kraj-lbc.cz (Liberecký kraj)
Z regionů  |  04.10.2023 11:27:00

Konference NanoCzech se stala výkladní skříní českých nanotechnologií i místem setkání vědců a byznysmenů

 

Na jeden den mohli účastníci mezinárodní konference NanoCzech Liberec 2023 nahlédnout do světa technologií pracujících se vzdálenostmi miliardtin metru. Česko v nich platí za významného světového hráče. V nejbližších letech ho však čeká výzva v podobě efektivnější aplikace vědeckých poznatků do praxe. Shodli se na tom prezentující i panelisté závěrečné diskuze.

„Největší konkurenční výhodou Česka jsou vysoce vzdělaní lidé. Jak toho využít? Investovat do vědy, výzkumu a inovací, to musí být naše priorita číslo jedna,” otevřel z pozice pořadatele mezinárodní konferenci hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

Za hostitele akce, Technickou univerzitu v Liberci, promluvil prorektor Technické univerzity v Liberci Petr Lenfeld. Univerzitu označil za „matku nanomateriálů”. Převratný objev průmyslové výroby nanovláken podle něj spustil dění, které v její sedmdesátileté historii nemá obdoby. Nanotechnologie stále rozvíjíme, stavíme nové stroje a navazujeme spolupráce s inovativními firmami,” upřesnil Lenfeld.

Jeho slova záhy stvrdili zástupci univerzity, dceřiné společnosti The University Company TUL a Asociace nanotechnologického průmyslu ČR podpisem memoranda o spolupráci.

Hlavní program konference nabídnul ve velké aule pestrou škálu příspěvků od inovativních firem, vědeckovýzkumných organizací, českých oborových asociací i hostů ze zahraničí. Nechyběl ani pohled etický. Přednesl ho Michal Trčka z Fakulty pedagogické TUL: „Lidé se podle průzkumů bojí neznámého. Fantaskní vidina samoreplikujících se nanobotů paradoxně nahání strach více než reálnější hrozba zneužití jaderných zbraní. Receptem pro vědce je tak v prvé řadě osvěta.”

Přiblížit návštěvníkům využití nanotechnologií v praxi mělo více jak dvacet stánků NanoCzech Expo v předsálí auly. Firmy a startupy ukázaly řešení určená pro filtraci vody a vzduchu, aplikace ve zdravotnictví nebo v kosmetice. Pod Jizerskými horami nemohla chybět ani technologie celoročního běžeckého lyžování SKI365 společnosti NanoTrade, která nedávno zaujala mezinárodní řetězec Decathlon.

Paralelně se na konferenci představily také vědeckovýzkumné projekty TUL s potenciálem komercializace nebo ambiciózní program podpory začínajících podniků agentury CzechTrade.

„Naším cílem bylo propojit politiky, vědce, výzkumníky a firmy dohromady, poskytnout jim prostor k nalezení společné řeči. Účast více jak tří set návštěvníků i první ohlasy potvrzují, že se nám to podařilo,” hodnotí akci Jiří Ulvr, radní Libereckého kraje pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova.

Politice podpory vědy a výzkumu byl věnován poslední bod hlavního programu, panelová diskuze o budoucí pozici Česka ve světovém inovačním ekosystému. Budeme lídr nebo zůstaneme ve vleku dění? Podle ekonomky Danuše Nerudové, která diskuzi zahájila, musí Česko přidat: „Zaspali jsme v mnoha oblastech, za tu nejklíčovější však považuji náš systém vzdělávání. Pokud chceme i nadále platit za ekonomiku založenou na vědomostech, musíme reformovat školství, a to co nejdříve.”

Nejen na tom se účastníci diskuze shodli. Mezi další body k řešení uvedly například stav české infrastruktury, systém podpory soukromých investic do startupů nebo transfer technologií.

Mezinárodní konferenci uspořádal Liberecký kraj společně se svou Agenturou regionálního rozvoje a s partnery, Technickou univerzitou v Liberci a agenturami CzechInvest a CzechTrade.

 

 

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688