Sodexo Benefity (Sodexo Benefity)
Obchod a služby  |  07.09.2023 14:14:25

Prázdniny s cenami obědů nezahýbaly

Během letních prázdnin nedošlo u cen obědů k žádným výrazným změnám.  Průměrná cena obědového menu se za dva měsíce zvýšila jen o 90 haléřů a v srpnu dosáhla 184,60 . Vyplývá to z transakcí stravenkovými kartami Gastro Pass Card společnosti Sodexo Benefity, největšího poskytovatele benefitů v České republice.

Potvrzuje to trend, který pozorujeme od začátku tohoto roku. A to, že ceny obědů již nerostou tak rychle, jako tomu bylo minulý rok,“ komentuje Jan Michelfeit ze společnosti Sodexo Benefity a dodává: Souvisí to s inflací, jejíž meziroční úroveň teď každý měsíc klesá. Zároveň ceny obědů po loňském růstu začaly narážet na psychologický strop, což se začalo projevovat odlivem klientů z restaurací. Jen velmi mírný růst cen obědů očekáváme i po zbytek roku 2023.

To, že se ceny zastavily, kvitují i zákazníci. „Poslední dva měsíce byly slabší než ty předchozí, nicméně oproti loňsku vidíme mírné zlepšení. Loni jsme měli klienty převážně díky festivalům Beats for Love a Colours of Ostrava, letos to bylo přesně naopak, během festivalů byly tržby výrazně slabší, večery a meníčka byly naopak lepší než loni,“ hodnotí prázdniny Aneta Sus Zajíčková, provozní restaurace Radegastovna na ostravském centrálním Masarykově náměstí, kam ve všední dny chodí na obědy zejména zaměstnanci okolních firem či škol. „Turisté k nám míří spíše o víkendech a během prázdnin, kdy je návštěvnost zhruba 50 na 50,“ dodává Sus Zajíčková. Tržby v naší restauraci Piazza na náměstí Svobody byly letos v létě zhruba o 12 procent vyšší než v roce 2022. I návštěvnost byla slušná, 70 až 80 procent hostů byli turisté, přitakává Tomáš Oborný, jednatel brněnské společnosti Con Gusto, jež v moravské metropoli provozuje i několik dalších podniků.

Nejdráže bylo v srpnu v Praze, kde lidé za oběd platili 206,60 . Metropoli šlape na paty Středočeský kraj (199,90 ) a třetí příčku drží se čtyřkorunovým odstupem jižní Morava (195,40 ). Na opačné straně žebříčku byla Vysočina (164,50 ) a Zlínský kraj (165,10 ). Rozdíl mezi nejdražší Prahou a nejlevnější Vysočinou je více než 40 korun.

 

Prázdninové ceny obědů tak jen potvrdily trend, který odstartoval se začátkem roku. V letošním roce totiž rostou opravdu jen zvolna, za osm měsíců přidaly 4,20 . „Zajímavé je, že v Praze se nominálně zdražilo méně, jen o tři koruny, a výrazněji se ceny naopak zvedly na jihu Čech (+7,70 ) a v Libereckém kraji (+7,60 ). Vůbec nejméně pak obědy od začátku roku podražily strávníkům na Zlínsku – z prosincových 164,70 na 165,10 ,“ vybírá pár statistických čísel Jan Michelfeit a připomíná, že v Libereckém kraji si obědy připsaly vůbec nejvyšší růst a to o 14 %, takže nominálně meziročně zdražily o více než 23 korun.

Podle průzkumu, který pro Sodexo Benefity v srpnu realizovala agentura Ipsos, je dnes nejčastější hodnota příspěvku na stravování v případě papírových stravenek či stravenkové karty 100 až 149 korun na den. Tuto částku dostává více než polovina těch, kdo mají stravenky. „V případě paušálu je to nejčastěji 50 až 99 korun. Tuto sumu dostává 40 % z těch, kdo mají stravenkový paušál,“ připomíná Jan Michelfeit. „V chování zaměstnanců se to projevuje logickým způsobem – chodí na obědy méně často,“ konstatuje a dokládá to daty z výzkumu: „49 % lidí se stravenkovým paušálem v restauracích neobědvá nikdy. Naproti tomu z těch, co mají stravenky, na oběd nikdy nechodí jen 35 %.“


Od ledna 2024 se Sodexo Benefity v České republice přejmenuje na Pluxee. Sodexo Benefity, přední světový partner v oblasti zaměstnaneckých benefitů a angažovanosti, dostává nové jméno Pluxee proto, aby lépe pomohl firmám se změnami na pracovním trhu a s očekáváním jednotlivých zaměstnanců v oblasti well-beingu a pracovního naplnění a aby podpořil svou strategii růstu prostřednictvím vytvoření větší hodnoty pro všechny cílové skupiny. Přijetím nové identity se chce Sodexo Benefity výrazněji odlišit od konkurence na mimořádně dynamickém trhu.

Pluxee umožní svým klientům podporovat značku zaměstnavatele tím, že svým zaměstnancům nabídne inovativní a personalizovaná řešení, a to tváří v tvář velkým změnám na pracovním trhu. Cílem Pluxee je pomoci každému zaměstnanci užívat si více toho, na čem mu skutečně záleží.

Sodexo Benefity

Sodexo je největším poskytovatelem zaměstnaneckých benefitů na českém trhu. Od roku 1992 v České republice nabízí firmám i institucím služby v oblastech zaměstnaneckých benefitů, motivačních programů a řešení pro veřejnou správu, ať už prostřednictvím elektronických karet a poukázek na stravování a volný čas, dárkových poukázek nebo systému na správu benefitů Cafeteria. Benefity Sodexo využívá 700 000 zaměstnanců a v největší benefitní síti je zapojeno více než 70 000 partnerů, u kterých je možné benefity uplatnit.

Více informaci na: www.sodexo.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688