OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  26.08.2023 12:20:00

Třetina Čechů nezná VPN, dalších 37 % ji nikdy nepoužilo - Průzkum Avastu

Více než třetina (34 %) Čechů a Češek nikdy neslyšela o virtuální privátní síti (VPN), dalších 37 % dotázaných ji sice zná, ale nikdy ji nepoužili. Vyplývá to z nového průzkumu Avastu, přední značky v oblasti digitální bezpečnosti a ochrany soukromí společnosti Gen™ (NASDAQ: GEN), globální firmy odhodlané posilovat digitální svobodu všech prostřednictvím svých důvěryhodných spotřebitelských značek. VPN je přitom jedním z nejspolehlivějších způsobů, jak je možné chránit data přenášená při připojení k nezabezpečeným veřejným Wi-Fi sítím, které lidé využívají zejména na cestách.

Až 75 % Čechů a Češek letos plánuje vyrazit na letní dovolenou. I na cestách přitom tráví spoustu času online, nejčastěji vyřizováním e-mailů (59 %) nebo používáním chatovacích aplikací (54 %), sociálních sítí (51 %) a online bankovnictví (40 %). Zejména v zahraničí tak mohou mnohým přijít vhod volně dostupné Wi-Fi sítě, například v kavárnách, hotelích nebo na letištích. Právě ty však mohou představovat bezpečnostní riziko. Výzkumníci Avastu zjistili, že více než 38 % veřejných routerů na celém světě má bezpečnostní problémy. Mezi ty nejčastější patří slabé heslo (59 %) a slabé nebo žádné šifrování (36 %).

„Při připojování na veřejné Wi-Fi sítě by lidé měli být vždy obezřetní, ať už jsou v Česku, nebo v zahraničí. Prostřednictvím nezabezpečených veřejných routerů se mohou k připojenému zařízení snadno dostat útočníci, kteří tak získají přístup k vašim osobním údajům nebo finančním prostředkům, případně přesměrují provoz nebo zařízení infikují. Doporučujeme proto vždy na veřejných sítích používat VPN a kvalitní zabezpečení,“ vysvětluje analytik hrozeb Avastu Jakub Vávra.

I navzdory těmto hrozbám mají Češi jedno z nejrizikovějších chování, pokud jde o používání Wi-Fi sítí a VPN. Celosvětově o VPN nikdy neslyšelo 21 % respondentů, což je výrazně méně v porovnání s 34 % Čechů. Přesto si necelá polovina z nich (43 %) myslí, že by bylo užitečné ji během dovolených používat, a to zejména při používání online bankovnictví (39 %), kontrolování e-mailů (34 %) a používání sociálních sítí (31 %).

Z Čechů a Češek, kteří VPN používají, ji 49 % využívá i na cestách, nejčastěji ke zvýšení svého zabezpečení na veřejných Wi-Fi sítích (43 %), zvýšení zabezpečení svých zařízení (37 %), zvýšení své bezpečnosti při všech online aktivitách (35 %), k přístupu na domácí síť (32 %) a ke zvýšení zabezpečení při nakupování a internetovém bankovnictví (31 %). Až 62 % z nich však uvádí, že při letošních dovolených VPN spíše nepoužijí.

Avast přináší několik bezpečnostních tipů na cesty:

  1. Dávejte si pozor na veřejné Wi-Fi: Veřejné Wi-Fi jsou užitečné, ale často mohou přinášet riziko. Pokud se k nim potřebujete připojit, využijte službu VPN, jako je například Avast SecureLine VPN. Ta zašifruje váš přenos dat a skryje tak vaše aktivity před zraky ostatních uživatelů.
  2. Zabezpečte svou domácí síť: Odjíždíte na delší dobu? Doporučujeme vypnout váš domácí router, zejména pokud nemáte žádná zařízení chytré domácnosti, která by musela zůstat připojená. Nevyužitý router může být snadným terčem pro kyberzločince, kteří by se tak mohli dostat do vaší domácí sítě a kompromitovat ji. Pokud musíte router nechat zapnutý, ujistěte se, že má aktualizovaný firmware a je zabezpečený silným, unikátním heslem.
  3. Mějte svá zařízení pod dohledem: Nikdy svá zařízení nenechávejte na veřejných místech bez dozoru. Nejen že je může někdo ukrást – zloděj se může dostat i k vašim osobním údajům. Pokud je to možné, vždy svá zařízení chraňte biometrickým zabezpečením, jako je otisk prstu nebo rozpoznání obličeje.
  4. Chraňte si své osobní údaje: Nepoužívejte sdílené počítače k citlivým úkonům, jako je internetové bankovnictví. Sdílené počítače mohou být infikované malwarem, který může zaznamenávat stisky klávesnice, a získat tak vaše citlivé údaje. Pokud takové zařízení musíte použít, nezadávejte do něj žádné přihlašovací údaje a vždy po sobě vymažte historii prohlížení.
  5. Nezapomeňte svá data zálohovat: Než vyrazíte na cesty, zálohujte si všechna data, ať už na externí pevný disk, nebo do cloudu. Pokud své zařízení během cest ztratíte nebo vám jej někdo ukradne, budete mít stále přístup ke všem důležitým souborům a fotkám. Pravidelným zálohováním také předcházíte ztrátě dat vinou selhání zařízení nebo infekce malwarem.

Metodika:

Průzkum realizovala společnost Gen™ v období od 4. do 17. července 2023 na vzorku 1024 respondentů z České republiky.

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

27.08. 14:53  tunel (paul)
27.08. 10:03  tunel (abc)
26.08. 18:22  tunel (paul)
26.08. 16:55  tunel (R2)

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Pojištění:

Čt 11:50  Rakouské ženy žijí déle ve špatném zdravotním stavu OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
St 17:00  Jak vypadá rakouský vozový park? OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688