plzen.eu (Plzeň)
Z regionů  |  03.10.2023 14:56:10

Plzeň: Nové cesty i promenáda s lavičkami a vybavení dětského hřiště (Špitálský les) - investice obou projektů je za cca 3,6 milionů korun včetně DPH

Špitálský les: Nové cesty i promenáda s lavičkami a vybavení dětského hřiště

Špitálský les (fotografie: M. Pecuch)

Špitálský les (fotografie: M. Pecuch)

Špitálský les je ke svým návštěvníkům zase o něco přívětivější. Louka uprostřed tohoto lesoparku má nové parkové cesty, které vhodně doplňují síť stezek oblíbené rekreační oblasti. Místo bylo také osazeno lavičkami i odpadkovými koši a nově vybaveno bylo i dětské hřiště. Celkové náklady činí cca 2,6 milionu korun. Na investicích se podílela Správa veřejného statku města Plzně (SVS MP) a Městský obvod Plzeň 4, na jehož území se Špitálský les nachází.

Špitálský les (fotografie: M. Pecuch)

„Jedná se sice o úpravy lokálního charakteru, které však mají zásadní význam na fungování celé oblasti, neboť výrazně zlepšují možnosti jejího rekreačního využití. Od samého začátku byl celý projekt připravován ve spolupráci se čtvrtým plzeňským městským obvodem, který se také podílel na jeho financování,“ uvedl náměstek primátora města Plzně pro oblast dopravy a životního prostředí Aleš Tolar, do jehož gesce spadá také SVS MP. Připomněl, že šlo o dva samostatné projekty – nové parkové cesty a jejich napojení na stezky stávající v hodnotě cca 1,4 milionu korun včetně DPH a vybavení jejich okolí mobiliářem a doplnění dětského hřiště o nové herní prvky za cca 1,2 miliony korun s DPH.

Špitálský les (fotografie: M. Pecuch)

„Stávající parkové cesty byly napojeny na nově vybudované – první z nich nyní spojuje přístup od ulic Rokycanská a Vavřínová s centrem sportovních a herních atrakcí, jež se nachází v západní části louky. Druhá cesta spojuje totéž centrum se stezkou, která vede lesem podél jižního okraje rovnoběžně s Rokycanskou. Tato nová cesta tvoří v louce procházkový oblouk, je nově osazena lavičkami a vytvořila tak příjemnou promenádu s možností posezení. Jistě to ocení starší občané nebo maminky s kočárky. A děti jistě zase ocení nové, neokoukané herní prvky na hřišti. Lokalitu často navštěvují děti z nedaleké 22. základní školy,“ popsal nové úpravy starosta čtvrtého obvodu Tomáš Soukup.

Špitálský les (fotografie: M. Pecuch)

Vedoucí úseku městské zeleně SVS MP Lucie Davídková dodala: „Cesty jsou tvořeny z mechanicky hutněného kameniva, odvodnění je řešeno příčnými spády do sousedních travnatých ploch. Upraven byl také terén podél nich.“  K novým cestám byl vhodně doplněn i mobiliář – celkem devět pohodlných laviček v kombinaci pohledový beton a dřevo a sedm odpadkových košů. U stávajícího hřiště pro starší děti byly vyměněny dva herní prvky za zcela nové – lanovou buňku a vahadlovou houpačku.

Špitálský les (fotografie: M. Pecuch)

Ve Špitálském lese, v těsném sousedství křižovatky nových cest, se nachází psí louka. „Byla loni realizována na přání našich občanů, kteří si mohli vybírat, jaký projekt chtějí z rozpočtu našeho obvodu realizovat. Nejvíce hlasů získala právě psí loučka ve Špitálském lese. Je oplocená s velkým množstvím herních prvků pro čtyřnohé mazlíčky,“ připomněl starosta Tomáš Soukup.

Špitálský les (fotografie: M. Pecuch)

Špitálský les je jednou z dvanácti plzeňských rekreačních oblastí. Jsou to místa daná městskou vyhláškou. Mají Plzeňanům zajistit dostatek dobře dostupného prostoru k odpočinku a relaxaci. Město je udržuje, revitalizuje i vybavuje lavičkami, altánky či informačními tabulemi nebo herními prvky. Nacházejí se téměř v každé městské čtvrti a jsou přístupné ze zastávek autobusů, tramvají či trolejbusů. „Správa veřejného statku jakožto správce většiny rekreačních a parkových ploch se každoročně snaží zvelebit či doplnit některou z rekreačních oblastí tak, aby občanům sloužila co možná nejlépe. Velmi často tyto úpravy realizujeme ve spolupráci s městskými obvody a právě na přání jejich občanů,“ řekl Aleš Tolar. Dodal, že v letošním roce kromě nových parkových cest a herních prvků ve Špitálském lese byla realizována například nová zastavení s fyzikálními naučnými prvky v Borském lesoparku, v rekreační oblasti kolem Boleveckých rybníků byla rozšířena síť kondičních běžeckých tras. V příštím roce chce SVS MP pokračovat ve třetí etapě obnovy Lochotínského parku. V plánu také je postupně na řadě míst obnovovat již zastaralá dětská hřiště. A také je připravován projekt na obnovu Papírenského parku.

Špitálský les (fotografie: M. Pecuch)

Text: Hana Josefová



 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688