Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Podnikání  |  20.10.2023 10:23:44

Czech Inn Hotels: Opouštíme éru umělé inteligence a vracíme se k osobnímu kontaktu


V nové éře digitalizace a umělé inteligence se společnost Czech Inn Hotels rozhodla jít proti proudu. Místo závislosti na AI a chatbotech se vrací k lidskému kontaktu ve vztahu k zákazníkovi. Proč? Důvod je především ekonomický – komunikace AI zhoršovala spokojenost hostů a počty objednávek oproti tradičnímu modelu.

I když AI přináší mnoho výhod, jako je „nadzvuková“ rychlost a nízké náklady při řešení standardních problémů, a je využívána čím dál větším spektrem společností a odvětví, začíná se jasně ukazovat, že vše má své hranice a v některých situacích lidé vyhledávají osobní kontakt. Jedním z těchto odvětví je patrně hotelnictví. Společnost Czech Inn Hotels, největší česká hotelová společnost s více než 1,2 miliony hosty za rok (2022) se po pečlivém vyhodnocení přínosu AI – rozhodla umělou inteligenci na svém webu pro komunikaci se zákazníkem „vyhodit“. „Nejsme zpátečníci a nebojíme se nových věcí, naopak, ale pro styk se zákazníkem umělá inteligence ještě není v té kvalitě, aby se dala efektivně využívat. Exaktně jsme změřili, že klienta komunikujícího přes umělou inteligenci mnohem častěji ztrácíme. Daleko pomalejší lidská komunikace je stále mnohem efektivnější. Zreorganizovali jsme klientské oddělení a AI dáváme k hibernaci,“ vysvětluje majitel společnosti Jaroslav Svoboda.  

Rozhodnutí vypadá jako krok vzad, ale nepostrádá logiku. Vzpomeňme jen, jak před patnácti lety, kdy již existovala kvalitní technologie umožňující mít tisíce knih na jednom „tabletu“ – byly mainstreamově určeny k odchodu do zapomnění papírové knihy.  Realita dneška však ukazuje, že papírové knihy jsou nadále zcela dominantní, a naopak problémy mají ty elektronické. Podobně ve vztahu „host“ – „ubytovatel“ – lidé podprahově vyhledávají člověka – lidský kontakt. Přitom zdaleka nejde jen o starší a konzervativnější klienty. Studentka Karolína Máchová (23), milovnice techniky a sociálních sítí k tomu říká: „Já preferuji vše interaktivní, ve fastfoodu si objednávám pochopitelně přes systém, nakupuji takřka výlučně on-line, ale v cizině v hotelu – chci vidět toho člověka, kde jsem na ty dva dny „doma“ – tady by mi jen AI komunikace přijde divná.“ 

Výjimečnost osobního kontaktu: Ztracený klenot hotelového průmyslu

Osobní kontakt je ztraceným klenotem hotelového průmyslu. V současném světě se totiž hotely mnohem více spoléhají na technologii a zákazníci se cítí odcizeni. Místo toho, aby byli považováni za jedinečné hosty s vlastními potřebami a přáními, stávají se potom jen dalším číslem v systému. Czech Inn Hotels se rozhodly tento trend odmítnout a vrátit komunikaci zpět k lidskému přístupu. „Digitalizaci pochopitelně široce využíváme, ale AI má i své horší stránky. Tou hlavní je, že je neosobní. A hosté jsou lidé, nikoli roboti. Přestože současným trendem je přecházet ke stále větší a větší digitalizaci, v tomto půjdeme s ohledem na přání našich zákazníků proti proudu. Naše síť bude od konce října využívat pouze osobní kontakt zaměstnanců s hosty a zájemci o ubytování,“ říká Jaroslav Svoboda, zakladatel a majitel sítě Czech Inn Hotels, dodává: „Naše strategie vrátit se k osobnímu kontaktu není jen kosmetickou změnou. Je to zásadní rozhodnutí v našem přístupu k zákaznické službě. Prvořadým cílem všeho je, že host se musí cítit jako osobní host,“ komentuje Jaroslav Svoboda kroky společnosti.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Podnikání:

Pá 15:25  Výsledky Chevronu za 1Q roku smíšené Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá 12:44  Projekt Airlock posouvá Holcim k uhlíkové neutralitě Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Pá 10:40  Anglo American odmítla rezolutně nabídku na převzetí od BHP Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)





?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688