Kroměříž (mesto-kromeriz.cz)
Z regionů  |  13.09.2023 14:57:00

Zástupci Zlínského kraje na hejtmanském dnu slíbili opravu průtahu Kroměříží

| 13.09.2023 | Jan Vondrášek

Tiskové zprávy

Rada Zlínského kraje v čele s hejtmanem Radimem Holišem dnes zavítala do Kroměříže. Setkala se zde s představiteli města i se dvěma desítkami starostů obce s rozšířenou působností Kroměříž. Představitelé hejtmanství na jednání mimo jiné avizovali, že Zlínský kraj chystá opravu silničního průtahu Kroměříží, a také podpořili záměr města na stavbu domova se zvláštním režimem v lokalitě Račín. „Snažíme se restartovat jednání se Zlínským krajem a obnovit spolupráci. Těší mě, že se hejtmanství aktivně snaží podporovat projekty vedoucí ke zlepšení života obyvatel Kroměříže, ať už v podobě připravované přestavby Pionýrské louky, tak rekonstrukce areálu Kroměřížské nemocnice,“ uvedl starosta Tomáš Opatrný.

Podle hejtmana Radima Holiše kraj nemá existenční problémy a na příští rok chystá rekordní investice. Náměstek hejtmana pro dopravu Radek Doležel uvedl, že Zlínský kraj plánuje na léta 20242025 na Kroměřížsku investice do komunikací za 450 milionů korun. V Kroměříži by měl být v roce 2025 opraven zmíněný průtah městem, tedy silnice v ulicích Tovačovského a 1. máje. Podle Opatrného by vedení města chtělo, aby akce zahrnovala i vylepšení dané lokality. Město by chtělo také upravit křižovatku na vjezdu do města, kde se kříží ulice Tovačovského, Hulínská, Nádražní a Chropyňská. „Domníváme se, že by dopravě v lokalitě pomohla kruhová křižovatka. Budeme o tom jednat,“ dodal Opatrný.

Hejtmanství podpořilo také zmíněný záměr města stavět domov v lokalitě Račín. „S ohledem na demografický vývoj, kdy obyvatelstvo Zlínského kraje stárne, jsou zařízení tohoto typu pro osoby s Alzheimerovou chorobou či demencí potřebná. Počítáme s individuální investiční dotací a budeme se také bavit o provozu,“ uvedla náměstkyně hejtmana pro sociální věci Hana Ančincová. Podle místostarosty Pavla Motyčky by město chtělo mít ještě letos stavební povolení a na stavbu by chtělo získat kromě krajské dotace především dotaci z evropských fondů.

Zástupci Zlínského kraje seznámili starosty také se strategií veřejné dopravy, která například počítá s online prodejem jízdenek i na autobusové spoje. Pokračovat bude také optimalizace jízdních řádů. Odbor informačních technologií kroměřížské radnice na setkání prezentoval smart technologie, kterými monitoruje počet vozidel projíždějících městem, obsazenost některých parkovišť a také provoz MHD. Radní Zlínského kraje Jiří Jaroš starosty seznámil s momentálně vytvářenou digitálně technickou mapou, která bude obsahovat údaje o existující dopravní a technické infrastruktuře.

Hejtmanskému dni předcházelo setkání vedení kroměřížské radnice se starosty obcí s rozšířenou působností Kroměříž. „Chtěli jsme se s vámi potkat, představit vám městský úřad a prezentovat témata, která mají přesah do vašich obcí,“ oslovil starosty Opatrný. Podle místostarosty Motyčky je Kroměříž připravena poskytnout obcím veškerou možnou podporu. Starostové na jednání vyslechli informace z oblastí školství, sociálních věcí a životního prostředí.

Další fotografie

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688