mpo.cz (MPO)
Komodity  |  17.10.2023 00:00:00

Ministři na Radě pro energetiku schválili klíčovou úpravu pravidel trhu s elektřinou

 
Ministři zodpovědní za energetiku schválili na jednání v Lucemburku úpravu pravidel trhu s elektřinou. Jedná se o zásadní krok k posílení stability trhu a ochraně domácností a firem. Zástupci členských států se také věnovali aktuální energetické situaci na Ukrajině nebo připravenosti na zimu. Českou republiku na jednání zastupoval ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

Ruská agrese na Ukrajině nám ukázala, že je třeba posílit ochranu spotřebitelů a zvýšit stabilitu a předvídatelnost trhu s elektřinou. Dnes jsme s ostatními ministry schválili klíčovou úpravu, díky které toto pomůžeme zajistit. Výsledkem bude odolnost trhu ve střednědobém a dlouhodobém horizontu, předvídatelnost nákladů na energie do budoucnosti a posílení konkurenceschopnosti našeho průmyslu,“ říká ministr průmyslu a obchodu a dodává: Evropu čekají výzvy v souvislosti s dekarbonizací, rozvojem obnovitelných zdrojů, ukládáním energie a využívání flexibility. Proto považuji tuto reformu za naprosto zásadní.“

Navržené změny umožní provozovatelům přenosových i distribučních soustav zavést nový nástroj, který bude cílit na snížení spotřeby ve špičkách, což by mělo vést ke snížení cen elektřiny a snížení spotřeby plynu. Umožňuje jim také používat data z chytrých měřicích zařízení pro zvýšení flexibility a zefektivnění řízení energetického systému.

Úpravy pravidel trhu s elektřinou usilují zejména o ochranu zákazníků a posílení jejich pozice na trhu s elektřinou. Dodavatelé elektřiny budou mít nově povinnost nabízet zákazníkům smlouvy s fixní délkou a fixní či dynamickou cenou, přičemž nejdůležitější podmínky budou muset být uvedeny transparentně a přehledně. Stejně tak se počítá se zapojením zákazníka do trhu s elektřinou, například díky právu na sdílení energie z obnovitelných zdrojů bez nutnosti zakládat energetické komunity.

Nově bude také možné regulovat cenu elektřiny pro domácnosti a malé a střední podniky v případě vyhlášení mimořádné tržní situace. K tomu může dojít pouze na omezenou dobu a za předpokladu, že ministři na základě návrhu Evropské komise a při splnění předem stanovených podmínek schválí vyhlášení stavu unijní krize cen energií. Jedná se o zásadní nástroj pro omezení negativních dopadů vysokých cen energií.

Revize směrnice usiluje i o posílení odolnosti dodavatelů elektřiny, čímž chce Evropská unie předejít krachům energetických společností. Národní regulační orgány budou muset zajistit, aby dodavatelé uplatňovali strategii, která posílí jejich odolnost a sníží riziko krachů dodavatelů elektřiny. Revize představuje návrh na povinné zavedení dodavatelů poslední instance na národní úrovni a jejich základní povinnosti.

Tématem pracovního oběda byl Sektor energetiky v otevřené strategické autonomii. „Abychom posílili naši odolnost a konkurenceschopnost, musíme upřednostnit diverzifikaci zdrojů a dodavatelů energie. To zahrnuje jak rychlé zavádění obnovitelných a nízkouhlíkových zdrojů, tak investice do infrastruktury, technologického výzkumu a inovací,“ říká ministr Síkela.

Kromě revize trhu s elektřinou se ministři věnovali aktuální energetické situaci na Ukrajině. „Rusko pokračuje v bezprecedentních útocích na energetickou infrastrukturu země. Cílem je lidem vzít základní lidské potřeby – teplo, světlo či vodu. Zima se blíží a naší morální i strategickou povinnosti je našim přátelům co nejvíce pomoci,“ říká ministr. Kromě toho zástupci členských států diskutovali připravenost na zimu. „Kolegy jsem ujistil, že děláme kroky ke zvýšení energetické bezpečnosti České republiky. Naše zásobníky s plynem jsou k dnešnímu dni naplněné na 99 procent,“ dodává ministr.

Finsko a Estonsko členské státy informovaly o narušení plynovodu Balticconnector, ke kterému došlo minulý týden.

Jak již bývá zvykem, krátce se k jednání ministrů připojil on-line i ukrajinský ministr pro energetiku German Galushchenko, který informoval o energetické situaci na Ukrajině.

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688