Export (export.cz)
Export  |  10.10.2023 10:46:00

Katar hodlá investovat do infrastruktury desítky miliard dolarů


Katar plánuje jenom v roce 2024 vyhlásit výběrová řízení na modernizaci infrastruktury ve výši 19,2 miliardy amerických dolarů. Téměř 70 % jich bude vypisovat Úřad veřejných prací (Ashghal) a Katarská všeobecná společnost pro elektřinu a vodu (Kahramaa). Ashghal připravuje projekty zaměřené na rozvoj stávajících i nových pozemků, úpravu a modernizaci silničních systémů, modernizaci systémů kanalizace a úpravu odpadních vod. Kahramaa se bude soustředit zejména na modernizaci elektrických a vodovodních sítí.

Foto: Shutterstock

Vypsané tendry je možné sledovat ve veřejně přístupné databázi katarského ministerstva financí. O veřejné zakázky se mohou v Kataru ucházet firmy zapsané v rejstříku kontraktorů, dodavatelů a poskytovatelů služeb.

DIVERZIFIKACE EKONOMIKY

Důvodem státních investic není jen modernizace infrastruktury a veřejných služeb, ale i podpora diverzifikace katarské ekonomiky, která je jedním z hlavních strategických cílů katarské vlády. Energetický sektor zůstává nadále páteří katarské ekonomiky, přípravy na fotbalové mistrovství světa měly nastartovat rozvoj ekonomiky i mimo energetiku. Efekt šampionátu ale pominul a tempo rozvoje se v těchto oblastech nedaří udržet. Typickým příkladem je stavebnictví, které po letech růstu zaznamenalo v letošním roce pokles.

Veřejné zakázky jsou v Kataru dozorovány Ministerstvem financí, oddělením Government Procurement Regulatory Department (GPRD). GPRD zveřejňuje všechna výběrová řízení vypisovaná státními subjekty ve své veřejně přístupné internetové databázi. Zde je možné nalézt tendry ministerstev, ale i dalších státních institucí jako například výše zmíněného Úřadu veřejných prací (Ashghal) a Katarské všeobecné společnosti pro elektřinu a vodu (Kaharmaa), ale třeba i Qatar Foundation, Hamad Medical Corporation, Qatar Football Association, Qatar University a mnoho dalších. Databáze obsahuje také informaci o výši jistiny, kterou musí účastník výběrového řízení složit.

PODMÍNKOU ZÁPIS V REJSTŘÍKU

O veřejné zakázky se však v Kataru mohou ucházet pouze firmy, které jsou již zapsané v rejstříku kontraktorů, dodavatelů a poskytovatelů služeb. Rejstřík, stejně jako výše zmíněnou databázi spravuje katarské Ministerstvo financí, respektive GPRD. Všechny informace o podmínkách, které musí firma splnit, a proceduře zápisu jsou veřejně přístupné na webu ministerstva financí. Základní informace jsou v angličtině, nicméně pro registraci samotnou je potřebná znalost arabštiny a základní orientace v místním právním prostředí.

Simona Drahoňovská, ekonomická diplomatka, Velvyslanectví ČR v Dauhá

Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688