ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  20.09.2023 16:44:00

Provádění Nástroje pro oživení a odolnost je v plném proudu (NextGenerationEU)

NextGenerationEU: Provádění Nástroje pro oživení a odolnost je v plném proudu

Komise dnes přijala druhou výroční zprávu o provádění Nástroje pro oživení a odolnost – reformního a investičního nástroje v hodnotě 800 miliard eur, který je ústředním prvkem iniciativy NextGenerationEU.

Ve zprávě se uvádí, jakého pokroku bylo v rámci Nástroje pro oživení a odolnost dosaženo ke zvýšení hospodářské a sociální odolnosti členských států a plnění plánu REPowerEU, jenž je reakcí EU na složitou situaci a narušení celosvětového trhu s energií způsobené útočnou válkou Ruska proti Ukrajině.

Zdůrazňují se v ní přínosy tohoto jedinečného nástroje založeného na výkonnosti, kdy je výplata finančních prostředků EU podmíněna splněním dohodnutých milníků a cílů, jež byly stanoveny na základě konkrétních výzev, jimž členské státy čelí, a priorit EU. Ze zprávy rovněž vyplývá, že k zásadnímu pokroku došlo na poli transparentnosti a ochrany finančních zájmů EU.

Tyto úspěchy jsou výsledkem úzké spolupráce s členskými státy a všemi příslušnými zúčastněnými stranami, jakož i spolupráce s Evropským parlamentem a Radou.

Pokrok v provádění Nástroje pro oživení a odolnost

K dnešnímu dni Komise obdržela 34 žádostí o platby od 21 členských států a na realizaci dohodnutých investic a reforem vyplatila 153,4 mld. eur. Rada již schválila čtyři revidované plány obsahující kapitoly REPowerEU a dalších 17 revidovaných plánů nyní posuzuje Komise.

Ve zprávě se uvádí řada příkladů toho, jak financování z Nástroje pro oživení a odolnost pomohlo zrealizovat transformační reformy a investice. Významně pokročilo plnění všech šesti politických pilířů nástroje, který tak stimuluje pozitivní změny v oblastech, jako je klimatická a digitální transformace, sociální opatření, zdravotnictví a socioekonomická a institucionální odolnost. Jeho účinky jsou pociťovány nejen v jednotlivých členských státech, ale mají pozitivní přesah i do hospodářské konvergence a sociální a územní soudržnosti v celé Unii.

Například vzdělávání a odborné přípravy financovaných z Nástroje pro oživení a odolnost se zúčastnilo více než 6 milionů lidí, podporu obdrželo 1,4 milionu podniků, ochranných opatření proti katastrofám souvisejícím s klimatem (např. povodně a lesní požáry) využilo 5,8 milionu lidí a na spotřebě energie se díky provádění národních plánů pro oživení a odolnost ušetřilo 22 milionů megawatthodin (MWh).

V souvislosti s trvalým pokrokem při zavádění opatření financovaných z Nástroje pro oživení a odolnost se Komisi i nadále daří získávat finanční prostředky na kapitálových trzích, které slouží k jeho financování, přičemž v rámci NextGenerationEU byly již vydány emise zelených dluhopisů v hodnotě více než 44 miliard eur.

Vysoká transparentnost

Komise při provádění Nástroje pro oživení a odolnost usiluje o maximální srozumitelnost a transparentnost, a to i nad rámec právních požadavků. Na podporu vnitrostátních orgánů zveřejnila šest pokynů, které objasňují jednotlivé aspekty nástroje. Totéž je i cílem dnešní zprávou zmíněného rámce pro řešení případné náhlé změny v plnění milníků a cílů.

Komise na internetových stránkách Nástroje pro oživení a odolnost zveřejňuje množství užitečných informací, včetně údajů o národních plánech pro oživení a odolnost. Dnes byly spuštěny přepracované stránky věnované jednotlivým zemím, takže nyní lépe odrážejí úlohu Nástroje pro oživení a odolnost při provádění plánu REPowerEU a uvádějí, k jakým změnám došlo v národních plánech pro oživení a odolnost.

Nedávná revize nařízení o Nástroji pro oživení a odolnost vyžaduje, aby členské státy zveřejnily informace o 100 konečných příjemců s nejvyšším objemem financování z nástroje. Komise proto členské státy požádala o urychlené zpřístupnění těchto údajů, jejichž konsolidovanou podobu zanáší do Srovnávacího přehledu ukazatelů oživení a odolnosti, což je internetový portál, který sleduje pokrok při provádění Nástroje pro oživení a odolnost jako celku i pokrok každého národního plánu pro oživení a odolnost. V zájmu dalšího zviditelnění a transparentnosti Komise letos také zprovoznila online interaktivní mapu projektů podporovaných z Nástroje pro oživení a odolnost v každém členském státě.

Za zmínku rovněž stojí, že ohledně Nástroje pro oživení a odolnost proběhlo 11 dialogů na vysoké úrovni o oživení a odolnosti s Evropským parlamentem a že se Komise sešla s členskými státy na 21 zasedáních neformální odborné skupiny pro Nástroj pro oživení a odolnost.

Silná ochrana finančních zájmů EU

V roce 2023 Komise vzala v potaz doporučení Evropského parlamentu, Rady a Evropského účetního dvora a dále posílila bytelnost svého kontrolního rámce, aby poskytoval ještě větší jistotu ohledně regulérního využívání finančních prostředků z Nástroje pro oživení a odolnost a ohledně účinné ochrany finančních zájmů Unie. Doplnila tak primární odpovědnost, která leží na bedrech členských států.

Komise dosud provedla 14 následných auditů milníků a cílů založených na posouzení rizik, aby získala dodatečnou jistotu, že informace poskytnuté členskými státy o jejich uspokojivém plnění jsou správné. Poté, co při posuzování původních plánů pro oživení a odolnost ověřila přiměřenost vnitrostátních kontrolních systémů na ochranu finančních zájmů Unie, vykonala také 27 auditů těchto systémů a do konce roku plánuje provést alespoň jeden audit v každém členském státě.

Členové sboru komisařů v této souvislosti uvedli:

Předsedkyně Komise Ursula von der Leyenová prohlásila: „Zotavení z hospodářských dopadů pandemie probíhá dobře, a to i zásluhou iniciativy NextGenerationEU. Financujeme nové i modernizované nemocnice a školy, podporujeme podniky a rodiny a zvyšujeme odolnost naší Unie tak, aby nikdo nezůstal opomenut. Takto má Evropa fungovat! Dnešní výroční zpráva shrnuje všechny tyto úspěchy a ukazuje, jakým směrem se ubírat do roku 2026.“

Souvislosti

Tato zpráva je druhou z řady výročních zpráv Komise, které budou monitorovat provádění Nástroje pro oživení a odolnost po celou dobu jeho fungování, jak požaduje nařízení, kterým byl tento nástroj zřízen. Bude podkladem pro průběžný dialog o provádění nástroje mezi orgány Unie a se zúčastněnými stranami.

Informace uvedené v této zprávě vycházejí z obsahu přijatých plánů pro oživení a odolnost posouzených ze strany Komise, z údajů vykázaných členskými státy do konce dubna 2023 v rámci jejich povinnosti podávat pololetní zprávy a z vývoje provádění nástroje k 1. září 2023.

Další informace

Výroční zpráva o Nástroji pro oživení a odolnost: faktografický přehled

Druhá výroční zpráva o provádění Nástroje pro oživení a odolnost

Nástroj pro oživení a odolnost

Konsolidované znění nařízení, kterým se zřizuje Nástroj pro oživení a odolnost

Srovnávací přehled ukazatelů oživení a odolnosti

Otázky a odpovědi: Nástroj pro oživení a odolnost

Media

NextGenerationEU posters - Finland 2021-10-04

Quote

Zotavení z hospodářských dopadů pandemie probíhá dobře, a to i zásluhou iniciativy NextGenerationEU. Financujeme nové i modernizované nemocnice a školy, podporujeme podniky a rodiny a zvyšujeme odolnost naší Unie tak, aby nikdo nezůstal opomenut. Takto má Evropa fungovat! Dnešní výroční zpráva shrnuje všechny tyto úspěchy a ukazuje, jakým směrem se ubírat do roku 2026.
Ursula von der Leyen, President of the European Commission 2023-09-18

Dnešní druhá zpráva o Nástroji pro oživení a odolnost potvrzuje, že Evropa v zavádění tohoto jedinečného nástroje do praxe udělala velký pokrok. Žádosti o platby a jejich vyplácení běží na plné obrátky, neboť členské státy plní cíle a milníky, které pomáhají transformovat jejich hospodářství a společnost, zvyšovat jejich konkurenceschopnost a připravenost na budoucnost. Již dnes se ukazuje, že Nástroj pro oživení a odolnost je již více než dva roky po svém zřízení a tři roky před svým ukončením skutečně nástrojem změny. Pomáhá podněcovat strukturální reformy, zvyšuje dopad investic a v rychle se měnících podmínkách zůstává dostatečně flexibilní. Naše práce však zdaleka nekončí, protože do roku 2026 musíme tempo provádění tohoto nástroje ještě zvýšit, aby z něj mohla těžit celá EU.
Valdis Dombrovskis, výkonný místopředseda pro hospodářství ve prospěch lidí 2023-09-18

Dva a půl roku od svého zřízení naplňuje Nástroj pro oživení a odolnost očekávání do něj vložené. Finanční prostředky z nástroje podporují klíčové investice a reformy, které již dnes zlepšují život milionů Evropanů – od čisté energie po vysokorychlostní internet, odbornou přípravu a vzdělávání až po protipovodňovou ochranu. V příštích třech letech však toho zbývá ještě hodně udělat. Komise je připravena i nadále podporovat členské státy v tom, aby této historické příležitosti maximálně využily.
Paolo Gentiloni, komisař pro hospodářství 2023-09-18

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Evropská unie:

Pá   4:00  Third Meeting of the European Board for Digital Services ec.europa.eu (Evropská komise)
Čt 19:19  MEPs adopt plans to boost Europe’s Net-Zero technology production europarl.europa.eu (Evropský parlament)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688