mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  29.09.2023 10:55:00

„Firmu jsem založil na základní škole.“ České startupy se podruhé představily rakouským investorům

„Firmu jsem založil na základní škole.“ České startupy se podruhé představily rakouským investorům

29.09.2023 / 10:07 | Aktualizováno: 29.09.2023 / 10:55

Po úspěšném loňském ročníku se 26.9.2023 na Velvyslanectví ČR ve Vídni konal další „Czech Startup Day“. Akce se uskutečnila ve spolupráci s agenturou CzechTrade jako Projekt na podporu ekonomické diplomacie (PROPED). Během dvou bloků pitch session se zástupcům venture kapitálových fondů a business angels představilo 19 českých start-upů. Mezi prezentacemi proběhly panelové diskuze zaměřené na témata vstupu na rakouský trh a programů na podporu místní startupové scény. Akce sklidila pozitivní ohlasy prezentujících i investorů.

Rakouský trh je konzervativní

„Klíčová je dobrá příprava“, shrnula soubor základních kroků v souvislosti se vstupem na rakouský trh vedoucí kanceláře CzechTrade ve Vídni, Julie Havlová. Znamená to provést průzkum trhu a výběr cílové skupiny. Vytvořit kvalitní, místnímu trhu uzpůsobené prezentační materiály. „Musíte působit jako místní firma, mít místní partnery.“ Rakušané jsou konzervativní, ale loajální zákazníci. Velkou výhodou je tak získání partnera s významnou a osvědčenou značkou. „Rakouský trh může být pro české startupy dobrým testem expanze do zahraničí, zejména pokud jde o oblast německojazyčných zemí. Je přehledný, díky vysokému podílu HDP v oblasti výzkumu je velmi inovativní a ve srovnání s jinými evropskými top lokacemi jsou náklady vstupu na trh přiměřené. Dalšími výhodami jsou silná kupní síla a kulturní spřízněnost.“, doplňuje Marion Biber z Austrian Business Agency, která je rakouskou obdobou agentury CzechInvest. Blízkost rakouského trhu je i důvodem zájmu většiny letošních účastníků.

Od GreenTech po zábavní průmysl

Letošní ročník Czech Startup Day přílákal firmy z nejrůzstnějších oblastí. Hned několik zúčastněných startupů se zaměřilo na automatizace a optimalizace procesů, téměř 30% podílu průmyslu na tvorbě HDP nahrává také inovacím ve výrobní sféře. Mezi další oblasti patřily GreenTech, data science, hospodaření s energiemi nebo penězi, kybernetická bezpečnost, zdraví a bezpečí i zábavní průmysl a cestování. Téměř neodmyslitelnou součástí prezentovaných inovací bylo využití umělé inteligence. Dle expertů z panelových diskuzí je v Rakousku dále velmi perspektivní oblast FinTech, Life Science nebo herního průmyslu. Bližší informace o zúčastněných startupech naleznete v přiloženém katalogu.

Vídeňský ekosystém

Dvě třetiny rakouské startupové scény tvoří samotná Vídeň. Město se prezentuje jako ideální startupová lokace a mladým firmám také nabízí různou formu podpory. Měsíční program Vienna Startup Package umožňuje startupům se zacílením na DACH-region seznámení s rakouským trhem, identifikaci obchodních příležitostí a navázání kontaktů. Červnový festival Vienna-up zastřešuje množství akcí a setkání určených pro mezinárodní startupovou scénu. Evropské scale-upy s technologiemi a řešeními pro výrobní sektor se mohou zapojit do programu Discover Vienna:Manifacturing Edition, který účastníkům nabízí systematickou podporu rozvoje podnikání a seznámení s předními průmyslovými hráči. Výhodou pro firmy v Rakousku je také široká síť služeb sahající od poradenství přes asistenci a organizaci akcí poskytovaná ze strany Rakouské hospodářské komory.

Díky velkému zájmu o Czech Startup Day ze strany českých firem i rakouských investorů velvyslanectví má zájem uspořádat další ročníky, které by podpořily již tak narůstající přítomnost mladých českých firem v Rakousku.

Obchodně-ekonomický úsek Velvyslanectví ČR v Rakousku

přílohy

Czech Startup Day Katalog - 2 MB PDF (Acrobat dokument) 29.9.2023
https://www.mzv.cz/file/5195775/Czech_Startup_Day_Katalog.pdf

Galerie


Czech Startup Day 2023


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688