Marcela Šedivá (Ušetřeno.cz)
Komodity  |  12.09.2023 10:16:26

80 % lidí fixuje ceny energií na 2 až 3 roky. Průměrná obchodní cena klesla na 3787 Kč/MWh


V uplynulých týdnech se zákazníci nejednoho dodavatele dozvěděli dobrou zprávu, s poklesem cen energií budou platit nižší zálohy. Ovšem není sleva jako sleva, navíc za dveřmi již čeká topná sezóna. Kdo ví, jak na to, může nyní hodně ušetřit.

Ceny energií klesají již od loňského listopadu, a například průměrná obchodní cena elektřiny se jen od začátku tohoto roku snížila o bezmála čtvrtinu, přesněji o necelých 23 procent z lednových 4912 za MWh na 3787 bez DPH v srpnu. V červenci přitom činila 3803 , již mnoho měsíců se tedy pohybuje hluboko pod vládním cenovým stropem 5000 . Tyto údaje pochází z indexu Ušetřeno.cz, který je založen na nabídkách sedmi nejvýznamnějších dodavatelů, kteří pokrývají drtivou většinu českého trhu.


„Právě tito velcí hráči včetně ČEZ, PRE nebo E.ON na září oznámili výrazná zlevnění, především u produktů s dobou neurčitou. Začínají se objevovat i první výhodnější akviziční ceníky. Nižší ceny však především slouží k nalákání nových zákazníků,“ vysvětluje Tomáš Vrňák, energetický analytik společnosti Ušetřeno.cz.

Zároveň však podle dat Ušetřeno.cz upřednostňují čtyři pětiny českých klientů smlouvy s dlouhodobou fixací, tedy na dva či tři roky. Oproti produktům s fixací měsíční nebo smlouvám na dobu neurčitou poskytují jistotu stabilních cen v situaci, kdy vzhledem ke kolísavosti trhů s energiemi může opět dojít ke značnému zvýšení cen.

„Domácnost, která si teď sjedná smlouvu s akvizičními cenami, může konkrétně za elektřinu ušetřit několik tisíc korun ročně, a pokud elektřinou také topí, tak i částku blížící se deseti tisícům,“ uvádí Vrňák a dodává: „Vidíme, že lidé po zkušenostech z minulého roku ceny energií před topnou sezónou aktivně řeší. Oproti březnu letošního roku se zájem o srovnání zdvojnásobil.”




O Ušetřeno.cz 
Portál Ušetřeno.cz umožňuje spotřebitelům rychle a jednoduše srovnávat ceny energií napříč dodavateli, stejně jako ulehčuje výběr různých finančních produktů včetně půjček a hypoték či spoření, nebo mobilního operátora. Stačí do kalkulačky vyplnit požadované informace. Specialisté Ušetřeno.cz poté pomohou při výběru nejoptimálnější varianty.  

Poznámka: Index elektřiny je sestaven z nejprodávanějších produktů největšího srovnávače zaměřeného na energie Ušetřeno.cz. Týká se ceny silové elektřiny za MWh bez DPH, která má největší podíl (přibližně 50–60 %) na celkové faktuře. 

Marcela Šedivá

Svoji kariéru jsem započala v roce 2000 v ČSOB Leasingu, kde jsem měla na starosti řádné ukončení leasingových smluv. V roce 2002 jsem dostala nabídku pracovat v týmu pojištění ve stejné společnosti. V roce 2004 moje kariéra pokračovala jako seniorní specialistka v obchodním týmu, který měl na starost i rozvoj pojištění. V roce 2016, kdy ČSOB koupila společnost Top-Pojištění.cz jsem dostala nabídku jít pracovat do této společnosti a od tohoto roku působím ve společnosti Top-Pojištění.cz, která patří pod Ušetřeno.cz.



Ušetřeno.cz

Pomáháme lidem vybrat si správně

Šetříme jim tak čas, peníze i starosti.

U nás si porovnají všechny produkty a služby – od hypoték, přes dodavatele energií či pojištění až po mobilní tarify a jednoduše a rychle vyberou, co je pro ně nejvýhodnější. My jsme jim k ruce, když si neví rady a potřebují něco vysvětlit. Také za ně dokážeme spoustu věcí zařídit. Je to radost a dává nám to obrovský smysl. Děláme to srdcem a férově.

Obě naše společnosti Ušetřeno.cz s.r.o. a Ušetřeno s.r.o. jsou součástí skupiny ČSOB.

Více na www.usetreno.cz/.

18.09. 10:16  levněji to nejde (nadiva)
13.09. 13:31  Na co EU šáhne to pokazí (Mono)
13.09. 06:48  Na co EU šáhne to pokazí (xxx)
12.09. 23:34  Fixace (Mono)
12.09. 16:57  Fixace našeho obecního bl*a (Fij)

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688