OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  23.08.2023 08:00:00

Češi podceňují zabezpečení svých účtů na sociálních sítích

 Češi podceňují zabezpečení svých účtů na sociálních sítích
22.8.2023 Kybernetická rizika, Technologie

Čeští uživatelé sociálních sítích jsou velmi zodpovědní. Informace o sobě sdílí umírněně a nezveřejňují citlivá data. Třetina dokonce nepublikuje prakticky vůbec. Muži sdílejí své zážitky častěji než ženy a častěji veřejně. Z hlediska věkových kategorií jsou nejsdílnější uživatelé nad 51 let. Rizikové příspěvky s osobními údaji někdy sdílela pouhá 2 % Čechů. Řadu populárních sociálních sítí používáme pasivně. Taková zjištění přinesl průzkum společnosti ESET realizovaný prostřednictvím agentury Ipsos.

„Nadměrné sdílení informací o sobě a svých blízkých patří mezi nejvýraznější rizika sociálních sítí. Předpokládali jsme, že zejména mladší uživatelé budou sdílet i obsah, který je třeba hodně osobní nebo dokonce až intimní. Ukázalo se ale, že Češi bez ohledu na věk používají sociální sítě uvědoměle, a dokonce i dbají na bezpečnost svých účtů,“ shrnuje závěry bezpečnostní expertka společnosti ESET Vladimíra Žáčková.

Nejčastěji sdílí obsah uživatelé nad 51 let. Jednou týdně nebo častěji sdílí příspěvky 15 % uživatelů v této věkové kategorii. Pro srovnání ve stejné frekvenci je to jen necelých 8 % uživatelů mezi 18. a 30. rokem. Obecně sdílí mírně častěji muži. Ženy ovšem přiznávají, že publikují obsah denně (činí tak 16 % z nich, ale jen 9,5 % mužů). Třetina českých uživatelů sdílí obsah jen výjimečně a 15 % dokonce vůbec nikdy.

ESET Češi podceňují zabezpečení svých účtů na sociálních sítích 1

Většina sdíleného obsahu nepředstavuje významné riziko

Nejčastěji sdílíme momentky z různých zážitků (30 %), významné životní události a jubilea (20 %), informace, jakých událostí se plánujeme zúčastnit (15 %) a snímky vlastních dětí, kde je jim vidět do tváře (11 %).

Vysoce rizikové příspěvky sdílí pouze jednotky procent uživatelů. Mezi takové patří například příspěvek s nějakým osobním údajem (takový sdíleli lidé ve 2 % případů), s intimním obsahem (necelá 2 %), snímek dítěte v plavkách nebo zcela nahého (1 %) a informaci o plánované dovolené (4 %).

„Fotografie z letní dovolené nebo narozeninové oslavy patří mezi ty, které ve většině nepředstavují významné riziko, a velmi pravděpodobně nijak neohrožují naše soukromí. Opatrnější bych byla u sdílení úspěchů jako jsou diplomy nebo vysvědčení. Mnoho rodičů bez starostí sdílí fotku dítěte s vysvědčením – na kterém je ale uvedeno datum narození nebo adresa školy, což jsou osobní údaje,“ varuje Žáčková. „Velmi rizikové je sdílet, obzvláště veřejně, že plánujete odcestovat, což někdy udělala čtyři procenta uživatelů. Za rizikové chování bych považovala sdílení fotografií dětí, obzvláště z letních dovolených, zejména snímky v plavkách nebo na kterých jsou zcela nahé.“

Češi sdílejí s přáteli a na Facebooku

Nejpopulárnější platformou pro sdílení obsahu mezi českými uživateli je Facebook, Instagram a WhatsApp. Ostatní sítě využívá čeští uživatelé primárně pro konzumaci obsahu. Oblíbené sociální sítě TikTok, Twitter či LinkedIn používáme převážně pasivně.

ESET Češi podceňují zabezpečení svých účtů na sociálních sítích 2

Poměrně konzervativní jsou Češi také v názoru, s kým chtějí své zážitky sdílet. Téměř polovina (42 %) českých uživatelů sdílí aktivně obsah jen s přáteli nebo sledujícími, které je nutné předem schvalovat, rovná třetina sdílí s rodinou a nejbližšími přáteli. Desetina uživatelů sdílí obvykle příspěvky veřejně a srovnatelný počet uživatelů prohlašuje, že aktivně obsah nesdílí vůbec. Ženy častěji sdílí obsah jen s rodinou (35 % žen a 24 % mužů) naopak muži veřejně (činí tak 13% mužů, ale jen 9 % žen). Napříč věkovými kategoriemi se ale výsledky výrazně neliší.

ESET Češi podceňují zabezpečení svých účtů na sociálních sítích 3

Zabezpečení účtů podceňujeme

Pro ochranu dat je velmi důležité také zabezpečení účtů na sociálních sítích. Právě tento nedostatek je často na vině, pokud dojde k prolomení účtu. Uživatelé často recyklují hesla nebo nepoužívají dostatečně silné přihlašovací fráze.

Spolehlivé heslo podle dat využívá třetina uživatelů, nejčastěji toto tvrdí uživatelé mezi 31 a 40 rokem a nad 51 let. Pomocí vícefázového ověření (nejčastěji potvrzením v ověřovací aplikaci, odkazem v e-mailu nebo kódem zaslaným v e-mailu nebo přes SMS) se přihlašuje 15 % lidí, častěji tak činí muži. Desetina uvádí, že využívá vždy unikátní kombinaci jména a hesla. Čím starší uživatel je, tím spíše dbá na toto pravidlo.

„Používání stejných přihlašovacích údajů ve více aplikacích či online službách je rizikové. Pokud dojde k prolomení jednoho hesla, můžeme přijít o několik účtů najednou a útočníkům otevřít cestu k velkému množství našich osobních údajů, které mohou dále zneužít. Databáze s odcizenými hesly jsou na dark webu běžně k zakoupení a útočníci po nich sáhnou jako první před složitějšími typy útoků. Obecně bych doporučila uživatelům, aby používali silná a jedinečná hesla pro každý ze svých online účtů. S vytvořením a uchováváním takových hesel pomůže spolehlivý správce hesel, který navíc hesla ukládá bezpečně v zašifrované podobě,“ radí Žáčková. Pětina uživatelů uvádí, že jako prevenci pečlivě zvažuje, jaké informace lze z příspěvku vyčíst. Opatrnější jsou v tomto směru ženy (23 %) než muži (18 %).

Až příliš osobní příspěvky

Češi se zpravidla nesetkávají s tím, že by sdíleli nějakou informaci, které by později litovali. V rámci průzkumu to uvedlo 64 % dotázaných. Šikaně či posměchu čelily přibližně 3 % dospělých uživatelů. Velmi málo lidí také přiznává, že by sdíleli nějakou dezinformaci. Sdílení obsahu, který se později ukázal jako nepravdivý, přiznávají opět jen 3 % dotázaných. Celých 8 % dotázaných nicméně připouští, že někdy sdíleli takové informace, které byly až příliš osobní a znovu by tak již neučinili. Nejčastěji se do takové situace dostali uživatelé mezi 41 a 50 lety.

Sběr dat byl realizován prostřednictvím aplikace Instant Research agentury Ipsos ve dnech 13. až 15. června 2023 na 500 respondentech v České republice.

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz


Poslední zprávy z rubriky Pojištění:

Čt 11:50  Rakouské ženy žijí déle ve špatném zdravotním stavu OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
St 17:00  Jak vypadá rakouský vozový park? OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688