Marie Šimuničová (Kurzy.cz)
Dávky a příspěvky  |  10.11.2023 12:47:03

Výživné v roce 2024: Výše alimentů závisí na příjmu rodiče ale i na době strávené s dítětem. Rozdíl může být i několik tisíc

S nadsázkou by se dalo říci, že recept na dlouhotrvající manželství je život s trojčaty ve Zlíně. Proč?

Plyne to ze statistik ČSU (2020), které říkají, že manželství, ve kerém jsou tři a více dětí, se rozvádějí výrazně méně, než ta s nižším počtem dětí nebo ta bezdětná. Ze statistik také vyplývá, že nejvíce manželství se rozpadá ve Středočeském kraji a naopak ve Zlínském, nebo Moravskoslezském je rozvodovost o něco nižší. Celkově však napříč kraji i rodinami končí téměř polovina manželství v ČR rozvodem a ve více než polovině z nich figuruje společný potomek či potomci manželů.

Rozvody s dětmi bývají z pravidla výrazně náročnější a pochopitelně trvají násobně déle. Soudy u rozvodů manželů s potomky musí řešit jejich zaopatření, tak, aby rozvod rodičů pokud možno co nejméně narušil životní standard, na který bylo dítě před rozvodem zvyklé.




Jak se finančně vypořádávají rozvedení rodiče dětí?

Rozvod, ve kterém jsou přítomny děti, bývá zpravidla náročnější a trvá delší dobu, výsledkem soudního procesu bývá mimo jiné určení vyživovací povinnosti.

Výživné, lidově alimenty, je povinnost jedné osoby finančně se podílet na uspokojování základních potřeb osoby druhé. Nejčastěji se setkáváme s vyživovací povinností rodičů vůči nezaopatřenému dítěti, v méně obvyklých případech se může jednat i o jinou výživu v rodinném nebo partnerském vztahu. Zaměřme se však pouze na vyživovací povinnost rodiče k nezaopatřenému dítěti.

Koho považujeme za nezaopatřené dítě?

Za nezaopatřené dítě považujeme podle zákona č. 117/1995 Sb. dítě, které nedokončilo povinnou školní docházku, dále pak dítě, které se je stále studentem a soustavně se připravuje na budoucí povolání, a dítě, které se nemůže soustavně připravovat na budoucí povolání z důvodu zranění, nemoci či dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu. Vyživovací povinnost k dítěti existuje nejdéle do 26 let věku potomka.

Hranice mezi nezaopatřeným a zaopatřeným dítětem je však někdy velmi tenká a rozhoduje o ní soud. Například student na vysoké škole, který začne pracovat na plný úvazek může o nárok na výživné přijít, stejně tak nezletilý patnáctiletý absolvent základní školy, který místo studia začne pracovat na plný úvazek.


Jak vysoké výživné se na dítě vyplácí?

Výši výživného vždy určuje soud buď přímo, nebo jen schvaluje dohodu rodičů. Výživné následně pro dítě přijímá zpravidla druhý rodič, do doby, než dítě získá plnou svéprávnost. Obvykle do 18. roku života dítěte, následně je výživné vypláceno přímo potomkovi. 

I přesto, že výši výživného určuje soud, v roce 2022 přišlo Ministerstvo spravedlnosti s novou doporučující tabulkou, která určuje přibližnou výši výživného na dítě. Tabulka bere v potaz důležité okolnosti, které výši výživného mohou primárně ovlivnit. Jsou to:

  • věk dítěte,
  • čistý příjem rodiče,
  • čas rodiče strávený s dítětem,
  • počet dětí, které rodič má.

Díky mnoha okolnostem, které tabulka bere v potaz, je tabulka vodítkem pro soudy, které o výši vvýživného rozhodují. 

 

Doporučujíci tabulka výživného:

  Alimenty od 10/2022 doporučení

 Informace z tabulky jsou platné od srpna 2022

Jelikož tabulka bere v potaz mnoho faktorů, může se výpočet předpokládané výše výživného zdát poměrně náročný. Proto vznikla kalkulačka, která spočítá výši výživného za vás.

 

 Kalkulačka výživného 2024:

 

Výsledky kalkulačky jsou pouze orientační

Důležité je si však uvědomit, že často soudy přistupují k výši výživného individuálně, a výpočet kalkulačky je tak spíše orientační.

Vezměme si příklad dvou dětí tabulkově ve stejné kategorii.


  • Sedmiletý Honzík je v péči matky, ale otec se s ním pravidelně setkává, obvykle dvakrát týdně. Otec Honzíka často vozí na florbalové tréninky a zápasy, má pro něj vlastní dětský pokoj, kde chlapec pravidelně přespává, a společně podnikají různé výlety a dovolené. Honzíkova matka si našla nového partnera, který se také aktivně zapojuje do Honzíkovy výchovy a přispívá na jeho výchovu finančně i časem, který mu věnuje.

  • Sedmiletá Anička je, co se týče tabulek ve stejné situaci, její otec má stejný plat jako Honzíkův a dívka s otcem tráví také přibližně dva dny v týdnu. Aničky otec je však podnikatel a bere si práci i domů, a tak mu nezbývá moc času, který by mohl Aničce věnovat, dále také nevlastní automobil, a tak Aničku na kroužky vozí pouze matka. Otec bydlí jen v malé garsonce, Anička u něj nemá takové zázemí, jako u matky, a u které také většinou přespává. Aničky maminka je zároveň dlouhodobě nemocná a tak nechodí do práce a její příjmy jsou tedy poměrně nízké.

Na těchto případech poznat, že i když kalkulačka nebo tabulky určí obou otcům stejně vysoké výživné, je pravděpodobné, že soud o výši výživném rozhodne jinak.


 

 




K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688