sfzp.cz (SFŽP)
Dotace  |  25.09.2023 08:49:00

Vlastníci rodinných domů mohou od zítřka žádat o dotace v Nové zelené úsporám

V úterý 26. září 2023 v 10.00 hod. spustí Státní fond životního prostředí ČR příjem žádostí o dotace pro oblast rodinných domů. Zájemci mohou požádat o dotační podporu na renovaci svého domu či výstavbu pasivního domu ve standardní Nové zelené úsporám nebo využít nabídku zálohové dotace z podprogramu Oprav dům po babičce.

Nová etapa navazuje na předchozí úspěšný program, je dostupnější pro větší okruh zájemců, více zohlední majetkové a sociální poměry žadatelů a v případě komplexní renovace umožní čerpání finančních prostředků předem. Vylepšená verze přináší navýšení jednotkových dotací u vybraných opatření i zjednodušení administrativy, k doložení žádosti a realizace již nebude nutné předkládat faktury, projektová dokumentace bude požadována pouze u vybraných opatření. Podpora znevýhodněných regionů bude poskytována nejen pro žadatele z Karlovarského, Moravskoslezského a Ústeckého kraje, ale i pro ty, jejichž nemovitosti leží v obcích a regionech podporovaných státem. Co se nemění, je bonus 10 tisíc korun za každou kombinaci úsporných opatření.

Standardní Nová zelená úsporám podpoří celkové i dílčí renovace stávajících rodinných domů a výstavbu domů v nejúspornějším energetickém standardu. Zájemci mohou požádat o finanční příspěvek na zateplení, výměnu zdrojů tepla a instalaci obnovitelných zdrojů energie, systémy na efektivní využívání vody, zelenou střechu nebo dobíjecí stanici pro elektromobil. Dotace bude vyplacena po realizaci úsporných opatření a může pokrýt až polovinu způsobilých výdajů.

Podprogram Oprav dům po babičce nabídne čerpání dotace včetně bonusů předem všem žadatelům, kteří se rozhodnou pro komplexní zateplení. Realizaci zateplení pak mohou doplnit o další podporovaná opatření, i na ně získají dotační prostředky zálohově. Oprav dům po babičce má za cíl napomoct obnově starších domů a tím zabránit zabírání úrodné půdy na výstavbu a současně prostřednictvím bonusu ve výši 50 tisíc korun na každé nezaopatřené dítě podpořit rodiny s dětmi na jejich cestě ke kvalitnímu úspornému bydlení.

Nepřetržitě od ledna 2023 běží program pro domácnosti s nižšími příjmy Nová zelená úsporám Light na jednoduché zateplení, výměnu oken a vchodových dveří a instalaci solárního ohřevu vody. Program, určený příjemcům starobního či invalidního důchodu nebo příspěvku na bydlení, oslovil už více než 40 tisíc domácností, které díky dotační podpoře renovovaly svůj dům a snížili výdaje za energie.

Pro lepší orientaci v nabízené dotační podpoře je na webových stránkách programu jednoduchý rozcestník, který napoví zájemcům, který z podprogramů je nejvhodnější pro jejich plán renovace.

Přehled dotací z Nové zelené úsporám pro rodinné domy

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688