Vlada.cz (Vláda)
Ze světa  |  27.09.2023 16:42:00

Delegace Evropské komise v Praze představila možnosti podpory z Nástroje pro technickou podporu

V pátek 15. září navštívila ČR delegace Evropské komise (Generálního ředitelství pro podporu strukturálních reforem) v čele s ředitelkou pro podporu reforem členských států Nathalií Berger. Návštěva delegace Evropské komise (EK) se uskutečnila v souvislosti s probíhající letošní řádnou výzvou Nástroje pro technickou podporu (Technical Support Instrument, TSI). Úřad vlády v této souvislosti uspořádal v prostorách Strakovy akademie jednání za účasti institucí veřejné správy, kterým byly představeny informace k letošní řádné výzvě nástroje TSI i úspěšné projekty podpořené z tohoto přímo řízeného programu EK.

Jednání zahájil vrchní ředitel Sekce pro evropské záležitosti Úřadu vlády Štěpán Černý, který poděkoval EK za veškeré dosud podpořené projekty české státní správy. ČR se dosud zúčastnila všech řádných i mimořádných výzev nástroje TSI a jeho předchůdce Programu na podporu strukturálních reforem (Structural Reform Support Programme). Například v loňském roce tak EK podpořila projekty s předpokládanou výší podpory více než 4 mil. EUR. Vrchní ředitel Černý zároveň informoval EK o aktuálních národních prioritách v oblastech digitalizace či zajištění kybernetické bezpečnosti a ocenil, že plánované TSI pro letošní řádnou výzvu tyto národní potřeby reflektují. Stejně tak vyzdvihl projekty zaměřené na podporu implementace plánů pro oživení a odolnost (v případě ČR Národního plánu obnovy).

Letošní řádná výzva nástroje TSI je v podstatě poslední, kdy mohou členské státy podávat projekty k podpoře implementace těchto plánů s ohledem na nutnost splnění veškerých milníků a cílů těchto plánů do roku 2026. Význam této podpory prostřednictvím nástroje TSI je pak klíčový i vzhledem ke skutečnosti, že řada členských států předkládala své upravené plány v kontextu dopadů války na Ukrajině a cílů plánu REPowerEU. ČR v tomto směru předložila svůj rozšířený Národní plán obnovy na konci června letošního roku.

Ředitelka Nathalie Berger pak poukázala na možnosti přeshraniční a meziregionální spolupráce členských států EU s využitím TSI. Přestože členské státy mohou čelit specifickým výzvám v kontextu povahy národního hospodářství či sociálních otázek, snaží se EK nacházet společné potřeby více členských států a posilovat tak reformní úsilí EU jako celku. Ve snaze o posilování efektivity a odolnosti veřejných institucí v členských státech pak nabízí mj. i možnost přeshraniční výměny pracovníků státní správy za účelem získávání příkladů dobré praxe ze zahraničí. V této souvislosti zmínila možnost využití jednoho z vlajkových projektů nástroje TSI „Public Administration Cooperation Exchange“.

V rámci jednání pak představilo Ministerstvo průmyslu a obchodu zkušenosti s jejich TSI projektem zaměřeným na podporu komunikace za účelem efektivní implementace Národního plánu obnovy a následně Úřad vlády informoval o zkušenostech se svým projektem k vytvoření praktických vodítek pro aplikaci zásady „významně nepoškozovat“ („Do no significant harm“), která je součástí podmínek pro řádné provádění investic nejen v rámci Národního plánu obnovy, nýbrž i ostatních evropských fondů a programů. Celoevropský význam tohoto projektu potvrzuje i skutečnost, že v minulém roce zvolila oblast implementace zásady DNSH jako jeden ze svých vlajkových projektů nástroje TSI k pomoci ostatním členským států.

V odpoledních hodinách se pak delegace EK setkala v rámci bilaterálních jednání se zástupci Ministerstva spravedlnosti, Finančního analytického úřadu, Generálního finančního ředitelství či Ministerstva vnitra v souvislosti s jejich plánovanými TSI projekty pro letošní řádnou výzvu. Delegace EK poskytla nejen rady týkající se postupu při podávání projektových žádostí, ale i doporučení týkající se specifik zamýšleného projektu. Možnost konzultovat připravované projektové žádosti s DG REFORM je ze strany žadatelů o podporu z nástroje TSI dlouhodobě velmi oceňováno, jelikož zvyšuje kvalitu podávaných projektových žádostí a tím i šanci na výběr daného projektu k podpoře.

Pro letošní řádnou výzvu nástroje TSI byl na národní úrovni stanoven termín pro podávání projektové žádostí na Úřad vlády 9. října 2023. Žadatelé však mohou zasílat své projektové žádosti i dříve před tímto datem za účelem zahájení technických konzultací s EK a získání tak zpětné vazby k danému projektu.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688