebyly dluhopisy něčím, co by chtěl investor ve svém portfoliu. V období extrémně nízkých úrokových sazeb byly i výnosy z dluhopisů mimořádně nízké. Ale v posledních dvou letech se situace dramaticky změnila. Výnosy z desetiletých německých vládních dluhopisů se od října 2021 do chvíle vzniku tohoto článku vyšplhaly ze záporných čísel na 2,6 %. Ve Spojených státech se výnosy desetiletých vládních dluhopisů vyšvihly z 1,5 % na 4,3 %.

Při pohledu na kratší doby splatnosti vidíme ještě markantnější změny – výnosy z dvouletých amerických dluhopisů se během dvou let zvýšily z 0,5 % na 5 %. A v Německu se výnosy z dvouletých obligací dostaly z -0,5 % na 3 %.

Stejný vývoj je patrný i při pohledu na různé dluhopisové indexy. V níže uvedeném grafu jsou zobrazeny výnosy z následujících 10letých dluhopisů:

Žlutá: Korporátní americké 8,5 %
Červená: Korporátní evropské 8,3 %
Bílá: Agregované americké 5,1 %
Oranžová: Agregované evropské 3,8 %

Proč k tomu dochází?

Kvůli vysokým úrokovým sazbám zavedeným americkou Federální rezervní bankou (Fedem) a Evropskou centrální bankou (ECB) se změnilo celé prostředí úrokových sazeb. A tak se dluhopisy proměnily z aktiv s nízkým výnosem v zajímavou investiční příležitost.

Ve dvou následujících grafech vidíte změny úrokových sazeb provedené ECB a Fedem.


 

Kroky, které centrální banky podnikly, zvýšily všechny úrokové sazby. „Vzestup sazeb“ držitelům dluhopisů uškodil, protože se (výrazně) propadla hodnota jimi drženého majetku. Rok 2022 byl pro majitele dluhopisů jedním z nejhorších. Ani rok 2023 pro ně zatím nebyl příliš úspěšný. Celková návratnost se pohybuje kolem 1–2 %. Existují ale i výjimky, korporátní dluhopisy si vedly poměrně dobře a v USA měly v letošním roce návratnost zhruba 6–7 %.

Tým Saxo Strats je však přesvědčený, že už máme růst úrokových sazeb z větší části za sebou, zejména v USA. To znamená omezené riziko poklesu ceny dluhopisů, a tedy vyšší atraktivitu jejich současných výnosů. A pokud se růst úrokových sazeb překlopí a začnou naopak klesat, hodnota dluhopisů se dokonce zvýší.

Výhody rozšíření portfolia o dluhopisy

Rozšíření portfolia o dluhopisy s sebou nese několik výhod.

o Diverzifikace: Dluhopisy se obvykle chovají jinak než akcie, takže přidání dluhopisů do portfolia může omezit celkovou volatilitu a riziko. Mohou zajistit stabilitu, když ceny akcií klesají.

o Příjem: Dluhopisy přinášejí pravidelné úroky, které mohou investorům posloužit jako zdroj příjmů. Ty lze využít k pokrytí životních nákladů nebo znovu investovat. To je obzvlášť atraktivní pro důchodce.

o Stabilita: Většina plateb z dluhopisových kuponů má pevnou výši, takže přinášejí stabilní tok příjmů bez ohledu na ekonomické změny. Oproti tomu akciové dividendy mohou kolísat.

o Nižší riziko: Dluhopisy jsou zpravidla méně rizikové než akcie, zejména v případě kvalitních vládních dluhopisů, kde je jen minimální riziko neplnění. Mohou tak pomoci kompenzovat vyšší riziko spojené s akciemi.

o Uchování jistiny: Když si investoři ponechají dluhopisy do splatnosti, vrátí se jim původní investovaná částka. To je záchranná síť pro případ ztrát na akciových trzích.

Celkem vzato tedy klíčové přínosy přidání dluhopisů do akciového portfolia spočívají ve vyšší diverzifikaci, stabilním příjmu, nižší volatilitě portfolia a ochraně jistiny. Dluhopisy mohou vyvážit některá rizika spojená s akciemi.

Kolik do dluhopisů investovat

To závisí na profilu každého investora. Je třeba zvážit věk, investiční horizont, ochotu riskovat a investiční cíle. Obecně však lze říct, že čím jste starší, tím vyšší bude procento dluhopisů. Tento přístup mohou zohledňovat i penzijní fondy. U mladších účastníků budou preferovány akcie, zatímco u těch starších, kteří jsou blíž důchodovému věku, budou preferovány dluhopisy. V tomto případě lze aplikovat empirické pravidlo – do dluhopisů investujte procento prostředků odpovídající vašemu věku. Investoři se toho nemusí vždy držet (a často také nedrží), ale základní poselství je jasné. Čím jste starší, tím víc obvykle investujete do dluhopisů.

Korelace s akciemi

Dluhopisy mohou nabídnout diverzifikaci akciového portfolia. Jejich vývoj se často liší od vývoje akcií, takže kombinace těchto dvou tříd aktiv může zajistit rovnoměrnější výnosy portfolia v čase. Když akcie klesají, mohou dluhopisy stoupat, takže zmírní negativní dopady. Níže uvedený grafu ukazuje korelaci mezi světovými akciemi a dluhopisy za posledních 60 let.

 

Jak je zde vidět, korelace mezi akciemi a dluhopisy se časem mění. V posledních dvou desetiletích byla negativní, ale ve třech desetiletích do roku 2000 byla pozitivní.

Také faktory, které mají na korelaci akcií a dluhopisů vliv, se mohou postupem času měnit. Namátkou: V nejistých dobách je korelace negativní, protože investoři hledají bezpečný přístav (a pak upřednostňují dluhopisy před akciemi). Když je vysoká volatilita akciového trhu, je korelace také negativní. Inflace však může vést k pozitivní korelaci, protože přináší vyšší úrokové sazby (které škodí dluhopisům) a (pravděpodobně) nižší firemní zisky (takže škodí i akciím). Dalším faktorem, který může způsobit, že se budou akcie i dluhopisy pohybovat stejným směrem, je nárůst reálných dluhopisových výnosů, který zvyšuje reálnou diskontní sazbu. To je špatná zpráva pro akcie i pro dluhopisy.

Následující graf zachycuje reálné úrokové sazby v USA za posledních 40 let.

Shrnutí

Pokud to tedy shrneme, jsou dluhopisy vzhledem ke svým současným výnosům atraktivní investiční příležitostí. Je tady sice riziko, že když se nepodaří zvládnout inflaci, budou světové centrální banky dál zvyšovat sazby, ale to podle nás není příliš pravděpodobné. My v Saxo Strats jsme přesvědčeni, že jsme se v oblasti sazeb přiblížili k maximu a v roce 2024 budou úrokové sazby klesat. Tím atraktivnější jsou současné dluhopisové výnosy.

Peter Siks, investiční školitel Saxo Bank


Skupina Saxo Bank (Saxo), je přední fintech specialista zaměřený na multi-asset obchodování a investice, poskytující „Bankovnictví jako službu“ ve velkém. Už více než 25 let nabízí Saxo Bank jednotlivcům i firmám přístup k profesionálnímu obchodování a investicím prostřednictvím technologií a zkušeností s cílem demokratizovat investiční a obchodní prostředí.

Plně licencovaná a regulovaná banka umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům snadno obchodovat s více aktivy z jediného účtu na různých elektronických zařízeních. Kromě toho poskytuje Saxo Bank svým firemním klientům, např. bankám a makléřům, přístup k multi-asset obchodům, prvotřídním makléřským službám a obchodní technologii, a podporuje tak komplexní hodnotový řetězec prostřednictvím „Bankovnictví jako služba“ (BaaS). Mnohokrát oceněné obchodovací technologické platformy jsou dostupné ve více než 20 jazycích a jsou využívány více než stovkou finančních institucí na celém světě.

Saxo Bank, která byla založena roku 1992 a svou první online obchodní platformu představila v roce 1998 a stala se tak fintech společností dříve, než tento termín vůbec vznikl. Společnost sídlí v Kodani a zaměstnává více než 1500 lidí ve finančních centrech po celém světě, včetně Londýna, Singapuru, Paříže, Curychu, Šanghaje, Hongkongu, Dubaje a Tokia. Servis pro klienty ve střední a východní Evropě zajišťuje centrála Saxo Bank v Praze.    

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Dluhopisy:

Čt   9:30  Oznámení o aukci 1. tranše SPP 913 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
Út 10:31  CTP: Akvizice pozemků v Polsku Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688