AKAT ČR (AKAT ČR)
Podílové fondy  |  19.09.2023 17:35:24

Předseda AKAT Martin Řezáč: Objemy majetku ve fondech se v Česku dostaly na historická maxima

Majetek ve fondech přesáhl 1,2 bilionu korun, jak ukazují nedávné statistiky Asociace pro kapitálový trh v České republice (AKAT). Ke konci června 2023 dosáhl celkový objem majetku svěřeného správcům aktiv v České republice nebo jejich prostřednictvím správcům aktiv v zahraničí impozantní částky 2,106 bilionu korun. Tento objem vzrostl během druhého čtvrtletí o 77 miliard korun, což představuje zvýšení o 3,8 % ve srovnání s předchozím čtvrtletím.

V rámci této statistiky majetek ve fondech kolektivního investování narostl za poslední tři měsíce o 46 miliard korun. Na tomto růstu se podílelo jak zhodnocení již zainvestovaných prostředků, tak i příliv nových investic. Zvláštní pozornost si zaslouží nárůst fondů dluhopisových o 26 miliard korun, následovaných fondy akciovými s nárůstem 12 miliard korun. Smíšené fondy a fondy peněžního trhu zaznamenaly nárůst o čtyři miliardy korun, a fondy nemovitostního trhu narostly o 700 milionů korun. Naopak fondy strukturované zaznamenaly mezikvartální pokles o 300 milionů.

Pozitivní nálada na kapitálových trzích pokračovala i v druhém čtvrtletí, kdy rostly jak ceny akcií, tak i dluhopisů. Se stabilizací inflace ve světě – a v domácím prostředí již dokonce s poklesem tempa růstu spotřebitelských cen – se všeobecný optimismus projevil v dobrém zhodnocení investic a také v pokračujícím přílivu nových prostředků do podílových fondů. Rok 2023 tak zatím pro investory vypadá velmi nadějně.

Pokračujícím trendem je další nárůst objemu majetku zainvestovaného ve fondech kvalifikovaných investorů, který dosáhl 420 miliard korun, což představuje čtvrtletní nárůst o 27 miliard korun (6,7 %). Investice ve fondech, ať už se jedná o fondy kvalifikovaných investorů, nebo kolektivního investování, tak již nyní dosahují celkové výše 1,2 bilionu korun.

Asociace vkládá velké naděje do připravovaného Dlouhodobého investičního účtu (tzv. DIP), který by měl přispět k větší angažovanosti domácností při spoření na důchod a k tolik potřebnému dalšímu rozvoji kapitálového trhu a kolektivního investování v domácím prostředí. Pevně doufáme, že při jeho schvalování ve sněmovně převáží pragmatický přístup a konečně vznikne flexibilnější alternativa ke stávajícímu 3. penzijnímu pilíři.

AKAT ČR

Asociace pro kapitálový trh České republiky patří mezi nejvýznamnější profesní sdružení působící na kapitálovém trhu. Asociace sdružuje nejvýznamnější správce – investiční společnosti a asset management společnosti, dále pak obchodníky s cennými papíry a banky, které působí v ČR, a další subjekty poskytující služby v oblasti kapitálového trhu.

Činnost Asociace napomáhá ke zvýšení transparentnosti kapitálového trhu, ochraně investorů a podpoře zájmů svých členů. Asociace usiluje zejména o rozvoj kapitálového trhu a kolektivního investování. Svými aktivitami a samoregulačními předpisy chce rozvíjet povědomí, znalost a důvěryhodnost v oblasti kapitálového trhu.

Více informaci na: www.akatcr.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688