Jan Berka (Roklen24)
Dluhopisy  |  24.10.2023 08:02:58

Na americkém dluhopisovém trhu úřadovali miliardáři

Na americkém dluhopisovém trhu úřadovali miliardáři

Jan Berka
08:02 24. října 2023

Klíčové body

  • Výnos amerického desetiletého dluhopisu se poprvé od roku 2007 dostal nad 5 %.
  • Následná výnosová korekce byla vyvolána komentáři dvou známých miliardářů obchodujících s dluhopisy.
  • Dolar se od vývoje výnosů dlouhých splatností odpojil, sledovat budeme makroekonomická překvapení.
Zdroj: Depositphotos

Na americkém dluhopisovém trhu bylo na začátku nového týdne poměrně život. Ostře sledovaný výnos desetiletého instrumentu se poprvé od roku 2007 dostal nad psychologickou hranici 5 %. Neohřál se tam však dlouho, jelikož následovala „miliardářská rally“, od které však dlouhodobější dopady nečekáme.

„Miliardářskou rally“ dáváme do uvozovek, jelikož šlo o pohyb o zhruba 18 bazických bodů u desetiletého výnosu ve srovnání se včerejším high. Lokálního maxima bylo dosaženo mírně nad 5 %, instrument následně uzavřel pod 4,85 %. Na intradenní pohyb to není málo, ve srovnání s vývojem několika posledních týdnů však šlo spíše o lehčí korekci.

Tu spustil miliardář Bill Ackman, který oznámil, že uzavírá své spekulativní sázky na pokračující výprodej dluhopisů. Důvodem je dle jeho vyjádření na platformě X rychlejší zpomalování ekonomiky, než ukazují data, a rizikovost short pozic v současném globálním prostředí nesoucím se v duchu rizikové averze.

Zhruba o hodinu později se obdobně vyjádřil další miliardář a zkušený dluhopisový obchodník Bill Gross zmiňující zpomalující ekonomiku a její možný propad do recese ve čtvrtém čtvrtletí. Rovněž se vyjádřil ve prospěch posunu výnosové křivky pryč z aktuální inverze. Mantra „vyšší sazby po delší dobu“ je podle něj zastaralá. Napřímení křivky by mělo přijít přes nižší sazby, konkrétně nižší střední splatnosti reflektující snížení sazeb Fedu v návaznosti na ekonomické zpomalení.

Právě nad očekávání větší zpomalení americké ekonomiky považujeme za riziko poklesu výnosů. Ty doposud profitovaly z kombinace faktorů, přičemž právě nad očekávání lepší data měla velmi silný dopad. Při detailnějším pohledu však vidíme další faktory, prostřednictvím kterých lze vysvětlit i aktuální oslabení dolaru.

Srovnání vývoje sazby desetiletého dolarového swapu (modrá křivka) s výnosem desetiletého amerického dluhopisu (fialová křivka) ukazuje, že během října došlo na zvýšení spreadu mezi oběma instrumenty. V podstatě to můžeme považovat za signál, kdy je na bondovém trhu postupně započítávána jistá prémie spojená s emisní činností americké vlády na dlouhém konci křivky. Jde tak o další díl do skládačky vysvětlující posun dlouhého konce americké výnosové křivky směrem vzhůru. Kombinace nad očekávání silnější americké ekonomiky, probíhajícího kvantitativního utahování a emisní činnosti dostala výnos desetiletého dluhopisu až na včerejší maximum.

Dopad příchozích dat, a podle nás i určité emisní prémie, potvrdil minulý týden i guvernér Fedu Powell. Ten naznačil, že s ohledem na tržní výhled sazeb je patrné, že vyšší dluhopisové výnosy reflektují více ekonomickou kondici a její výhled, nikoliv obavu z dalšího růstu inflace, a tedy i potřeby ještě vyšších sazeb během roku až dvou.

Zdroj: Investing
Zdroj: Investing

Dnes ráno vidíme, že americké výnosy opět rostou. Výroky dvou výše zmiňovaných zvučných jmen tak neměly dlouhodobější efekt. Platí, že dluhopisový trh se bude řídit primárně příchozími daty, a ta zatím nikterak výrazně nenahrávají možnosti velkého obratu směrem k citelně nižším výnosům, zejména na delším konci křivky. Na obou stranách Atlantiku budou dnes zveřejněny předběžné odhady indexů PMI sektoru služeb a průmyslu. Hlavní událostí týdne pak bude americké HDP za třetí kvartál zveřejněné ve čtvrtek. Trh oproti druhému kvartálu očekává nárůst ročního vyjádření z 2,1 % na 4 % (některé predikce dokonce víc.) Čím výraznější pozitivní překvapení, tím větší riziko vlivu na výnosy dlouhých splatností, byť jde už v podstatě o „stará“ data.

Z vývoje dolaru z posledních několika dní vidíme, že růst dlouhodobých výnosů ztrácí svou dopadovou sílu. Historicky mají větší váhu kratší splatnosti, což se projevilo včera, kdy pokles dvouletého výnosu směrem k 5 % oslabil americkou měnu nad 1,0650 za euro. V tuto chvíli se stále vezeme na vlně, kdy vyšší výnosy znamenají přísnější podmínky financování, a tedy menší pravděpodobnost zvyšování sazeb Fedu. Rizika silnějšího dolaru sice nezmizela, ukazuje se však, že pár EURUSD byl očividně přeprodaný, proto ona korekce z posledních dní.

V rámci dalšího vývoje se zaměříme především na případná makroekonomická překvapení v Evropě i v USA. Rizikem ve hře je především geopolitická situace, která by při značeném zhoršení podpořila poptávku po bezpečných aktivech, včetně dolaru. Koruna včerejší oslabení americké měny pomohlo jen mírně. Kurz se stále drží nad hranicí 24,60 za euro.

VÝHLED PRO DNEŠNÍ DEN

Dolar se vůči euru v online směnárně RoklenFx aktuálně obchoduje za středový kurz 1,0682 EURUSD, dolarový index se pak nachází na hodnotě 105,51 bodu. Během dne by se kurz EURUSD měl pohybovat v rozmezí od 1,0585 do 1,0707 EURUSD.**

Koruna se aktuálně vůči euru v online směnárně RoklenFx obchoduje za středový kurz 24,61 EURCZK, vůči dolaru za středový kurz 23,04 USDCZK. Dle naší predikce by se kurz vůči euru měl držet v rozmezí 24,55 až 24,72 EURCZK, ve dvojici s dolarem od 22,93 do 23,21 USDCZK.**

**Průměrný nominální kurz, zveřejňovaný ECB, bude dle použitých modelů s vysokou pravděpodobností ve zmíněném intervalu. Predikce měnových kurzů jsou založeny na modelu časových řad, který zohledňuje předchozí hodnotu kurzu i jeho minulou volatilitu. K přesnějšímu určení budoucí volatility je do modelu navíc zakomponován faktor zveřejňování makroekonomických dat. Model je tak schopen určit, kdy lze očekávat zvýšenou či sníženou volatilitu směnného kurzu.

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.

Zdroj: RoklenFx, Bloomberg, Reuters, ECB, Fed, ČNB, TradingView, CME

Trhy Měny Trhy Přehled

Portál Roklen24.cz je exkluzivní server o ekonomice, financích a investicích, který poskytuje aktuální ekonomické zpravodajství, real-time data, grafy, analýzy, názory, videa a rozhovory.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Dluhopisy:

Čt   9:30  Oznámení o aukci 1. tranše SPP 913 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
Út 10:31  CTP: Akvizice pozemků v Polsku Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688