Patria (Patria Finance)
Investice  |  19.10.2023 16:02:37

Dobrá čísla z ekonomiky, trhy přehodnocují výhled pro sazby a mohou tak učinit ještě více (Summers) (video)

V tuto chvíli přichází z ekonomiky pozitivní zprávy. Na jednu stranu zřejmě pokračuje silný růst a na stranu druhou se zdá, že mzdové inflační tlaky se nachází pod kontrolou. Dlouhodobější výhled je ale smíšený a americká centrální banka musí brát v úvahu napjatý trh práce, k tomu se přidávají stávky a nejistota ohledně cen komodit. Navíc lidé vnímají vyšší sazby promítající se do cen hypoték jako něco, co zvyšuje jejich životní náklady. Pro Bloomberg to uvedl Lawrence H. Summers, který ale následně k posledním číslům z amerického hospodářství zopakoval, že „toto jsou dobrá čísla a je nutné to uznat“.

Jak je možné, že sazby vzrostly velmi rychle a razantně a americké hospodářství stále rychle roste? Summers na tuto otázku odpověděl, že ekonomika může být nyní na pohyb sazeb méně citlivá než dříve. Důvodů může být více, včetně nižší senzitivity investic do nových technologií a umělé inteligence na změny sazeb. Možná tudíž sazby nejsou tak silným nástrojem jako dříve. A to by znamenalo, že sazby budou muset růst a klesat více, než tomu bylo v minulosti, aby ovlivnily dění v celém hospodářství.

Summers následně hovořil o tom, že finanční trhy už výrazně přehodnotily svůj pohled na další vývoj sazeb. „Nebyl bych překvapen, kdyby tak učinily ještě trochu víc,“ dodal. Ekonom přitom před časem hovořil o tom, že by se výnosy desetiletých vládních dluhopisů v USA mohly dostat k 4,75 %. Nyní se jeho predikce potvrzují a on k tomu uvedl, že částečně jsou důvodem „revize toho, kde se nachází neutrální sazby.“ Tedy sazby, které by neměly ekonomiku ani stimulovat, ani brzdit.

K tomu podle ekonoma klesá „ochot držet americké vládní obligace“, což je důsledkem očekávaného vývoje vládních rozpočtových deficitů. Vliv mohou mít i rostoucí sazby a výnosy v Japonsku, které mohou znamenat, že část poptávky po amerických dluhopisech se přesune právě sem. Otazníky jsou podle Summerse i na straně poptávky ze strany Číny. A v neposlední řadě dochází ke změně chování u amerických bank. Ty totiž „nechtějí být další SVB“. Nechtějí totiž držet ve svých aktivech příliš vysoký objem vládních dluhopisů a tím se vystavovat přílišnému riziku poklesu jejich cen.

„Pokud roste nabídka a klesá poptávka, musí to mít velký dopad na cenu,“ dodal ekonom k vývoji na trzích s americkými vládními obligacemi. Bloomberg jeho slova doplnil následujícím grafem s vývojem výnosů desetiletých vládních dluhopisů na amerických, německých a japonských trzích:

jj
Zdroj: Bloomberg, Youtube

Výnosy v USA se drží nejvíce a blíží se hranici 5 %. Podobným rostoucím trendem prochází i v Německu, ve zmíněném Japonsku je vývoj znatelně umírněnější a výnosy se stále pohybují pod 1 %.

Zdroj: Bloomberg

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Po 19:00  🎙️ Nové Povídání o trzích je tu X-Trade Brokers (XTB)
Po 18:55  Co očekávat od RBA? X-Trade Brokers (XTB)
Po 18:31  Naučili se už Češi investovat – seriál ČSNF - 2. díl Lukáš Hrma (ČSNF SICAV, a.s.)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688