ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  28.09.2023 10:01:00

Komise zveřejnila společný rámec EU a OECD týkající se finančních kompetencí dětí a mládeže (Finanční gramotnost)

Rámec finančních kompetencí EU/OECD pro děti

Evropská komise dnes zveřejnila společný rámec EU a OECD týkající se finančních kompetencí dětí a mládeže. Záměrem rámce je zlepšit finanční gramotnost mladých lidí, aby mohli přijímat informovaná rozhodnutí o svých osobních financích již dnes a, což je daleko důležitější, v průběhu celého života.

Rámec by měl stanovit společnou definici základních dovedností finanční gramotnosti dětí a dospívajících, která bude uznávána ve všech členských státech a všemi odborníky z praxe. Na tomto základě může rámec podporovat rozvoj politik, programů a výukových materiálů v oblasti finanční gramotnosti veřejnými, soukromými a neziskovými zúčastněnými stranami.

Komise a OECD se nyní zaměří na to, aby vnitrostátní orgány, odborníci z praxe a další zúčastněné strany tento rámec zaváděli, přičemž je v tom bude podporovat. Účinnost rámce závisí na vytvoření společného chápání finanční gramotnosti mezi různými zúčastněnými stranami ve všech členských státech a na jejich ochotě tento rámec jak využívat, tak aktivně přispívat ke zvýšení dopadu politik a iniciativ v oblasti finanční gramotnosti.

Akce, na níž bude rámec představen, se bude konat 2. října 2023 v Bruselu. Více informací o akci najdete zde.

Souvislosti

Evropská komise a Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj / Mezinárodní síť pro finanční vzdělávání (OECD/INFE) vypracovaly tento rámec v souvislosti s akčním plánem unie kapitálových trhů z roku 2020 (opatření č. 7: „Posílení postavení občanů prostřednictvím finanční gramotnosti“) a jako součást pracovního programu OECD/INFE. Tento rámec navazuje na podobný rámec určený dospělým, který byl zveřejněn v lednu 2022.

Jak ukázal nedávný průzkum Eurobarometr o finanční gramotnosti v roce 2023, neztratila potřeba zlepšit úroveň finanční gramotnosti v EU nic na své aktuálnosti. Průzkum potvrdil, že celková úroveň finanční gramotnosti v EU zůstává znepokojivě nízká. Ukázalo se také, že nižší finanční znalosti a méně obezřetné finanční chování mají spíše mladí lidé než ti starší. Podle bleskového průzkumu Eurobarometru z října 2022 týkajícího se retailových finančních produktů jsou si mladí lidé méně jistí při správě svých osobních financí než starší generace. Zároveň mladé lidi více přitahují rizikovější finanční nástroje, jako jsou kryptoaktiva. Také více věří sociálním médiím jako zdroji informací a mají pocit, že je bezpečnější provádět finanční transakce na internetových stránkách nebo v aplikacích. Z toho lze usoudit, že iniciativy v oblasti zvyšování úrovně finanční gramotnosti zaměřené na mladé lidi by mohly mnohé změnit.

Stejně jako rámec pro dospělé je i rámec pro děti a mládež doplněn nástrojem programu Excel, který usnadňuje navigaci a filtrování kompetencí podle potřeb uživatelů.

Další informace

Rámec finančních kompetencí pro děti a mládež

Quote

Náš vztah k penězům začíná v raném věku a návyky, které si v mládí osvojíme, nás doprovázejí celý život. Proto je dnešní rámec tak důležitý. Jde o to vybavit mladé lidi souborem dovedností, které jim umožní mít poučený a zdravý vztah k penězům a usnadní jim přijímat taková finanční rozhodnutí, která budou v jejich nejlepším zájmu. Umět se pohybovat ve světě financí je o to důležitější v době rostoucí finanční digitalizace a velkých hospodářských problémů, včetně přetrvávající vysoké inflace. Tento rámec je nedílnou součástí našeho akčního plánu unie kapitálových trhů a přibližuje nás k vytvoření jednotného trhu, v jehož rámci se budou moct spotřebitelé – mladí i starší – s jistotou na kapitálových trzích orientovat.
Mairead McGuinnessová, komisařka pro finanční služby, finanční stabilitu a unii kapitálových trhů 2023-09-26

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688