valasskemezirici.cz (Valašské Meziříčí)
Z regionů  |  11.10.2023 09:58:00

Cena tepla ve Valmezu výrazně klesá - ve 4. čtvrtletí letošního roku společnost CZT Valašské Meziříčí s.r.o. (dále CZT) zálohovanou cenu tepla na třetinu původních záloh pro rok 2023

Díky klesající ceně zemního plynu snížila ve 4. čtvrtletí letošního roku společnost CZT Valašské Meziříčí s.r.o. (dále CZT) zálohovanou cenu tepla na třetinu původních záloh pro rok 2023. Jedná se o dobrou zprávu zejména pro odběratele připojené na městskou horkovodní soustavu.
 

 
 

„Díky tomu, že jsme 100procentním vlastníkem společnosti CZT můžeme pozitivně ovlivňovat vývoj konečné ceny pro odběratele. Například v loňském krizovém roce jsme nastavili pro firmu prakticky nulový zisk, což v konečném důsledku vedlo k tomu, že jsme odběratelům vraceli bezmála 70 milionů korun na doplatcích,“ uvedl starosta Robert Stržínek.

„S ohledem na loňský vývoj cen jsme pak od 1. ledna 2023 nastavili zálohovanou cenu tepla v případě horkovodní soustavy na částku 1 474 Kč za GJ. Díky příznivému vývoji cen na světových trzích v průběhu roku tuto zálohovou cenu tepla postupně snižujemes tím, že od 1. října se jedná o částku 561 Kč za GJ. Cena tepla se tak postupně vrací k cenové hladině, kterou jsme drželi v letech před krizí,“ vysvětlil Josef Gába, jednatel společnosti CZT Valašské Meziříčí.

S ohledem na dosavadní cenový vývoj pak CZT počítá s konečnou (průměrnou) cenou tepla za rok 2023 v případě horkovodní soustavy i plynových kotelen ve výši cca 1 050 Kč/GJ. „Její přesnou výši budeme samozřejmě znát až po novém roce. Už nyní ale předběžně počítám s tím, že budeme odběratelům opět vracet přeplatky. To je jistě dobrá zpráva i s ohledem na to, že současná vláda se chystá škrtnout domácnostem příspěvek na teplo. My naopak kalkulujeme s tím, že městská společnost CZT bude lidem a firmám napojeným na naši soustavu opět vracet několik desítek milionů korun,“ navázal starosta Robert Stržínek.

Od 1. ledna 2024 pak společnost CZT předběžně počítá se zálohovanou cenou tepla vyšší o 12 % ceny letošního roku. Navýšení ceny tvoří cca 10% inflace a 2% zvýšení DPH (z 10 na 12 %). Zálohová cena tepla pro 2024 by se měla pohybovat v rozmezí 1 150 až 1 200 Kč/GJ včetně DPH.

 

Společnost CZT Valašské Meziříčí s.r.o. dodává teplo 191 odběratelům do 199 odběrných míst, mezi nimiž je také na 5 600 bytů. Délka horkovodu přesahuje 17 kilometrů. Hlavním dodavatelem tepelné energie pro soustavu CZT je od roku 2000 společnost DEZA a.s. Firma provozuje také 14 plynových kotelen v bytových domech.

 


Zpracoval:

Jakub Mikuš

tiskový mluvčí

T +420 571 674 306

M +420 725 128 428

E mikus@muvalmez.cz

 
Zodpovídá: Bc. Jakub Mikuš
Vytvořeno / změněno: 11.10.2023 / 11.10.2023
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688