mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  22.08.2023 15:42:00

Česká společnost Woodburn Capital Partners v Chorvatsku postaví dvě nové solární elektrárny

Česká společnost Woodburn Capital Partners specializující se na investice do obnovitelných zdrojů energie, využila velikou příležitost, která se jim v Chorvatsku naskytla a v Brdovci u Záhřebu postaví elektrárnu o výkonu 3 megawatty a v průmyslové zóně ve Stankovicích v zadarské župě mezi Zadarem a Splitem vybuduje solární elektrárnu o výkonu 10 megawattů.

Ve spojení se společností Soltech, významným chorvatským developerem solárních elektráren, byla uzavřena smlouva o akvizici projektu na výstavbu elektráren. Náklady na výstavbu činí 97 mil. . Práce na elektrárně v Stankovcích už byly zahájeny, měla by být zprovozněná do konce roku 2023. Ročně dodá 5,5 GWh elektřiny, což pokryje spotřebu 1 200 domácností.

Co se týká výstavby elektrárny v Brdovci, práce začnou koncem t. r., elektrárna o instalovaném výkonu 10 megawattů by na pozemku o rozloze 120 tis. m2 měla být v provozu v polovině roku 2024. Bude se jednat o jednu z největších solárních elektráren v Chorvatsku, která může zásobovat na 2500 domácností, tj. zhruba 11 tis. obyvatel.

Z důvodu vyspělé elektro-přenosové infrastruktury, která je jedním z klíčových evropských energetických uzlů a je součástí celoevropské sítě, je možné elektřinu následně volně prodávat i do České republiky.

Investiční skupina Woodburn Capital Partners dříve úspěšně vybudovala sluneční elektrárny v Chorvatském Záhoří a v Dalmácii v hodnotě až 12,5 mil. EUR o kapacitě 13 MW. Společně se strategickými chorvatskými partnery firma rovněž postavila tři velké elektrárny na spalování biomasy o 15 MW elektrického a 36 MW tepelného výkonu v hodnotě přes 2 mld. . Společnost Woodburn Capital Partners má další ambiciózní plány, ve slunných pobřežních oblastech Chorvatska hodlá z důvodu nadprůměrného osvitu budovat další solární elektrárny o celkovém výkonu 260 MW. Firma rovněž hodlá v Chorvatsku investovat i do větrných elektráren, kde plánuje vytvořit přes 500 megawattů z obnovitelných.

Chorvatská vláda si je velmi dobře vědoma potenciálu obnovitelných zdrojů energie a tento sektor velmi podporuje, energetická povolení zavedeným firmám flexibilně vydává a snaží se zjednodušovat všechny administrativní postupy a tak otevírat dveře dalšímu růstu energetického sektoru z obnovitelných zdrojů.

Je to jistě inspirace i pro další české investory, kteří uvažují o rozvoji podnikání v Chorvatsku.

Josef Dvořáček, ekonomický diplomat, Velvyslanectví ČR v Záhřebu


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688