Michaela Pacas (Kurzy.cz)
Práce  |  11.10.2023 06:20:00, aktualizováno 25.10.2023 15:40:58

Náhrada mzdy za dovolenou pro rok 2024 - kalkulačka, výpočet - jak zjistit výši náhrady

Nárok dovolené a výpočet nároku - v hodinách

Každý rok zaměstnanci nabíhá dovolená, kterou během roku může čerpat. Základní dovolená je ve výši 4 týdnů. Mnoho firem ale nabízí zaměstnancům dovolenou delší jako benefit, kterým se snaží získat nové pracovníky. Tento benefit může být 5 týdnů, 6 týdnů, ale učitelé mívají dovolenou v délce i 8 týdnů. Tento benefit není svojí výší omezen a záleží na firmě kolik volna zaměstnanci poskytne, ale nesmí to být méně než je stanoveno zákonem.

Od roku 2021 došlo ke změně výpočtu dovolené a nárok na toto volno se již neuvádí ve dnech ale hodinách. Má to jistou výhodu při nepravidelných směnách nebo třeba častých změn úvazků dle sezónnosti. Dovolená tedy počítaná přesně na hodiny je tedy spravedlivě vypočtená za skutečný nárok v daném roce či měsíci. Pokud má tedy zaměstnanec u zaměstnavatele nárok na 5 týdnů dovolené a jeho úvazek je 8 hodin, tak  počet hodin, které může zaměstnanec za daný rok čerpat je celkem 200. Pokud by například ale měl půl roku 8hodinový úvazek a zbylý půl rok pouze 6hodinový úvazek, tak nárok na dovolenou by byl ve výši 175 hodin (100 hodin za 8hodinový úvazek a 75 hodin za 6hodinový úvazek).

Pokud zaměstnanec nastoupil v průběhu roku a zaměstnavatel poskytuje 4 týdny dovolené, tak nárok se vypočte takto: počet odpracovaných týdnů * (160 hodin za 4 týdny dovolené při plném 8hodinovém úvazku  / 52 týdnů za rok celkem) 

 

Výpočet náhrady mzdy za dovolenou - nejvýhodnější po odměnách

Za čerpání dovolené zaměstnanci nenáleží mzda, ale náhrada mzdy za dovolenou, která se počítá z průměrného hodinového výdělku za předchozí čtvrtletí.  Náhrada mzdy za dovolenou se v průběhu roku mění, protože se počítá, jak již zmiňujeme výše, z předchozího čtvrtletí. Takže pokud máte nějaké mimořádné prémie jako například 13. či 14. plat nebo nějaké zvláštní osobní ohodnocení atd., tak všechno toto Vám může výrazně ovlivnit náhradu mzdy za dovolenou. Na konkrétní výši Vaší náhrady mzdy můžete použít naší kalkulačku, ale potřebujete k tomu vědět nějaké údaje. Všechny potřebné ale naleznete na Vašich páskách. 

Náhrada mzdy za dovolenou 2024

Pro výpočet náhrady je třeba znát hrubé mzdy za předchozí čtvrtletí a odpracované dny za tyto měsíce. Z těchto údajů zjistíte průměrnou hrubou hodinovou sazbu v naší kalkulačce. Když už pak znáte tento údaj, tak výpočet je jednoduchý. Za den zjistíte náhradu vynásobením průměrného výdělku Vaším úvazkem a za celou dovolenou pak ještě násobíte počtem dní.

Příklad: Pokud zaměstnanecdovolenou v červnu, tak průměr se bude počítat z 1. čtvrtletí - tedy za leden, únor a březen. Pokud by se mu dovolená protáhla až do července, tak v červenci již bude použit jiný průměr a to za 2. čtvrtletí - tedy za duben, květen a červen. Průměrný hodinový úvazek bývá zpravidla také uveden na výplatní pásce, takže můžete snadno předpovídat jakou náhradu za Vaší dovolenou můžete očekávat. Pokud by v našem příkladu v 1. nebo ve 2. čtvrtletí byly vypláceny nějaké mimořádné prémie a ty by výrazně ovlivnily průměrný hodinový úvazek, tak za týden v červnu by byla jiná náhrada než za týden v červenci i když by čerpané hodiny za dovolenou byly stejné.

 

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku









Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688