ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  05.09.2023 12:00:00

Komise usnadňuje činnost přeshraničních sdružení v Unii

Komise dnes přijala návrh na usnadnění přeshraniční činnosti neziskových sdružení v EU. Zlepší fungování vnitřního trhu odstraněním právních a administrativních překážek pro nezisková sdružení, která působí nebo chtějí působit ve více než jednom členském státě, čímž podpoří úlohu neziskových sdružení v EU a zajistí jim rovné podmínky.

V současné době platí, že pokud nezisková sdružení vykonávají činnost v jiném členském státě, než je stát, v němž jsou usazena, nedostane se jim jednotného uznání jejich právní subjektivity a způsobilosti k právům a právním úkonům a často se musí zaregistrovat podruhé, nebo dokonce vytvořit v daném členském státě nový právní subjekt. Odhaduje se, že se tím pro přibližně 310 000 neziskových sdružení, která v současné době při působení v jiné zemi narážejí na zmíněné překážky, díky novým pravidlům sníží administrativní náklady až o 770 milionů eur ročně, což může v časovém rámci 15 let dosáhnout až 8,5 miliardy eur. Kromě toho se očekává, že se po odstranění zjištěných překážek, které návrh řeší, do přeshraniční činnosti zapojí dalších 185 000 neziskových sdružení, což by do patnácti let mohlo přinést přidanou hodnotu ve výši až 4,2 miliardy eur.

Návrh Komise zavádí ve vnitrostátních právních systémech členských států další právní formu evropského přeshraničního sdružení, která je specificky navržena pro přeshraniční účely a sníží právní a administrativní zátěž, pokud jde o uznávání a zřizování neziskových sdružení, která se zabývají činnostmi v jiném členském státě. Jakmile bude evropské přeshraniční sdružení zřízeno v jednom členském státě, bude automaticky uznáno a bude se moci zapojit do činností ve všech členských státech, včetně hospodářských činností, což neziskovým sdružením umožní plně rozvinout jejich společenský a hospodářský potenciál v EU. Evropská přeshraniční sdružení budou existovat společně s ostatními vnitrostátními sdruženími na úrovni členských států. V záležitostech, na něž se navrhovaná směrnice nevztahuje, jako jsou daně, budou muset členské státy přistupovat k evropským přeshraničním sdružením stejně jako ke srovnatelným vnitrostátním neziskovým sdružením, čímž budou respektovány tradice členských států v této oblasti a neovlivní to již existující sdružení.

Novými pravidly:

  • se zřídí v každém členském státě vedle stávajících vnitrostátních právních forem nová právní forma neziskových sdružení určená konkrétně pro přeshraniční účely;
  • bude umožněno automatické uznávání této nové právní formy v celé Unii, jakmile bude evropské přeshraniční sdružení zaregistrováno v jednom členském státě, a to díky „osvědčení evropského přeshraničního sdružení“;
  • budou stanovena harmonizovaná pravidla pro přemístění sídla, což neziskovým sdružením umožní plně využívat výhod svobody usazování a volného pohybu služeb, zboží a kapitálu v Unii;
  • se zajistí, aby evropská přeshraniční sdružení mohla plně využívat výhod vnitřního trhu bez ohledu na členský stát registrace tím, že budou mít bezplatný a nediskriminační přístup k veřejnému financování v každém členském státě, kde provozují činnost.

Spolu s návrhem směrnice přijala Komise také nařízení technické povahy, kterým se mění nařízení o systému pro výměnu informací o vnitřním trhu (IMI) a o jednotné digitální bráně s cílem umožnit spolupráci a výměnu informací mezi příslušnými orgány prostřednictvím systému IMI a provádění digitálních operací prostřednictvím jednotné digitální brány, což umožní přístup k online informacím o evropských přeshraničních sdruženích.

Další kroky

Návrh bude předložen ke schválení Evropskému parlamentu a Radě. Po jeho přijetí budou mít členské státy dva roky na provedení směrnice ve svém vnitrostátním právu.

Souvislosti

Nezisková sdružení vytvářejí hospodářskou a společenskou hodnotu v celé Unii a působí v klíčových odvětvích, jako je zdravotnictví, pečovatelské a sociální služby, kultura, služby zaměstnanosti, sport, výzkum a vývoj a vzdělávání. V členských státech EU existuje 3,8 milionu neziskových sdružení, která přispívají 2,9 % HDP EU.

Návrh uznává potřebu vytvořit příznivé prostředí pro neziskový sektor a vychází z usnesení Evropského parlamentu obsahujícího doporučení Komisi o statutu evropských přeshraničních sdružení a neziskových organizací, které bylo přijato dne 17. února 2022.

Návrh je zakotven v širších politických cílech Zelené dohody pro Evropu a Digitální dekády 2030 a zahrnuje politickou prioritu hospodářství ve prospěch lidí. Návrh přispívá k plnění cílů akčního plánu pro sociální ekonomiku a souvisí s některými jeho opatřeními, jako je návrh doporučení Rady o vypracování rámcových podmínek sociální ekonomiky v členských státech a dva pracovní dokumenty útvarů Komise nazvané „Příslušné daňové rámce pro subjekty sociální ekonomiky“ a „Nediskriminační zdanění dobročinných organizací a jejich dárců: zásady vyplývající z unijní judikatury“.

Další informace

Informativní přehled

Usnesení Evropského parlamentu ze dne 17. února 2022 obsahující doporučení Komisi o statutu evropských přeshraničních sdružení a neziskových organizací

Akční plán pro sociální ekonomiku

Návrh doporučení Rady ohledně vypracování rámcových podmínek sociální ekonomiky

Cesta transformace sociální ekonomiky

Portál pro sociální ekonomiku

Srovnávací právní analýza právních předpisů a režimů týkajících se sdružení v EU
Srovnávací právní analýza pravidel pro spojování podniků týkajících se sdružení v EU

Přihlaste se k bezplatnému odběru elektronického zpravodaje Evropské komise o vnitřním trhu, průmyslu, podnikání a malých a středních podnicích.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688