OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  22.08.2023 17:00:00

Živly zkouší Slovinsko. Srpnová povodeň byla tisíciletá (video)


22.8.2023 Škody, Zahraničí

V letech 20062020 vyplatili slovinští pojistitelé náhrady za škody způsobené přírodními katastrofami ve výši 850 milionů eur. Největší podíl na vyplacených pojistných plněních mají škody na nemovitostech, následují škody na automobilech. Letošní živelní škody však překonaly ty nejhorší představy.

Z rozboru Slovinské agentury pro dohled nad pojišťovnictvím vyplývá, že nejvyšší pojistná plnění byla uhrazena doposud v roce 2008. Za celý rok vyplatily pojišťovny tehdy za škody způsobené přírodními katastrofami téměř 140 milionů EUR. Deště s krupobitím a silné vichřice ve dnech 15. a 16. srpna 2008 měly za následek nejvyšší vyplacené odškodnění za jednotlivou událost, které dosáhlo téměř 85 milionů EUR.

Druhou největší škodní událostí, k níž došlo rovněž v roce 2008, bylo krupobití s vyplacenými kompenzacemi od pojišťoven ve výši 45 milionů EUR. Třetí nejzávažnější škodní událostí ve Slovinsku z hlediska výše úhrnného pojistného plnění bylo znovu krupobití v roce 2014 s úhradou od pojišťoven ve výši téměř 28 milionů EUR.

Na hodnocení pojistných škod způsobených nedávnými katastrofálními povodněmi je sice ještě brzy, ale vzhledem k obrovským rozměrům této události lze očekávat, že výrazně přesáhnou částky zaznamenané v předchozích letech. Slovinská vláda zatím zvýšila odhad škod způsobených posledními povodněmi na několik miliard EUR z původních 500 milionů EUR. Kromě škod na nemovitostech bylo postiženo také velké množství automobilů a velké plochy zemědělských plodin. Tato událost bude mít určitě negativní dopad na výsledky pojišťoven v tomto roce, ale lokální Agentura pro pojišťovací dohled neočekává, že by se v důsledku toho zhoršila jejich finanční stabilita, protože slovinské pojišťovny jsou vysoce kapitalizované a mají silné zázemí v robustních zajistných programech.

Tisíciletá voda

Silné bouřky a přívalové deště způsobily letos v létě ve Slovinsku nejhorší záplavy v historii; zasáhly také jih Rakouska. Zatímco hospodářské ztráty byly zprvu vládou odhadovány na půl miliardy EUR, což už ovšem neplatí, tisíce lidí byly evakuovány ze svých domovů a nejméně 6 jich zemřelo. Místní zajišťovny/pojišťovny očekávají značné výdaje na pojistná plnění.

Pro Slovinsko se podle místních zdrojů jednalo o událost z kategorie „jednou za tisíc let“. Slovinský premiér Robert Golob novinářům řekl: „Škody jsou nepředstavitelné, protože prakticky dvě třetiny Slovinska jsou tak či onak zasaženy a úsilí umožnit opět normální život bude muset být velmi velké.“ V zemi spadlo za pouhých 24 hodin téměř měsíční množství srážek, které způsobilo obrovské škody na infrastruktuře, narušilo mnoho budov a desítky tisíc domácností zůstaly bez elektřiny. Několik zemí vyslalo týmy záchranářů a také provizorní mosty, stroje, techniku, vrtulníky atd. Slovinsko aktivovalo mechanismus civilní ochrany v rámci EU.

Zdroj: YouTube

Slovinské pojišťovny v pohotovosti

Vzhledem k tomu, že srpnové povodně následovaly jiné škody způsobené silnými bouřkami, větrem a krupobitím v červnu a červenci, největší slovinská zajišťovna TRIGLAV oznámila, že „letošní pojistné plnění za katastrofické škody skupiny Triglav se výrazně odchýlí od dlouhodobého průměru. V důsledku toho bude mít negativní dopad na dosažení plánovaného ročního výsledku skupiny, nicméně tento dopad bude limitován dostatečnou zajistnou ochranou skupiny."

SAVA Re, druhá největší slovinská pojišťovací skupina, uvedla, že na základě modelů expozice SAVA, které simulují i pravděpodobné výplaty pojistných plnění, odhaduje, že dopad nedávných událostí na provozní výsledek pojišťovací skupiny SAVA se bude s ohledem na sjednanou zajistnou ochranu pohybovat v rozmezí přibližně 20 až 25 milionů EUR.

Expozice obou skupin přesahuje slovinské hranice, neboť obě patří k hlavním hráčům v celém adriatickém regionu. Ačkoli zatím nelze odhadnout množství škod v tomto teritoriu, obě skupiny očekávají, že největší dopad budou mít pojistné události ve Slovinsku.

Kvůli záplavám ve Slovinsku a jeho okolí jak společnost Triglav, tak skupina Sava Insurance Group (v jejímž rámci působí kotovaná zajišťovna Sava Re) upozornily, že letošní hromadné pojistné události se budou výrazně odchylovat od dlouhodobého průměru. „To bude mít negativní dopad na plánovaný roční výsledek Skupiny Triglav, který však bude omezen díky dostatečné zajistné ochraně. Podrobnější odhady škod z letních katastrof bude možné provést po odeznění extrémních povětrnostních podmínek. Skupina Triglav je finančně stabilní, přiměřeně likvidní a dobře kapitálově vybavená,“ konstatovali zástupci skupiny Triglav.

Skupina Sava Insurance Group rovněž zdůrazňuje, že disponuje dostatečnou likviditou a adekvátním zajištěním pro případ škod po živelních pohromách, což zajišťuje včasné vyplacení pojistného plnění pojistníkům a zachování zdravé finanční pozice skupiny. Konečné škody samozřejmě ještě nejsou sečteny a vyčísleny. Komplexnější hodnocení očekávaného celkového dopadu na provoz bude zveřejněno v pololetní zprávě koncem srpna.

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Pojištění:

Čt 11:50  Rakouské ženy žijí déle ve špatném zdravotním stavu OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
St 17:00  Jak vypadá rakouský vozový park? OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688