CRIF (Czech Credit Bureau)
Podnikání  |  19.09.2023 17:45:14

Za prvních osm měsíců roku zaniklo v ČR 10 549 firem, nejvíce za poslední čtyři roky

V srpnu letošního roku bylo v České republice založeno 2 313 nových obchodních společností a 1 356 jich zaniklo. Za období leden až srpen vzniklo celkem 19 186 nových firem a zaniklo jich 10 549, což je ve srovnatelném období nejvíce od roku 2019. Vyplývá to z analýzy dat portálu www.informaceofirmach.cz, kterou provedla společnost CRIF – Czech Credit Bureau.

„Letošní srpen byl co do počtu zaniklých firem rekordní. Letní měsíce jsou přitom obvykle klidnější, jak co se týká zakládání nových firem, tak jejich rušení, takže jde o mimořádný výkyv. Čistý přírůstek firem nicméně klesá již třetím rokem po sobě. Za prvních osm měsíců roku zaniklo nejvíce firem v odvětví obchodu. Ubylo jich 3 410 a vzniklo jen 2 853, takže počet společností v odvětví obchod se v období leden až srpen o 557 snížil,“ řekla Věra Kameníčková, analytička společnosti CRIF – Czech Credit Bureau.

V řadě dalších odvětvích byl počet nově vzniklých firem vyšší než počet zaniklých, takže čistý přírůstek, tedy rozdíl mezi počtem vzniklých a počtem zaniklých firem, činí za prvních osm měsíců roku celkem 8 637 obchodních společností. Dynamika čistého přírůstku se ale snížila: na 10 zaniklých firem připadlo letos v srpnu 17 nově vzniklých. Vloni ve stejném měsíci na deset zaniklých firem připadlo 23 nových.

Nejmenší čistý přírůstek nových firem je v Karlovarském kraji

Největší čistý přírůstek obchodních společností zaznamenala tradičně Praha, kde za prvních osm měsíců roku vzniklo 9 363 firem a 5 498 jich zaniklo. Jejich čistý přírůstek tak činil 3 865. Na opačném konci žebříčku se umístil Karlovarský kraj, kde v tomto období vzniklo 218 nových firem a 212 jich zaniklo, jejich počet se tak téměř nezměnil.

Nízký čistý přírůstek za leden až srpen vykazuje také Liberecký kraj (348 firem vzniklo, 260 zaniklo, přírůstek je 88) a Ústecký kraj (565 firem vzniklo, 433 zaniklo, přírůstek je 132 firem).

Kraj Vysočina měl za osm měsíců roku 35 nově vzniklých firem na deset zaniklých, což je nejvyšší poměr ze všech krajů republiky. Druhý v pořadí byl Zlínský kraj (32 nově vzniklých firem na deset zaniklých) a Olomoucký kraj (29 nově vzniklých firem na deset zaniklých).

Nejvíce firem ubylo v odvětví obchodu

Ve většině odvětví je čistý přírůstek obchodních společností kladný. Za prvních osm měsíců roku byl nejvyšší ve zpracovatelském průmyslu, kde vzniklo 2 293 firem a zaniklo jich 863, takže počet společností se zvýšil o 1430. Naopak v odvětví obchodu je čistý přírůstek záporný: vzniklo 2 853 firem, zaniklo 3 410 firem a čistý přírůstek tak činil -557 obchodních společností. Firem ubylo rovněž v odvětví peněžnictví a pojišťovnictví (vzniklo 46, zaniklo 68, úbytek 22 firem) a těžba a dobývání (vzniklo 10, zaniklo 15, čistý úbytek je 5 firem).

Nejrychleji se počet firem zvýšil v odvětví ostatní činnosti, kde na 10 zaniklých firem vzniklo 46 nových. Následuje odvětví elektřina, plyn, teplo (42 nově vzniklých na deset zaniklých) a poměrně rychle rostl počet společností v zemědělství a lesnictví (38 vzniklých firem na deset zaniklých).

Graf 1: Počet vzniklých a zaniklých obchodních společností za prvních 8 měsíců od roku 2017

Graf 2: Počet nově vzniklých obchodních společností na jednu zaniklou za prvních 8 měsíců v jednotlivých letech

CRIF – Czech Credit Bureau, a.s.

Společnost CRIF – Czech Credit Bureau, a. s je součástí celosvětové skupiny CRIF. Poskytuje svým klientům aplikaci Cribis, která obsahuje informace o více než 10 milionech podnikatelských subjektů a fyzických osobách z České a Slovenské republiky čerpající z více než 43 informačních zdrojů.

Společnost CRIF je zároveň organizátorem největších českých úvěrových registrů, Bankovního registru klientských informací a Nebankovního registru klientských informací. Jejich prostřednictvím si zejména banky, stavební spořitelny a leasingové a splátkové společnosti ověřují schopnost svých klientů splácet budoucí závazky. Široké veřejnosti nabízí možnost získat úvěrovou zprávu na klientských centrech obou registrů a nově také prostřednictvím bezpečného on-line přístupu do webového portálu www.kolikmam.cz, díky kterému získá uživatel aktuální přehled o svých závazcích z pohodlí domova nebo kanceláře.

Portál informaceofirmach.cz slouží k bezplatnému prověřování finanční výkonnosti, míry varovných informací a vlastnických vazeb u českých a slovenských firem. Obsahuje výběr obchodních informací o 4 milionech podnikatelských subjektů, které čerpá prostřednictvím profesionální aplikace Cribis z více než 40 hlavních informačních zdrojů. Na portálu si uživatel může zdarma prověřit sledovanou firmu z více hledisek. Kromě základních informací užitečných pro její identifikaci má uživatel po bezplatné registraci k dispozici také sadu varovných informací vztahujících se přímo k dané firmě anebo ke skupině společností napojených na vyhledanou firmu.

Více informaci na: www.crif.cz

21.09. 18:59  Drahé energie (Vědma)
20.09. 04:36  Dynamika této statistiky (PJPrince)
20.09. 00:16  Drahé energie (Tomáš)
19.09. 23:49  Drahé energie (Tomáš)
19.09. 22:45  Drahé energie (jiný Marek)

Poslední zprávy z rubriky Podnikání:

Pá 12:44  Projekt Airlock posouvá Holcim k uhlíkové neutralitě Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Pá 10:40  Anglo American odmítla rezolutně nabídku na převzetí od BHP Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)





?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688