Research (J&T BANKA)
Akcie v ČR  |  09.09.2023 17:54:45

Příští týden se zájem investorů zacílí na čtvrteční zasedání ECB a makra

První zářijový týden začal poněkud zvolna kvůli svátku v zámoří (Labor Day), ale ani jeho zbytek neoplýval větší aktivitou na akciových trzích. Na pořadu dne nebyly žádné významné události, a tak se investoři zaměřili na makroekonomická data. Negativním překvapením byl hned v úterý čínský index nákupních manažerů ve službách Caixin za srpen, který nečekaně poklesl na 51,8 b. vs. oček. 53,5 b. po 54,1 bodech před měsícem. Jednalo se o další střípek do skládanky horšího vývoje tamní ekonomiky. Mezi sledované události především v našem regionu se dalo označit překvapivě razantní snížení základní úrokové sazby polskou centrální bankou. Došlo ke snížení sazeb o 75 b.b. na 6,0 % vs. oček. snížení o 25 b.b. Tento nečekaně prudký obrat silně otřásl polským zlotým, který vůči euru za týden ztratil přes 3 %. Absence výraznějších impulzů a pondělní svátek v zámoří se odrazil i na nevýrazném obchodování na akciových indexech.

Konkrétně USA pak měřeno indexem S&P 500 zakončilo týden o 0,8 % t/t slabší. Evropa prostřednictvím indexu EuroStoxx 600 zakončila o 0,9 % t/t níže. Domácí index PX neodolal výraznému prodejnímu tlaku a odepsal 1,42 % t/t na 1321,7 bodu.

Společnosti na BCPP

ČNB rozhodla o zrušení úročení povinných minimálních rezerv (PMR) s platností od 5. října tohoto roku. V současné době jsou banky povinny držet v rámci PMR 2 % z primárních vkladů a jsou úročeny repo sazbou ČNB (nyní 7 %). Ke konci června byly povinné minimální rezervy držené u ČNB ve výši 120 mld. , což by při platnosti od října tohoto roku, 7% sazbě letos a průměrné 5,5% sazbě příští rok (odhad České bankovní asociace) znamenalo pro celý sektor negativní dopad 2,1 mld. v tomto roce a 6,6 mld. v příštím roce. Zisk celého sektoru se pak pohybuje kolem 100 mld. . Dá se předpokládat, že po zrušení úročení PMR budou banky svou pozici optimalizovat a dopad do hospodaření by se tak mohl pohybovat v rozpětí 1-2 % čistého zisku letos a 4–5,5 % očekávaných zisků celého sektoru v příštím roce. Zpráva je tak pro banky negativní, ale s relativně omezeným dopadem. Erste zakončila týden na 781,2 (-1,83 % t/t), KB na 679,5 (-2,86 % t/t) a Moneta na 82,60 (-1,31 % t/t).

Gen. ředitel a zakladatel stejnojmenné společnosti Artur Gevorkyan uvedl, že jeho společnost má záměr do konce tohoto roku přejít z trhu Start na trh Prime pražské burzy. Šlo by tak o první společnost, která přešla ze Startu na Prime. Zároveň Gevorkyan zvažuje duální listing na burze v Bratislavě. Přechod na pražský trh Prime by neobnášel emisi nových akcií. Obchodování na trhu Prime by společnosti přineslo vyšší likviditu a možný zájem zahraničních investorů. Titul zakončil týden na 240 , tj. beze změny .

Skupina EP Infrastructure (EPIF), ve které drží EPH 69% podíl, reportovala výsledky za první polovinu tohoto roku. Očištěná EBITDA meziročně poklesla o 12 % na 592 mil. EUR, za čímž je především propad EBITDA v segmentu přepravy plynu (-79 % r/r) v souvislosti s válkou na Ukrajině. Za první polovinu roku přeprava plynu představovala 7 % z konsolidované EBITDA. Společnosti se naopak dařilo v segmentech distribuce plynu a elektřiny (+21 %) a skladování zemního plynu (+92 %). Zadlužení společnosti (čistý dluh/EBITDA) na základě skutečných ekonomických podílů (pro rata) bylo na úrovni 2,57x (2,9x na konci minulého roku). Celkově EPIF reportoval solidní čísla. Problémový segment přepravy ruského plynu již tvoří jen malou část z celkových čísel a ostatní hlavní segmenty pokračují v růstu. Celkově solidní čísla limitují negativní vnímání efektu válečného konfliktu na Ukrajině na skupinu EPH i vydané cenné papíry v rámci skupiny.

Výkonný ředitel průmyslového a zbrojařského holdingu Czechoslovak Group (CSG) David Chour uvedl v rozhovoru pro týdeník Euro, že letos očekává tržby společnosti přes 2 mld. EUR (cca 48 mld. ). To by znamenalo zhruba zdvojnásobení tržeb oproti loňskému výsledku 24,9 mld. . Firma dříve uvedla, že pokud by loni držela akvírovanou italskou firmu Fiocchi Munizioni po celý rok, a ne až od prosince, tržby by činily cca 34 mld. . To implikuje, že letošní růst nebude pramenit pouze z této akvizice, ale že je společnost schopna vytvářet i významný organický růst v tržbách. Konsolidovaný zisk by měl letos být cca 500 mil. EUR (12 mld. ), což znamená znásobení z loňské úrovně 3,5 mld. . Výhled poskytnutý výkonným ředitelem hodnotíme pozitivně ve vztahu k vydaným dluhopisům CSG 8,00/2028, které se obchodují na pražské burze.

Nejvíce rostoucí akcií uplynulého týdne na pražské burze byla TMR (620 , +5,08 % t/t), bez konkrétní korporátní zprávy. Naopak nejvíce klesajícím titulem týdne byl Photon Energy (-4,10 % t/t na 53,8 ). Společnost zveřejnila již v srpnu čísla za 2Q23, která byla meziročně výrazně slabší na provozním zisku EBITDA (2,5 mil. EUR, -69 % r/r) za čímž byly faktory jako nižší vyrobený objem elektřiny kvůli horšímu počasí a výrazný pokles cen elektřiny r/r. Management zároveň snížil výhled na celý rok, kde nyní očekává tržby 110 mil. EUR vs. dříve 150 mil. EUR a EBITDA 10 vs. dříve 29 mil. EUR.

Výhled na příští týden

V příštím týdnu se zájem investorů zacílí na čtvrteční zasedání ECB. Ta by měla zvýšit dále sazby o 25 b.b. na 4,50 % (hlavní sazba), ale pravděpodobnost tohoto kroku se s posledními makrodaty výrazně snížila. Od konečného rozhodnutí se pak bude odvíjet tón samotné tiskové konference. Zde očekáváme, že Lagardeová opětovně připustí blížící se konec cyklu zvyšování sazeb a zmíní varovný ekonomický vývoj v eurozóně. Proces poklesu bilance ECB bude nadále v platnosti. Vedle ECB se budou sledovat makrodata v USA, kde by mělo opětovně dojít k mírnému nárůstu spotřebitelské inflace CPI za srpen. Pokud se tento výsledek potvrdí, zvýší to sázky na další potřebu zvyšování sazeb, jak zmiňuje samotný Fed. Zopakování varování o nepříznivém ekonomickém vývoji v Evropě a vyšší inflační data v USA by mohly působit nepříznivě na riziková aktiva.

Na domácím akciovém trhu nečekáme významné události s výjimkou rebalancování indexů. Od pondělí 18. září začnou platit nové váhy regionálního indexu CECE, domácího PX indexu a rovněž mezinárodních indexů FTSE. Fakticky rebalancování proběhne na závěr obchodování v pátek 15. září a akcie se budou obchodovat s novými vahami následující pondělí. V rámci uprav CECE indexu se přímé úpravy z domácích titulů týkají pouze akcií Colt CZ.

Z makroekonomických zpráv se zaměříme v USA na středeční spotřebitelskou inflaci CPI za srpen (oček. 3,6 % po 3,2 % r/r), čtvrteční maloobchodní tržby za srpen (oček. 0,1 po 0,7 % m/m) a páteční spotřebitelský sentiment měřený univerzitou v Michiganu na září (oček. 69,4 po 69,5 bodech m/m). V Německu se zaměříme na úterní indexy ZEW, které by měly vykázat zhoršení jak v hodnocení současné situace, tak v očekávání. V Číně se zaměříme ještě na víkendová data ze spotřebitelskou inflaci CPI (oček. +0,1 po -0,3 % r/r) a páteční průmyslovou produkci za srpen (oček. 3,9 po 3,7 % r/r).

J&T BANKA, privátní a investiční banka úspěšných

Od roku 1998 nabízí služby a poradenství, které řeší nejen současné potřeby klientů, ale zohledňují i širší rodinné vztahy a delší časový horizont. Ochraňují majetek nejen před ekonomickými vlivy, ale i proti legislativním změnám a životnímu běhu. Zahrnují multigenerační správu majetku a nástupnictví, investiční poradenství, obchodování s cennými papíry, správu a strukturování majetku či služby life-style managementu. Vedle komplexních služeb family office a privátního bankovnictví poskytuje specializované financování v oblasti real estate a podnikových akvizic.

Do bankovního holdingu J&T Finance Group SE patří kromě české J&T Banky její slovenská pobočka, J&T Banka d.d. v Chorvatsku a slovenská bankovní skupina 365 (dříve Poštová banka).

Více informací na: www.jtbank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688