Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Zdravotnictví  |  04.10.2023 11:08:06

Návrh MZ ČR na výdaje zdravotnictví pro rok 2024 ohrožuje finanční stabilitu systému - komentář

Zdravotní pojišťovny sdružené ve Svazu varují před návrhem úhrad ze strany MZ ČR pro následující rok. Hospodaření by bylo už počtvrté deficitní, přičemž pokrytí z rezerv už v budoucnu nebude možné. Navíc plán výrazně, zhruba o 12 miliard, podhodnocuje náklady, které reálně budou. To vše může vést na přelomu let 2024 a 2025 ke kolapsu celého systému financování veřejného zdravotnictví.   

„Od roku 2016 jsou celkové náklady dvojnásobné, protože rostou výrazně rychleji než ekonomika i inflace. Paradoxně ale s náklady nestoupá dostupnost ani vnímaná kvalita, což ukázal náš loňský průzkum,“ popisuje stav věcí Ladislav Friedrich, prezident Svazu zdravotních pojišťoven. „Systém by si mohl na příští rok dovolit navýšení plateb o cca 5 % a na tom se také pojišťovny s některými segmenty dohodly, ministerstvo ale naplánovalo navýšení skoro o dvojnásobek. Měli bychom se k oněm původním pěti procentům vrátit,“ dodává.
 
Plánované příjmy dle Ministerstva zdravotnictví mají činit v příštím roce celkem 499,5 mld. , výdaje 507,8 mld. . SZP odhaduje reálné výdaje na 520 mld. . Zůstatky na základních fondech rychle klesají a na rezervních fondech pojišťoven činí zhruba 6 mld. , což by nepokrylo ani plánovaný deficit, natož ten reálně očekávatelný. Poslední, ale také jen jednorázovou, finanční pomoc mohou částečně představovat zbytky úspor z provozu.
 
Nejvyšší nárůsty zdrojů a nákladů zaznamenal systém od roku 2020 v souvislosti s covidem, tyto náklady zde už ale zůstaly. Předchozí navýšení pokrývalo opakované jednorázové zvýšení plateb za státní pojištěnce, což už v roce 2024 vzhledem k zákonem dané valorizaci nebude možné. Pokud tedy má přijít stabilizace systému veřejného zdravotního pojištění i na výdajové straně, rok 2024 je poslední, kdy tak lze učinit.
 
Peníze „navíc“, které přitékají do systému, směřují zejména k nemocnicím, což se v hospodaření mnoha státních nemocnic projevuje značnými finančními rezervami. I proto se SZP ČR domnívá, že tak vysoké nárůsty úhrad nejsou nyní nutné. Roste také nákladnost centrové péče a dalších prioritních segmentů, u nichž ale chybí měřitelné ukazatele výsledků a vazba úhrad na ně.


 

Svaz zdravotních pojišťoven České republiky
Svaz zdravotních pojišťoven sdružuje všech šest zaměstnaneckých zdravotních pojišťovenČeské republice. Svaz hájí společné zájmy zdravotních pojišťoven a jejich klientů ve vztahu ke státním organizacím, profesním svazům a poskytovatelům zdravotní péče s hlavním cílem zkvalitňovat služby pro své klienty. Zaměstnanecké zdravotní pojišťovny poskytují služby pro cca 4,7 mil. pojištěnců.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688