mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  15.09.2023 07:42:00

Ekologie a životní prostředí ve Vietnamu jako téma na vzestupu

Ekologie a životní prostředí ve Vietnamu jako téma na vzestupu

15.09.2023 / 07:26 | Aktualizováno: 15.09.2023 / 07:42

S narůstajícím celosvětovým povědomím o důležitosti zelené politiky Vietnam nezůstává pozadu a uvědomuje si svou roli a stává se tak stále aktivnějším v oblasti energetiky, vodohospodářství, ekonomiky a ekoturistiky. Přestože nebývale rychlý ekonomický růst Vietnamu v minulosti vedl k některým environmentálním problémům, nyní je země rozhodnuta tuto situaci změnit. Vietnam si je vědom důležitosti ochrany a udržitelnosti životního prostředí a je odhodlán naplnit své závazky v oblasti ekologického fungování a udržitelného rozvoje ekonomiky. Důkazem tohoto odhodlání je jeho velká aktivita na mezinárodní i národní úrovni.

Na národní úrovni se Vietnam rozhodnutím č. 450 z dubna 2022 zavázal k rozvoji oběhového hospodářství s udržitelnou výrobou a spotřebou, směřujíc k nulové uhlíkové stopě do roku 2050 při výrazném snížení ekologických stop do roku 2030. Na mezinárodní úrovni jsou nejzásadnější závazky Vietnamu ze summitu COP26, nebo dohoda JETP.

Energetikou vede cesta k zelenější budoucnosti

Vietnam je dnes cílem mnoha investic a projektů financovaných ze zahraničních zdrojů, které mění jeho podobu. Nejvýznamnějším z těchto dohod je bezesporu JETP (Just Energy Transition Partnership) z 14. prosince 2022. Tato dohoda bude v podobě grantů, nízko-úrokových půjček a investic rozdělovat celkových 15,5 miliard USD do projektů, které se zaměřují na snížení objemu emisí produkovaných v odvětví elektrické energie, snížení počtu uhelných elektráren ve Vietnamu a rozvíjet více obnovitelných zdrojů energie a efektivnější energetickou infrastrukturu. Přestože se ve Vietnamu dnes již nachází řada společností zabývající se zmíněnými odvětvími, má tento nebývalý rozpočet právě za cíl přilákat do Vietnamu nové investory, kteří při zachování ekonomického růstu dosáhnou stanovených cílů. Díky uvedeným novým strategiím ve Vietnamu se otevírají příležitosti v oblasti cirkulární ekonomiky, včetně služeb obnovy výrobků, repasování materiálů a dodavatelských řetězců recyklovaných materiálů.

V souvislosti s ekologickými závazky Vietnamu vzniká vysoká poptávka po alternativních zdrojích energie, a to především po technologii solárních a větrných elektráren. Vietnam se již zabývá otázkou následné recyklace těchto ekologičtějších elektráren, avšak nemá zatím mnoho zkušeností, ale mnoho motivace je hledat.

Města volají po řešení pro odpad a vodu

Vietnam jako jedna ze zemí s nejrychleji probíhající urbanizací na světě se potýká také s problémem fungujícího vodohospodářství, především znečištění vod. Minimálně 80 % odpadních vod není před vypuštěním žádným způsobem šetřeno, a to s ohledem na primárně zemědělsky zaměřený Vietnam představuje velký problém do budoucna a poptávka po mezinárodních partnerech s know-how v této oblasti je značná. Konkrétně modernizace kanalizace je nejvyšší prioritou vlády Vietnamu, která si uvědomuje vážnost problému a možné důsledky pro obyvatele i pro životní prostředí. Současný systém fungování kanalizace a vodohospodářství není dlouhodobě, a s rychlostí, jakou se Vietnam rozvíjí, dost možná ani krátkodobě udržitelný.

Čistírna industriální odpadní vody v provincii Quang Nam

Čistírna industriální odpadní vody v provincii Quang Nam

Mizící a nové lesy s novými výzvami

V otázce využívání půdy se vláda Vietnamu soustředí na dekontaminaci půdy a zastavení rozsáhlého odlesňování. Pro tento cíl se zde prioritně modernizují zastaralé technologie, které tvoří většinu vietnamských zemědělských technologií a revitalizují kontaminované půdní oblasti. Otázka odlesňování ve Vietnamu je historicky poměrně palčivá. Odlesňování v minulosti bylo způsobeno také užitím herbicidů (Agent Orange), defoliantů a bomb, které decimovaly lesy během vietnamské války v letech 1955-1975. Vietnam začal s iniciativami zalesňování v 80. letech 20. století a do roku 2000 byly vysázeny 2 miliony hektarů lesa. V současné době jde odlesňování ale i zalesňování ruku v ruce s industriálním rozvojem. Mnoho nových lesů tvoří rychle rostoucí dřeviny pro průmyslové užití a nejde tedy o obnovu ekosystémů, ba často naopak. Šetrné technologie, hnojiva, ale i výzkum metod ekologičtějšího systému správy lesů jsou jednoznačně oblastí, která bude v budoucnu nabízet nepřeberné příležitosti, které by mohly zajímat i české firmy.

Vzduch nezdravý k dýchání

Další nezanedbatelnou oblastí související se stále více do popředí se dostávající ekologií je kvalita ovzduší. V roce 2021 se Vietnam umístil na 36. místě ze 118 zemí s nejzávažněji znečištěným ovzduším. Primárním způsobem, jak by se Vietnam mohl zbavit nelichotivé pozice je investování do technologie čistšího spalování odpadu a pozvolným přechodem na elektronická vozidla. To jsou však jen nejzjevnější způsoby. Systém recyklace odpadů, ekologičtější průmysl, ale také vývoj efektivního systému veřejné dopravy snižující počet vozidel na silnici by zlepšení vzduchu mohly také napomoci. Problém znečištění ovzduší se rok od roku zhoršuje a cítí to zejména metropole Hanoj, která se každou zimu více a více noří pod pokličku stále šedivějšího vzduchu. Lze očekávat, že se tato problematika bude dostávat do popředí, a že Vietnam bude hledat zejména její technologická řešení.

Vietnam si je vědom svých environmentálních výzev a s rostoucím ekologickým povědomím se země snaží najít inovativní řešení, na kterém spolupracuje s ekologicky vyspělejšími zeměmi. S ohledem na jeho aktuální snahy a strategie v oblasti životního prostředí se zdá, že Vietnam momentálně není pouze atraktivním místem pro zahraniční investory, ale současně má potenciál nastolit cestu v jeho snaze pro udržitelný rozvoj ekonomiky a životního prostředí pro sousední země.

České firmy nabízí Vietnamu zajímavá řešení

V souvislosti s nepřebernými příležitostmi v oblasti životního prostředí ve Vietnamu a jejich atraktivity, navštívil ve dnech 10.-13. 9. 2023 Vietnam ministr životního prostředí České republiky Petr Hladík, doprovázen skupinou 20 zástupců Hospodářské komory ČR a podnikatelského sektoru. Zaměření firem bylo v rámci oboru širokospektrální a vietnamští partneři se s nimi přišli setkat v Da Nangu na networkingovém večeru a v Hanoji na business fóru. Mezi těmito firmami byly například Dekonta, Enviros, IN-EKO team či Aquatis. Hojný počet hostů na těchto akcích pořádaných v rámci PROPED byl důkazem, že i tento obor je další z celé řady odvětví, kde se české firmy na vietnamském trhu mohou realizovat.

Business fórum v Hanoji

Business fórum v Hanoji

Nikola Sichlerová, ekonomická diplomatka, Velvyslanectví ČR v Hanoji

Kristián Kmoníček, stážista


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688