Patria (Patria Finance)
Práce  |  10.09.2023 08:11:00

Nejde zdaleka jen o mzdy - Víkendář (video) Alexander Colvin z Cornell School of Industrial and Labor Relations se domnívá, že změny na trhu práce v USA mohou být dlouhodobější povahy a poukazuje i na rostoucí podporu odborů.

Alexander Colvin z Cornell School of Industrial and Labor Relations se domnívá, že změny na trhu práce v USA mohou být dlouhodobější povahy a poukazuje i na rostoucí podporu odborů. K tomu přirovnal situaci u automobilek k dění v osmdesátých letech, kdy čelily ostré konkurenci z Japonska (viz odkaz níže na včerejší Víkendář). Ve druhé části se mimo jiné více věnoval vývoji v tomto odvětví, podobně jako Steve Rattner z Willett Advisors.

Colvin vidí podobnost v současném přechodu na elektromobilitu s tím, že americké firmy v odvětví mohou opět zaostávat. Je přitom i v zájmu odborů a zaměstnanců těchto společností, aby neztratily kontakt s vývojem, „vyráběly auta a baterie.“ Zaměstnanci i firmy samotné ale musí „dosáhnout dohody, která bude výhodná pro obě strany.“ Celkově pak podle experta dochází v USA k posunu k větší podpoře odborů, což dokumentuje i níže uvedený graf:

aaa

Zdroj: Bloomberg

Ekonom k němu ale dodal, že tento posun je znát zejména mezi mladšími lidmi. A mohl by mít dlouhodobější dopad.

Podle Bloombergu by i současný prezident Biden chtěl být vnímán jako odborům nejvíce nakloněný prezident Spojených států v historii. Podle Colvina je tento postoj určitě znát na jeho rétorice. Při hrozbě stávky na železnicích ale bylo evidentní, že Biden sice podporuje odbory, ale také věří ve dvoustranná jednání a jeho celkový postoj je vyrovnanější.

O jednání mezi odbory v automobilkách a vedení těchto firem hovořil na Bloombergu i Steve Rattner z Willett Advisors. Ten připomněl, že sporů a hrozeb stávkou bylo mezi oběma skupinami již celá řada, někdy došlo i ke stávkám, které podle ekonoma nebyly vůbec nutné. O současné situaci si myslí, že je výjimečná kvůli většímu „aktivismu“ ze strany odborů. Ty přitom požadují řadu změn týkajících se i snížení počtu odpracovaných hodin či penzijního spoření. Podle experta jde přitom o požadavky, které nejsou automobilky schopny naplnit.

Podle odborů musí nyní automobilky zaměstnancům vynahradit to, že během posledních let vysoké inflace pracovali na základě smluv, které tomuto stavu neodpovídaly. Rattner k tomu řekl, že zaměstnanci v automobilkách ale dostali přidáno na mzdách a navíc podíl na vyšších ziscích. On sám pak ale podle svých slov považuje za problematičtější požadavky z oblasti délky dovolené nebo počtu odpracovaných hodin.

Rattner je podle svých slov velkým zastáncem odborů a toho, aby lidé mohli vyjednávat s vedením firem. Na současných požadavcích týkajících se zejména General Motors jej ale úplně nejvíce znepokojuje to, že by podle odborů měla být zavedena některá pravidla práce uplatňovaná před rokem. Tehdy například platilo, že „když jste byl ve firmě jako elektrikář, nesměl jste se ani dotknout instalatérství.“ Podle experta ale takový přístup výrazně snižuje produktivitu a návrat k němu by byl chybou.

Rattner na závěr poukázal na rozdíl, který existuje ve zvedání mezd v sektoru mezinárodně obchodovaného zboží a u zboží a služeb neobchodovaných. Zatímco ve druhém případě je mezinárodní konkurenceschopnost nedotknuta, opak platí v prvním. U automobilek je pak i podle experta významným tématem elektromobilita včetně toho, kolik lidí bude nakonec v zemi potřeba na výrobu těchto vozů.

Zdroj: Bloomberg

 
 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku









Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688