Město Bruntál (mubruntal.cz)
Z regionů  |  06.09.2023 15:01:00

Na Novou zelenou úsporám Light dosáhlo více než 200 nízkopříjmových domácností z Bruntálska

V lednu 2023 odstartoval nový dotační program Nová zelená úsporám Light. Jak již název vypovídá, jedná se o velmi zjednodušenou formu získání dotace na energetické úspory v rodinných domech.
Výřez z letáku
 

Odkazy


 
 

Kdo je oprávněný žadatel?

Vlastník nebo spoluvlastník nemovitosti, který zde má trvalý pobyt nejpozději k 12. 9. 2022, zároveň žadatel a všichni členové jeho domácnosti pobírají ke dni podání žádosti o podporu a po dobu administrace žádosti starobní důchod nebo invalidní důchod 3. stupně, nebo – žadatel v období mezi 12. 9. 2022 a dnem podání žádosti o podporu pobíral příspěvek na bydlení v dané nemovitosti (není nutné, aby jej pobíral po celou dobu).


Pokud jsou v domácnosti trvale nahlášeny jiné osoby, ale prokazatelně zde dlouhodobě nebydlí (např. dcera bydlí v cizině apod), lze tuto situaci řešit čestným prohlášením. Výjimku také mají nezletilé děti, studenti denního studia do 26 let či osoba pečující o člena žadatelovy domácnosti.

Na co lze zažádat:

Kolik mohu dostat:

Na opatření spojená s výměnou oken, dveří a zateplením části domu je možné předem získat až 150 000,- , na každé opatření je jednotková cena (např. výměna oken 12 000 , vchodových dveří 18 000 , zateplení střechy 120 000 , stropu pod půdou 50 000 , podlahy 60 000 a fasády 6 000 za běžný metr.


Na solární systém ohřevu vody je dotace 90 000 , celkově je tedy možné získat až 240 000 .

Jak dlouho trvá vyřízení žádosti a kdy je nejzazší termín pro dokončení realizaci:

Samotná registrace žádosti zabere okolo 30 minut času, vyřízení žádosti pracovníky Státního fondu životního prostředí trvá zhruba měsíc a zhruba do dvou týdnů od rozhodnutí obdrží žadatel peníze - dotaci na svůj účet. Na realizaci opatření má pak 12 měsíců.

Kdo vyřizuje žádosti:

Žadatel si může podat žádost sám, avšak bude potřebovat odborný posudek s navrhovanými opatřeními. Ten vydává buď MAS (Místní akční skupina) Hrubý Jeseník se sídlem v Bruntále nebo centra energetického poradenství tzv. EKIS, který však v okrese Bruntále nemá sídlo ani pobočku.


Druhou variantou je, že základní poradenství a podání žádosti podají zaměstnanci MAS Hrubý Jeseník, která sídlí na nám. Míru 11 v Bruntále (vchod mezi obchodem s chlazenou drůbeží a uzeninami a kavárnou Kafe Bybodlo. Zde je však vhodné si domluvit předem schůzku buď telefonicky na číslech: 771 174 425, 739 202 532 nebo 773 140 096 nebo e-mailem: mashj@seznam.cz

 

K úspěšnému podání žádosti je nutné mít s sebou níže uvedené dokumenty, veškerá registrace probíhá v elektronické podobě. Registrace probíhá buď přes zřízení tzv. Identity občana – nutné ověření na CzechPointu (např. na poště) nebo jednodušší formou přes bankovní identitu, pro ty, co používají elektronické bankovnictví. Každopádně je nutné mít u sebe telefon, kde přicházejí kódy formou SMS a mít přístup na svůj e-mail, kde také přicházejí kódy.

Co musím doložit:

 

Veškeré informace včetně odkazů na Závazné pokyny, další doporučení naleznete na stránkách MAS Hrubý Jeseníkwww.mashj.cz v odkaze Nová zelená úsporám Light


Upozornění: MAS Hrubý Jeseník poskytuje pomoc s podáním a administrací žádostí a základní technické informace (základní parametry materiálu apod.) Samotnou realizaci či odbornou konzultaci a technické řešení si však žadatel musí zařídit sám (např. s odbornou firmou či osobou).

 
Zodpovídá: Ing. Petra Rybárová
Vytvořeno / změněno: 6.9.2023 / 6.9.2023
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688