Ceny obědů v srpnu mírně klesly. Poprvé za poslední rok a půl
Zatímco během prvního prázdninového měsíce ceny obědů vyrostly o 3 koruny, v srpnu podle Edenred Restaurant Indexu klesla průměrná cena obědového menu o 60 haléřů na 184,8 korun. Stalo se tak poprvé od ledna loňského roku. Nadále se ale rozevírají cenové nůžky mezi jednotlivými regiony. Oběd v Praze strávníky v srpnu vyšel na 209,5 koruny, o 46 korun více než v Olomouci, kde se lidé najedli nejlevněji. Během prázdnin v restauracích obědvalo o pětinu více zaměstnanců než vloni, rozvážkové služby naopak zaznamenaly mírný meziroční pokles.
Poprvé od ledna 2022 došlo k meziměsíčnímu poklesu průměrné ceny obědového menu v restauracích. Vyplývá to z Edenred Restaurant Indexu sestavovaného na základě plateb více než 220 tisíc majitelů benefitních karet společnosti Edenred. V srpnu Češi po zlevnění o 60 haléřů za oběd v průměru zaplatili 184,8 korun. Jedná se o první výraznější pokles od ledna 2021 – tehdy ceny klesly o 2,3 koruny. Navzdory celkovému poklesu však průměrná útrata za oběd v některých regionech nadále stoupá. Nejvýraznější nárůst v srpnu zaznamenala Praha, kde obědy zdražily o 1,4 koruny a přiblížily se k rekordním 210 korunám.
Srpnový pokles cen obědového menu částečně předznamenal jejich skokový nárůst v průběhu července. Napříč republikou tehdy vzrostly ceny o 3 koruny, nejvíce od loňského září. Za celé období prázdnin tak české restaurace ve výsledku mírně zdražily, průměrně o 2,4 koruny. Ne však ve všech krajích. Během letních měsíců stouply ceny celkem v osmi krajských městech, nejvýrazněji v Liberci (+3,4 Kč) a v Praze (+3,1 Kč). Zbylá regionální centra zaznamenala pokles, zejména pak Ústí nad Labem (-1,9 Kč) a Olomouc (-1,8 Kč), kde se částky vrátily zpět na úroveň ze začátku roku. Hanácká metropole se tak stala co do ceny obědů v Česku vůbec nejlevnější.
„Letní měsíce byly poznamenány nerovnoměrným vývojem cen. Výkyvy můžeme z části připsat přizpůsobení jídelních lístků letnímu režimu a přívalu turistů v některých regionech. Pokud ovšem budeme na prázdninové měsíce nahlížet jako na celek, můžeme říct, že pokračuje trend velmi pozvolného růstu cen obědů,“ říká Aneta Martišková, členka vedení společnosti Edenred a pokračuje: „Ve druhém a třetím kvartálu rovněž pozorujeme trend prohlubování rozdílů mezi regiony. Zatímco v Praze ceny obědů od začátku roku stouply o víc než 4 %, v Olomouci se vrátily zpátky na lednovou úroveň. Pražané tak ve srovnání za oběd zaplatí o čtvrtinu více, což činí rozdíl asi 46 korun.“
Letní obědy na zahrádkách zaměstnance lákají
I přes červencové zdražení Češi o prázdninách chodili do restaurací častěji než v minulém roce. Meziročně stoupl počet transakcí benefitními kartami v restauracích o 20 %. U rozvážkových služeb naopak došlo k mírnému poklesu, konkrétně o 2 %. Z pohledu celkového objemu utracených peněz však, zejména vlivem inflace, zaznamenaly rozvážkové služby 14% nárůst. V případě restaurací vzrostl ve srovnání s loňským létem objem transakcí dokonce o 34 %.
„Podle našich dat, která sahají až do roku 2020, bývá v červenci počet obědových návštěv restaurací výrazně ovlivněn začínajícími prázdninami, kdy velká část zaměstnanců odjíždí na dovolenou. V průběhu prázdnin se situace zpravidla stabilizuje a lidé se pomalu vracejí do práce, což se projevuje opětovným nárůstem počtu transakcí v srpnu. Odlišná situace je v případě rozvážkových služeb, kde zůstává počet objednávek v průběhu roku relativně konzistentní,“ vysvětluje Aneta Martišková.
Podíl ceny 20 obědů
z průměrné měsíční mzdy podle krajů
| |
Podíl za srpen
| |
Desetina výplaty za obědy
Pokud by Češi každý pracovní den obědvali v restauraci, průměrně by je to vyšlo na 3 708 korun. Srovnání ceny dvaceti obědů s průměrnou výší mezd podle Českého statistického úřadu ukazuje, že Češi za každodenní oběd v restauracích aktuálně nechají 8,6 % svých měsíčních příjmů. V Českých Budějovicích, Liberci či Pardubicích se útrata za obědy dokonce blíží desetině průměrných měsíčních příjmů. Právě vysoké ceny mohou být jedním z důvodů, proč na oběd do restaurace nebo kantýny zavítá stále menší část českých zaměstnanců. Podle průzkumu agentury STEM/MARK pro společnost Edenred se tímto způsobem každý pracovní den stravuje jen 16 % z nich. Téměř polovina zaměstnanců už v restauracích a kantýnách neobědvá vůbec.
„Srovnáme-li cenu dvaceti obědů se mzdovým mediánem, představují přes desetinu domácího rozpočtu, což je pro mnohé relativně vysoký výdaj. Zaměstnanci proto v současnosti hledají způsoby, jak ušetřit. Například si pozorněji všímají cen. Na popularitě získávají i alternativní formy stravování v práci, například obědy z krabičky,“ uzavírá Aneta Martišková.
Město
|
I.22
|
I.23
|
II.23
|
III.23
|
IV.23
|
V.23
|
VI.23
|
VII.23
|
VIII.23
|
nárůst cen
leden/srpen
|
nárůst cen
červenec/srpen
| |
172,2
|
201,2
|
202
|
203
|
203,9
|
204,8
|
206,4
|
208,1
|
209,5
|
9,50%
|
4,10%
|
0,67%
| |
České
Budějovice
|
153,9
|
184,5
|
185,4
|
187,5
|
190,1
|
191,9
|
191,5
|
191,7
|
190,9
|
9,40%
|
3,50%
|
-0,42%
|
159,3
|
189,6
|
189,7
|
188,8
|
189,9
|
191,9
|
193,9
|
195
|
194,3
|
9,60%
|
2,50%
|
-0,36%
| |
Karlovy
Vary
|
147,2
|
170,8
|
171,8
|
172,5
|
171,6
|
173,5
|
173,7
|
175,7
|
173,8
|
10,30%
|
1,80%
|
-1,08%
|
142,5
|
162,6
|
162,8
|
164,3
|
166
|
166,2
|
168,2
|
168,7
|
166,3
|
7,60%
|
2,30%
|
-1,42%
| |
150,7
|
184,1
|
184,2
|
187,2
|
186,6
|
188,2
|
188,7
|
191,5
|
192,1
|
14,80%
|
4,30%
|
0,31%
| |
Hradec
Králové
|
149,3
|
177,3
|
177,5
|
178,3
|
178,1
|
179,4
|
180,8
|
182,6
|
180,7
|
8,10%
|
1,90%
|
-1,04%
|
153
|
181,9
|
182
|
182,1
|
182,4
|
183,8
|
183,7
|
184,1
|
182,6
|
9,40%
|
0,40%
|
-0,81%
| |
137,8
|
160,7
|
162,8
|
163,9
|
164,4
|
164,1
|
163,5
|
163,8
|
164,6
|
9,40%
|
2,40%
|
0,49%
| |
162,7
|
190,1
|
191,1
|
192,7
|
193,3
|
193,7
|
194,5
|
196,4
|
196,2
|
9,90%
|
3,20%
|
-0,10%
| |
135,3
|
161,5
|
161,9
|
163,2
|
163,4
|
163,8
|
164,4
|
166,9
|
165,4
|
6,80%
|
2,40%
|
-0,90%
| |
134,5
|
163,6
|
163,7
|
163,8
|
162,7
|
163,7
|
165,4
|
165,8
|
163,6
|
11,50%
|
0,00%
|
-1,33%
| |
146,2
|
173,7
|
173,8
|
173,6
|
175,6
|
176,6
|
178,1
|
179
|
179,4
|
11,10%
|
3,30%
|
0,22%
| |
Česká
republika
|
153,3
|
177,8
|
178,3
|
179,4
|
180,3
|
181,1
|
182,4
|
185,4
|
184,8
|
10,10%
|
3,90%
|
-0,32%
|
Edenred CZ
Edenred ČR pečuje o 700 000 každodenních uživatelů z řad zaměstnanců, kterým poskytuje služby v síti 57 000 partnerských provozoven. V oblasti digitalizace patří k lídrům na českém trhu. Stravenky a volnočasové benefity jsou k dispozici na jedné platební kartě Edenred Card. Karta umožňuje platbu mobilními aplikacemi Apple Pay a Google Pay. Čerpání benefitů je možné online díky platformě Edenred Benefity Café.
Edenred je přední digitální platforma pro služby a platby – a také každodenní společník pracujících, spojující přes 60 milionů uživatelů a 2 miliony partnerských provozoven ve 45 zemích prostřednictvím téměř 1 milionu firemních klientů.
Edenred nabízí specifická platební řešení pro konkrétní použití zaměřená na stravování (stravenky), motivaci (dárkové karty, platformy pro zapojení zaměstnanců), mobilitu (čerpací stanice, údržba, mýtné či parkovné) a firemní platby (virtuální karty).12 000 zaměstnanců společnosti Edenred usiluje o to, aby se svět práce stal propojeným ekosystémem, který se každým dnem stává bezpečnějším, efektivnějším a zodpovědnějším. V roce 2022 skupina díky svým globálním technologickým aktivům spravovala obchodní objem téměř 38 miliard EUR, zejména prostřednictvím mobilních aplikací, online platforem a karet. Edenred je zapsán na burze cenných papírů Euronext v Paříži a je součástí indexů CAC 40, CAC 40 ESG, CAC Large 60, Euronext 100, Euronext Tech Leaders, FTSE4Good a MSCI Europe.
Více informaci na: www.edenred.cz
Poslední zprávy z rubriky Obchod a služby:
Přečtěte si také:
Prezentace
26.04.2024 Historie a vývoj vodovodních baterií: Od...
25.04.2024 Pobřeží Egejského moře - ideální tip na všechny...
24.04.2024 Výsledková sezóna: Jak se daří výrobcům čipů a...
Okénko investora
Olívia Lacenová, Wonderinterest Trading Ltd.
Štěpán Křeček, BHS
Petr Lajsek, Purple Trading
Ali Daylami, BITmarkets
Michal Brothánek, AVANT IS
Miroslav Novák, AKCENTA
Spotřebitelská inflace v eurozóně odeznívá, pro služby to však úplně neplatí
Jiří Cimpel, Cimpel & Partneři
Jakub Petruška, Zlaťáky.cz