OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  15.09.2023 12:00:00

Sedm z deseti matek dětí v Německu loni bylo výdělečně činných

V roce 2022 bylo 69 % matek nezletilých dětí zaměstnaných. Oproti roku 2005 se tak míra zaměstnanosti matek zvýšila ze 60 % o přibližně 9procentních bodů. Míra zaměstnanosti otců se ve stejném období zvýšila méně výrazně z 88 % na 92 %. Od zavedení nový pravidel rodičovského příspěvku v roce 2007 se zvýšila zaměstnanost matek i otců.

Jak uvedl německý Spolkový statistický úřad, největší rozdíly v zaměstnanosti matek a otců jsou u rodičů mladších dětí: je-li nejmladšímu dítěti v domácnosti méně než jeden rok, byla v roce 2022 zaměstnána pouze přibližně každá osmá matka (13 %), zatímco u otců to bylo 87 %. U dětí ve věku od 2 do 3 let bylo výdělečně činných 64 % matek a 92 % otců. Zatímco míra zaměstnanosti otců se pohybovala v závislosti na věku dítěte jen v rozmezí 87 % až 93 %, u matek se s rostoucím věkem nejmladšího dítěte zvyšovala podstatně více.

Nárůst zaměstnanosti matek mezi lety 2005 a 2022 dopadl nejvýrazněji, když bylo nejmladší dítě ve věku od 1 do 2 let nebo od 3 do 6 let (+16 %) nebo od 2 do 3 let (+24 %). U nejmladšího dítěte ve věku šest a více let byl už nárůst mírnější (+8 až 13 %). Je nasnadě, že k tomuto vývoji přispělo rozšíření forem péče o děti. Vzhledem k poskytování rodičovského příspěvku s cílem, kterým je větší zapojení otců do péče o děti, je pozoruhodné, že se zvýšila i kvóta výdělečně činných u otců s malými dětmi, i když výrazně méně než u matek.

Ve dvou třetinách rodičovských párů byli oba výdělečně činní

U 66 % všech heterosexuálních párů s nezletilými dětmi byli v roce 2022 zaměstnáni oba rodiče. V dalších 26 % párů byl zaměstnán pouze otec a přibližně ve 3 % pouze matka. V roce 2005 byli oba partneři zaměstnáni ještě v 54 % takových rodičovských párů. Podíl párů, v nichž byl v roce 2005 zaměstnán pouze otec, činil tehdy 34 %, zatímco u 5 % domácností byla výdělečně činná pouze matka.

Otcové stále většinou pracují na plný úvazek, matky na částečný

Pokud sledujeme pouze heterosexuální páry, kde jsou zaměstnáni otec i matka, v roce 2022 pracoval otec na plný úvazek a matka na částečný úvazek bezmála u dvoutřetinové většiny (65 % případů). V této konstelaci jsou zaměstnáni sice oba rodiče, ale otec obvykle nadále přispívá hlavní částí příjmu. U 27 % párů s nezletilými dětmi pracovali otec i matka na plný úvazek a v 5 % párů pracovali oba na částečný úvazek. Pouze ve 2 % zaměstnaných rodičovských párů pracovala matka na plný úvazek, zatímco otec na částečný úvazek.

Od roku 2005 došlo jen k malým změnám v dělbě výdělečné činnosti: zatímco podíl párů, kde otec pracoval na plný úvazek a matka na částečný činil tehdy 69 %, loni to bylo o 4 % méně. Zastoupení párů, kde oba partneři a rodiče pracovali na částečný úvazek, se zvýšilo ve sledovaném období ze 2 % na 5 %. A konečně podíl párů, kde oba rodiče dětí pracovali na plný úvazek, zůstal mezi roky 2005 a 2022 téměř nezměněn.


Do analýzy jsou zahrnuty matky a otcové ve věku 15-64 let s alespoň jedním nezletilým dítětem žijícím v domácnosti (v domácnostech s hlavním bydlištěm). Jsou zde uvažovány pouze (heterosexuální) páry různého pohlaví, protože nelze reprezentovat genderově specifické konstelace zaměstnanosti u párů stejného pohlaví. Je zde popsán koncept realizovaného zaměstnání: osoby, které přeruší svůj stávající pracovní poměr či jinou formu výdělečné činnosti z důvodu mateřské nebo rodičovské dovolené, jsou považovány za (dočasně) neaktivní. Naopak osoby, které k referenčnímu datu aktivně nevykonávají výdělečnou činnost pouze z důvodu nemoci nebo dovolené, jsou zahrnuty do počtu zaměstnaných osob.

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Pojištění:

Čt 11:50  Rakouské ženy žijí déle ve špatném zdravotním stavu OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
St 17:00  Jak vypadá rakouský vozový park? OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688