mmr.cz (MMR)
Dotace  |  17.10.2023 10:06:00

Bartoš oznámil podporu pro aplikace 5G sítí v regionech za více než 610 milionů korun.

Ministerstvo pro místní rozvoj vyhlásí na přelomu října a listopadu už druhou dotační výzvu „Demonstrativní aplikace ekosystému sítí 5G pro chytrá města, obce a regiony“. Více než 610 milionů korun evropských prostředků půjde z Národního plánu obnovy. Společně se zástupci města Ostravy a Moravskoslezského kraje Bartoš také pozval na Unique Summit 2023 v Ostravě, který má posílit podnikatelské prostředí a technologické inovace mimo tradiční centra a metropole.
Nová výzva navazuje na soutěž „5G pro 5 měst“, kterou organizovalo MMR ve spolupráci s Ministerstvem průmyslu a obchodu. Stejně jako u ní je cílem dotace motivovat k rozvoji konceptu Smart Cities. „Nedávno jsem byl v Karlových Varech, kde mi představili jejich systém chytré městské dopravy využívající 5G technologie. Obyvatelé i turisté díky němu mají informace v reálném čase třeba o tom, jak jsou obsazená parkoviště, kde jsou uzavírky, na co si dávat na cestě pozor.Podobné inovace mohou usnadnit každodenní život lidí i podpořit místní ekonomiku,“ uvedl místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš.

Kromě projektů cílících na městskou mobilitu výzva podpoří také aplikace zaměřené na bezpečnost veřejných prostranství, elektronické zdravotnictví nebo vzdělávání. O dotaci mohou žádat samosprávy, veřejné orgány a veřejnoprávní a soukromé subjekty, které působí v oblasti vývoje a nasazování aplikací ekosystému sítí 5G pro města, obce a regiony. „U podpory technologických inovací nesmíme zapomínat na jejich regionální rozměr. Startupy se nesmí soustředit jen v několika velkých městech, zatímco vzdálenější oblasti by pak zaostávaly,“ dodal Bartoš.

Ministr upozornil na důležitost vzdělávání v oblasti digitálních dovedností. Podpořit ho má také Týden pro digitální Česko, který odstartuje v pátek 20. listopadu. V jeho rámci se uskuteční řada vzdělávacích a osvětových akcí v různých koutech České republiky. V Ostravě to bude konference Unique Summit. Jejím hlavním přínosem je propojení startupů s investory a zástupci měst. Akce se uskuteční ve dnech 22. až 24. listopadu v City Campusu Ostravské Univerzity a organizuje ji statutární město Ostrava ve spolupráci s Moravskoslezským inovačním centrem. „Unique Summit 2023 v Ostravě je výjimečnou událostí pro globální podnikatelskou komunitu a očekáváme, že přinese nové příležitosti pro rozvoj startupů, vytvoření silných mezinárodních vazeb a posílení podnikatelského prostředí mimo hlavní města. Přeji Ostravě, aby se po summitu zapsala na globální investorskou mapu, stejně jako to bylo v případě jiných hostitelských měst,“ vysvětluje Andrea Hoffmanová, náměstkyně primátora města Ostravy.

Účastníky čekají také panelové diskuze se světovými investory a startupy a sdílení know-how díky networkingové aplikaci. Mimo to se mohou těšit na prezentace startupů z Moravskoslezského kraje a na finále dalšího ročníku CEE Startup Voucher, který podporuje podnikatele z Česka, Polska a Slovenska. Chybět nebude pracovní veletrh JobFair, kde mohou firmy prezentovat své nabídky zaměstnání. „Naším cílem je vytvořit inspirativní prostředí a vhodné podmínky pro prezentaci českých a zahraničních startupů před investory. Ostrava se tak stane místem setkání podobně smýšlejících lidí, kteří se mohou vzájemně motivovat, nasdílet si cenné zkušenosti a společně nacházet nová inovativní řešení,“ doplňuje Adéla Hradilová, členka představenstva Moravskoslezského inovačního centra Ostrava.

Konference podporuje myšlenku Inovativní Evropy, která si klade za cíl zlepšovat inovativní prostředí napříč EU. Usiluje o navazování spolupráce, vytváření sítí a výměnu znalostí mezi aktéry, kteří nabízejí podporu inovátorům na místní, regionální, národní i mezinárodní úrovni. „Procházíme důležitou proměnou, která spočívá v odklonu od těžkého průmyslu a podpoře nejnovějších technologií. Kromě velkých transformačních strategických projektů, které máme připraveny, pokračujeme v podpoře podnikání, inovací, vědy a výzkumu. Například v novém dotačním programu Vouchery pro podnikatele rozdělíme 460 milionů korun z prostředků Operačního programu spravedlivá transformace. Unique Summit může místní podnikatele skvěle inspirovat i povzbudit,“ říká náměstkyně hejtmana Moravskoslezského kraje pro regionální rozvoj Šárka Šimoňáková.



--------------------
O Unique Summit: Unique Summit je globální iniciativa hnutí Global StartupCities, která propojuje ekosystémy z celého světa za účelem podpory podnikání a rozvoje startupů. Aktuálně propojuje 18 měst z celého světa. Založena byla v roce 2018 a od té doby zaznamenala několik úspěšných ročníků. Cílem letošního Unique Summit v Ostravě je navázat silné spojení mezi startupy, investory a municipalitami a vytvořit tak vhodné prostředí pro inovace a globální růst firem.

O Adapterra Awards: Soutěž Adapterra Awards organizuje Nadace Partnerství, největší česká environmentální nadace, ve spolupráci s odborným garantem Integra Consulting. Záštitu letošnímu ročníku udělil ministr životního prostředí a místopředsedkyně Senátu. Obce, kraje, jednotlivci i organizace do ní přihlašují stavby, krajinné úpravy a inovace, které pomáhají postupně připravovat českou krajinu a města na změnu klimatu. Nejčastěji tak zvyšují odolnost vůči vlnám veder, suchu nebo dalším extrémním klimatickým jevům jako jsou vichřice či povodně. Vítěze vybírá porota složená z předních českých odborníků na adaptace. Až do 15. října může veřejnost hlasovat pro vítěze Ceny sympatie Adapterra Awards na webu.
Bartoš oznámil podporu pro aplikace 5G sítí v regionech za více než 610 milionů korun. Pozval také n
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688