jihlava.cz (Jihlava)
Z regionů  |  05.09.2023 09:40:00

Jihlava má nejbezpečnější cesty do škol

Dle průzkumu se u jihlavských škol stalo nejméně dopravních nehod z České republiky. Základní školy se proto i letos zúčastní akce Pěšky do školy, a to při Evropském týdnu mobility, kdy se budou za vzděláním dopravovat „po svých“.
 

 
 

ZŠ

Dopravní situací u škol se dlouhodobě zabývá nezisková organizace Pěšky městem. Hlavní problémy, obavy a bariéry ovlivňující dopravu do škol byly ve spolupráci se sociology, antropology či za pomoci sociální geografie popsány v rozsáhlém průzkumu podpořeném Ministerstvem životního prostředí. Dílčím výstupem je i mapa nehodovosti v okolí základních škol v České republice, ze které vyplývá, že má – vzhledem k urbanizaci, má zvýšenou nehodovost většina krajských měst, kromě Jihlavy.

„Nehodovost kolem základních škol na Vysočině je velmi nízká, což je do určité míry zdůvodnitelné právě nižší mírou urbanizace,“ doplnila Blanka Klimešová koordinátorka projektu Bezpečné cesty do školy, který je na vytváření bezpečnějších cest zaměřen.

Mapa nehodovosti


Ukazatel bezpečnosti může být ovlivněn více faktory. Např. s počtem dětské populace (a tedy i škol), která je obecně vyšší v urbanizovaných a suburbanizovaných regionech. Ty jsou v tomto ohledu v nevýhodě vůči regionům s převládajícím venkovským typem osídlení.

Z dotazníkového šetření, které bylo součástí první fáze výzkumu, vyplývá, že rodiče nehodnotí aktuální bezpečnostní situaci u škol zrovna pozitivně – 27 % z nich by si u škol přálo bezpečnější přechody pro chodce a pro 23 % rodičů by bylo na místě omezit automobilovou dopravu v bezprostředním okolí školy. 31 % rodičů by uvítalo, kdyby školy zajistily bezpečné uložení kol a koloběžek. Šetření se zúčastnilo přes 1 700 rodičů dětí ve školním věku.

Pěšky do školy

Na bezpečnost školáků dohlíží kontinuální program neziskové organizace Pěšky městem. Letošní sedmý ročník se bude jako vždy konat v rámci Evropského týdne mobility. Do akce se již přihlásilo na 330 škol z celé ČR, zapojí se také čtyř jihlavských škol, a to ZŠ Nad Plovárnou, Křížová, Havlíčkova a Demlova. Žáci se budou po dobu Evropského týdne mobility dopravovat do školy pěšky, některé školy dokonce dočasně přemění frekventované parkoviště na prostor bez aut, kde budou moci trávit čas. Díky tomu si mohou vyzkoušet nejen oni, ale i sami rodiče, jaké to je, když před školou není nepřehledné parkoviště, ale místo pro hru a klidné setkání.

Cesta do školy je příležitostí k pohybu, popovídání, někoho potkat něco zažít. Chůze děti probere a nastartuje,“ doplnila koordinátorka projektu Pěšky so školy Marie Čiverná.

Organizace Pěšky městem zlepšuje podmínky chodců, zapojuje veřejnost do proměny města a propaguje chůzi jako nejlepší způsob dopravy na krátkou vzdálenost. Má za sebou desítky projektů zaměřených na rozvoj pěší dopravy a na ochranu chodců – zejména dětí na cestách do škol a školek. Díky těmto projektům v Praze proběhlo víc než 100 stavebních úprav. Ty zlepšily životní prostředí a každodenní situaci chodců. Informace o neziskové organizaci, průzkumu či dalších jejich aktivitách najdete na peskymestem.cz.

 
Zodpovídá: BcA. Aneta Hrdličková
Vytvořeno / změněno: 5.9.2023 / 5.9.2023
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688