ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  11.09.2023 12:55:00

Evropané schvalují opatření, která byla přijata za účelem řešení energetické krize, prosazování udržitelnosti a podpory Ukrajiny (Eurobarometr)

Z bleskového průzkumu Eurobarometru, který byl dnes zveřejněn, vyplývá, že Evropané jednoznačně podporují opatření přijatá v minulém roce na ochranu spotřebitelů a podniků před kolísáním cen energií, jakož i opatření na podporu energetické bezpečnosti a ekologické transformace. Průzkum rovněž potvrzuje, že mezi občany EU panuje široká shoda, pokud jde o podporu průmyslu čistých technologií v zájmu větší konkurenceschopnosti a opatření EU přijatá v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu.

86 % občanů má za to, že bylo důležité během loňského roku přijmout na evropské úrovni iniciativy pro omezení bezprostředního dopadu rostoucích cen energií na spotřebitele a podniky. Více než osm z deseti respondentů zastává tento názor v případě podpory udržitelného využívání přírodních zdrojů (86 %), usnadnění společného nákupu plynu členskými státy EU s cílem zajistit bezpečnost dodávek (82 %), budování partnerství s dalšími globálními aktéry, jako jsou Spojené království, USA, Japonsko a Austrálie (81 %), snížení nadměrné obchodní závislosti na zemích, jako je Rusko nebo Čína (80 %), a zvýšení konkurenceschopnosti evropského průmyslu čistých technologií (80 %). Opatření EU zaměřená na urychlení digitální transformace a zároveň ochranu spotřebitele považuje za důležitá 77 % respondentů, na zvýšení odolnosti hospodářství EU 76 %.

Pokud jde o budoucí opatření, 86 % dotázaných se domnívá, že zařízení na skladování plynu v EU by měla být naplněna, aby se zabránilo riziku nedostatku, 85 % se domnívá, že EU měla podpořit výrobu čistých technologií v členských státech a 79 %, že opatření EU by měla být zaměřena na snížení spotřeby energie. 75 % respondentů věří, že by EU měla financovat společné obranné projekty za účelem rozvoje strategických obranných schopností a technologií.

Velká většina Evropanů se navíc domnívá, že válka na Ukrajině ukazuje, že EU musí zajistit svou energetickou a hospodářskou bezpečnost (85 %) a posílit vojenskou spolupráci mezi členskými státy (75 %) a zároveň nadále projevovat solidaritu s Ukrajinou (71 %).

Evropané jsou i nadále pro podporu Ukrajiny a Ukrajinců. 86 % souhlasí s tím, aby EU nadále poskytovala humanitární pomoc osobám zasaženým válkou, 77 % souhlasí s přijímáním osob prchajících před válkou v EU a 71 % podporuje uvalení hospodářských sankcí na Rusko. Téměř dvě třetiny Evropanů se domnívají, že by EU měla podporovat Ukrajinu na její cestě k evropské integraci (67 %) a její začlenění do jednotného trhu (65 %). 65 % respondentů je pro finanční a ekonomickou podporu Ukrajiny a 57 % se domnívá, že by EU měla podporovat nákup a dodávky vojenského vybavení a výcvik na Ukrajině.

Občané byli rovněž vyzváni, aby u souboru hodnot uvedli, zda tyto hodnoty nejlépe ztělesňuje EU, jiné země světa, nebo EU i jiné země ve stejné míře. Přibližně polovina je přesvědčena, že EU nejlépe reprezentuje „respektování základních práv a hodnot“ (53 %), „sociální rovnost a blahobyt“ (50 %), „toleranci a otevřenost vůči ostatním“ (49 %) a „mír“ (48 %). Poté těsně následuje „solidarita se zeměmi v rámci EU i mimo ni“ (46 %) a „respektování přírody a ochrany klimatu a životního prostředí (45 %). U každé z těchto hodnot se přibližně jeden respondent ze šesti domnívá, že dané hodnoty nejlépe ztělesňují jiné země, a přibližně jeden ze čtyř uvádí, že je představuje jak EU, tak i jiné země.

 

Souvislosti

Bleskový průzkum Eurobarometr o výzvách a prioritách EU v roce 2023 probíhal ve 27 členských státech ve dnech 24 až 31. srpna 2023. Na dotazník online odpovědělo 26 514 občanů EU.

 

Další informace

Bleskový průzkum Eurobarometr 533

 

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Evropská unie:

Pá   4:00  Third Meeting of the European Board for Digital Services ec.europa.eu (Evropská komise)
Čt 19:19  MEPs adopt plans to boost Europe’s Net-Zero technology production europarl.europa.eu (Evropský parlament)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688