Export (export.cz)
Export  |  10.10.2023 14:41:00

Němci míří vysoko – země má být centrem udržitelného chemického průmyslu

Německo je v Evropě nejsilnější zemí v oblasti chemického průmyslu a ve světě se řadí na čtvrté místo za USA, Japonsko a Čínu. Vzhledem k ruské útočné válce na Ukrajině, slabé poptávce a vysokým cenám energií a surovin však chemický průmysl čelí v současné době velkým výzvám a je stále více pod mezinárodním konkurenčním tlakem. Němci si jsou toho velmi dobře vědomi, a proto chtějí chemický průmysl posílit a udělat z něj „game changer“ v dosažení cílů udržitelného rozvoje.

Ilustrační foto: Shutterstock

Rozhodujícími parametry úspěchu budou kvalitní infrastruktura, výkonné chemické průmyslové parky a integrované závody, vysoce kvalifikovaní odborníci, vynikající základní i aplikovaný výzkum a dynamický ekosystém startupů. Velké změny se dotknou i kooperačních řetězců, což vytváří příležitost pro české subjekty ke vstupu na německý trh.

PĚT ZÁKLADNÍCH PŘEDPOKLADŮ

Nové podmínky pro vybudování centra udržitelného chemického průmyslu v Německu byly domluveny na vrcholné schůzce na konci září 2023. Schůzky se účastnili zástupci chemického průmyslu, odboráři a politici. Výsledkem byla shoda na nezbytných rámcových podmínkách pro větší jistotu plánování udržitelného růstu a konkurenceschopnosti. Mezi hlavních pět nástrojů, jak těchto cílů dosáhnout, patří zajištění konkurenceschopných dodávek energie a surovin, snížení byrokratických překážek, vyvážený evropský regulační rámec, cílená podpora inovací a zajištění kvalifikované pracovní síly.

ENERGETIKA JE ZÁKLAD

Základem úspěšné transformace německého průmyslu jsou bezpečné dodávky energie za konkurenceschopné náklady. To platí zejména pro chemický průmysl, který je převážně energeticky náročný a je vystaven silné mezinárodní konkurenci. Důležitým předpokladem pro to je urychlený rozvoj obnovitelných zdrojů energie spolu s výstavbou vodíkové infrastruktury, lépe rozvinuté energetické sítě a efektivní uspořádání trhu s elektřinou.

MÉNĚ BYROKRACIE, VÍCE DIGITALIZACE

Dalším krokem bude snížení byrokratické zátěže pro průmyslové podniky. Spolková vláda zde chce ještě do konce tohoto roku předložit návrh zákona o snižování byrokratické zátěže a zároveň zdigitalizovat schvalovací procesy. Vývoj udržitelného chemického procesu musí jít ale ruku v ruce s ochranou životního prostředí. Součástí plánu bude také zaměření na cirkulární ekonomiku, ke které chce spolková vláda vypracovat souhrnnou strategii. Spolková vláda dále podpoří chemické recyklační procesy jako důležitý doplněk mechanické recyklace, pokud lze díky tomu efektivně využívat suroviny.

ŠANCE I PRO ČESKÉ FIRMY

Investice a řešení, které tento cíl podporují, budou finančně podpořeny. Pro české subjekty mohou být zajímavé především dva nástroje finanční podpory, o které si mohou zažádat, pokud mají v Německu alespoň jednu pobočku. Finanční nástroj je určen pro malé a střední podniky a začínající podniky a bude k dispozici také chemickým společnostem. Například fond High-Tech Gründerfonds se zaměřuje na biologické vědy (life sciences) a chemii a nový fond DeepTech & Climate Fund ve výši 1 miliardy eur je otevřen i začínajícím firmám z chemického průmyslu. Prostřednictvím Fondu budoucnosti (Zukunftsfonds) dává spolková vláda k dispozici dalších 10 miliard eur na financování růstu do roku 2030.

České firmy mohou také zvážit účast na významných německých veletrzích, které se soustředí právě na oblast chemického průmyslu. Na jaře 2024 se jich bude konat hned několik, například od 3. do 6. března 2024 to bude veletrh v Kolíně nad Rýnem Internationale Eisenwarenmesse Köln 2024. Následují veletrhy v Mnichově Analytica od 9. do 12. dubna 2024, ACHEMA ve Frankfurtu nad Mohanem od 10. do 14. června 2024 a Chemspec Europe v Düsseldorfu od 19. do 20. června 2024, který se uskuteční s oficiální účastí ČR.

Hana Švédová, ekonomická specialistka, Velvyslanectví ČR v Berlíně

Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688