Patria (Patria Finance)
Investice  |  31.08.2023 08:43:13

Evropa zahájí mírně pozitivně, vláda má dnes předložit rozpočet

Evropské akciové trhy zahájí obchodování mírně pozitivně, futures evropského indexu Stoxx posilují o 0,1 %. Obdobně se daří také indexům FTSE 100 a DAX , výraznějších 0,2 % pak přidává francouzský CAC 40.

Ministerstvo financí má dnes podle pravidel o sestavování státního rozpočtu předložit vládě návrh hospodaření země pro příští rok. Podle dřívějšího vyjádření premiéra Petra Fialy (ODS) by se měl deficit státního rozpočtu pohybovat mezi 235 a 270 miliardami korun. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) ve středu ve Sněmovně upozornil, že návrh ministerstva ještě může doznat změn při projednávání ve vládě, která musí rozpočet schválit do konce září. V letošním roce stát plánuje hospodařit se schodkem 295 miliard korun. Vláda připravila konsolidační balíček, který by měl zlepšit saldo státního rozpočtu v příštím roce o 97,7 miliardy korun. Kabinet ale upozornil, že vzhledem k zákonnému zvyšování některých výdajů, mimo jiné na obranu, se úsporná opatření neprojeví na schodku v celé této výši.

Ekonomická nálada v Evropské unii se v srpnu sedmý měsíc za sebou zhoršila, v České republice se však třetí měsíc za sebou zlepšila. Vyplývá to z údajů Evropské komise (EK). Index ekonomické nálady v EU se v srpnu podle těchto údajů meziměsíčně snížil o 0,6 bodu na 92,9 bodu, zatímco v Česku o 7,3 bodu vzrostl a dostal se na 91,2 bodu. Nálada se v EU zhoršila ve všech sledovaných kategoriích, tedy v průmyslu, službách, maloobchodě, stavebnictví i mezi spotřebiteli. Z největších ekonomik EU vykázaly pokles ekonomické nálady například Francie, Německo a Itálie, zatímco ve Španělsku a Polsku se nálada zlepšila.

Slabší data z trhu práce, kde se ukázalo méně nově otevřených pracovních pozic, než bylo očekáváno, značí, že kondice této části ekonomiky se může zhoršovat. Pro akciové trhy se jedná v tuto chvíli o krátkodobě pozitivní impuls. Investoři se zaměřují především na další směřování měnové politiky, která aktuálně vysokými úrokovými sazbami krotí inflaci. Mandát FEDu ovšem zahrnuje taktéž stabilní trh práce, proto vyšší nezaměstnanost implikuje, že nebude docházet k dalšímu zvyšování sazeb. Konkrétně bylo dle ADP vytvořeno 177 000 pracovních míst. Pro srovnání v červenci bylo toto číslo 312 000. Stejně tak růst HDP analytiky zklamal. Zámořská ekonomiky rostla tempem 2,1 %, mezitím co se očekával růst o 2,4 %. Nejvíce se včera dařilo informačním technologiím, které přidaly 0,8 % a to i přes slabší výkonnost HP. Společnost produkující tiskárny a osobní počítače HP kvůli snižující se poptávce snížila výhled tržeb pro letošní rok a její akcie se tak propadly o 6,6 %

Všem investorům, kteří sledují vývoj akciových trhů ve středoevropském regionu, nově nabízíme přehled o tom, jak v daný den uzavřely hlavní akciové indexy v Česku, Polsku a Maďarsku, spolu s přehledným uvedením titulů, které na uvedených burzách zaznamenaly nejvýraznější nárůst nebo pokles.
Závěrečné hodnoty hlavních středoevropských burzovních indexů
ze dne 30.08.2023
Burza Index Závěrečná cena Změna (%)
Warsaw SE WIG-20 Single Market Index WIG20 2049.96 0.39
PX Index PX 1359.85 0.60
Budapest SE Index BUX 56232.14 -1.47
Česká republika
Největší vzestupy
Název Změna (%)
ČEZ 1.26
ERSTE BANK 0.82
MONETA MONEY BANK 0.36
KOMERČNÍ BANKA 0.21
Největší pády
Název Změna (%)
KOFOLA ČS -0.38

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688