Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Zdravotnictví  |  03.10.2023 10:58:56

Vyšetření u specialisty? Počkáte si - Návrh úhradové vyhlášky pro rok 2024 je podle ambulantních lékařů diskriminující

Podle Sdružení ambulantních specialistů je návrh nové úhradové vyhlášky Ministerstva zdravotnictví nesystémový až diskriminující. Lékaři poukazují na nejednotné úhrady napříč obory i na to, že dokument nebere v potaz zvýšené náklady na ambulancemi poskytované zdravotní služby, které stále rostou vlivem inflace. Navzdory tomu ministerstvo zdravotnictví plánuje umělé snížení úhrad, které je v rozporu s vyhláškou o automatické valorizaci bodových hodnot u jednotlivých výkonů. Specialisté upozorňují, že situace může mít kritický dopad na pacienty. Hrozí pokles kvality péče, omezení provozu odborných ambulancí a dlouhé čekací lhůty na specifická vyšetření.

Částka, kterou ambulantní lékaři dostanou od pojišťovny za provedená vyšetření, by podle seznamu výkonů měla odpovídat růstu inflace a s ní spojeným nákladům na provoz ordinací. To už ale neplatí – alespoň podle připravované tzv. úhradové vyhlášky na rok 2024. Z ní totiž vyplynulo, že Ministerstvo zdravotnictví plánuje úhrady uměle snížit, aby se jejich inflačnímu zhodnocení vyhnulo. „Snížení úhrad naprosto ignoruje růst nákladů spojených s ambulantní péčí, například provoz a pronájem ordinací, energie i cenu zdravotnického materiálu,“ vysvětluje MUDr. Zorjan Jojko , předseda Sdružení ambulantních specialistů (SAS). Ti vnímají postoj ministerstva jako snahu o bagatelizaci stoupajících nákladů, které souvisí s raketovým zdražením všech nákladových položek nutných pro kvalitní fungování odborných ambulancí.

Kardiologie i ortopedie v ohrožení

„Vyhláška by měla v navržené podobě negativní dopad zejména na obory, které jsou materiálově a technicky náročné, například ortopedii, chirurgii či kardiologii. Tyto obory trpí zdražením nejvíce, inflační zhodnocení výkonů by se ale do jejich úhrad téměř nepromítlo. Jestli se tento problém bude prohlubovat, pacienti budou muset bohužel počítat s tím, že jen obtížně seženou příslušné specialisty. Ti totiž nebudou mít dostatek finančních prostředků na to, aby pokračovali v dosavadním rozsahu a dostupnosti svého provozu,“ varuje MUDr. Jojko, a poukazuje na to, že u oboru radiační onkologie vyhláška s rostoucí inflací počítá, u jiných oborů však nikoli: „Máme jednoznačně za to, že zůstanou-li hodnoty bodů a koeficient v navržené nepřiměřeně nízké úrovni, řada výkonů se stane nerentabilní. To znamená, že dojde ke snížení dostupnosti a kvality péče. Upozorňujeme, že stále jsme toho názoru, že nejsystémovější by bylo všechny regulace zrušit.“

Zástupci SAS kritizují rovněž nevyvážené nastavení hodnoty signálního kódu, který nahrazuje dřívější regulační poplatky za pohotovostní službu. Podle návrhu má mít u specialistů hodnotu jen 52 korun, zatímco u praktických lékařů je to 80 korun. „Nesouhlasíme s tím, aby ministerstvo udělovalo jednotlivým oborům různou hodnotu signálních kódů,“ říká lékař. „Jelikož povaha konzultace s pacientem se mezi odbornostmi nijak neliší, nemělo by tomu tak být ani u jejího finančního ohodnocení. Navrhujeme proto, aby byla napříč odbornostmi stanovená kompromisní částka.“

Když nebudou specialisté

Pro lékaře-specialisty jsou výše úhrad zásadní pro provoz vlastních ambulancí. V nejhorším případě proto hrozí i úbytek lékařů, kteří by si v Česku poskytování péče zkrátka nemohli dovolit. Taková situace by zásadním způsobem poškodila pacienty. „Ministerstvo zdravotnictví snížením reálných úhrad systematicky pracuje na tom, aby významně klesla dostupnost a kvalita péče ambulantních specialistů, kterých už teď začíná být nedostatek. Mnozí odcházejí do důchodu, za nově stanovených podmínek však musíme počítat i s poklesem motivace mladých doktorů. Takovou situaci by už nebylo možné napravit jen pomocí peněz – vidíme ji třeba na příkladu dětských psychiatrů. Vyšší úhrady jsou zde čerpány jen omezeně a ke zlepšení dostupnosti této péče nedochází, protože lékaři už zkrátka nejsou,“ dodává MUDr.Jojko .

Pokud se tedy situace, resp. podmínky dané úhradovou vyhláškou na rok 2024 nezlepší, ambulantní specialisté budou nuceni omezit dostupnost svých služeb – to povede k omezenému množství pacientů, kteří lékaři budou schopni vyšetřit či k delším čekacím lhůtám na prohlídky. „ Ambulantní specialisté budou nuceni hledat úspory za každou cenu, například omezením investic do moderního vybavení a technologií svých ambulancí. To může ovlivnit pokročilé diagnostické a léčebné možnosti poskytované jejich pacientům a samozřejmě se tak podepíše i na celkové kvalitě a dostupnosti poskytované péče,“ uzavírá MUDr. Zorjan Jojko.

04.10. 08:41  A vedlejší cíl vyhlášky? (Hawkie)
04.10. 08:33  A vedlejší cíl vyhlášky? (Hawkie)
04.10. 08:19  A vedlejší cíl vyhlášky? (Hawkie)
03.10. 23:13  A vedlejší cíl vyhlášky? (Hawkie)
03.10. 23:05  A vedlejší cíl vyhlášky? (Hawkie)

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688