OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  22.08.2023 06:00:00

Globální ekonomické zpomalení bylo mírnější, než se očekávalo - Swiss Re Institute


22.8.2023 Pojistný trh, Zahraničí

Swiss Re Institute (SRI) vydal tradiční publikaci o vývoji světového pojišťovnictví s tím, že bylo globálním ekonomickým vývojem dotčeno, ale nikoli otřeseno.

Globální ekonomické zvolnění bylo klidnější, než se předpokládalo. Dokonce při plném účinku zpřísnění měnové politiky, stále ještě trvajícím, lze očekávat reálný růst hrubého domácího produktu (HDP) na vyspělých trzích v období 20232024 o téměř 1 %. SRI předpovídá, že globální reálný růst dosáhne výše 2,3 % v tomto i příštím roce, což jsou ovšem nižší hodnoty než jsou odhady ze strany trhů. Očekává se, že motorem růstu budou asijské nově se rozvíjející země (emerging countries),přičemž se počítá se znovuotevřením čínské ekonomiky. Inflace je stále hlavní globální makroekonomický problém. Cenové tlaky přetrvávají, protože převládá napjatost na pracovním trhu a inflace se posunula od zboží do sektoru služeb. Opakovanou zátěží je v tomto roce finanční nestabilita, v současné době aktivovaná opožděnými účinky zpřísnění měnové politiky na bankovní sektor. To také zvyšuje nejistotu, co se týče výhledu inflace, jelikož nováopatření v oblasti likvidity s cílem podepřít banky by mohla v mnoha ekonomikách zpozdit návrat k tradiční měnové politice.

Zpomalení a inflace jsou výzvou pro pojistitele

Zpomalení i inflace znamenají výzvu pro pojistitele, ale SRI předpokládá, že pojišťovací sektor bude v příštích dvou letech odolný. Vzhledem k trvajícím inflačním tlakům budou pokračovat tvrdé tržní podmínky v neživotním pojištění, jelikož pojistitelé vyrovnávají zvýšené škodní náklady vyššími sazbami. Nižší pojistná plnění, jakmile dojde k poklesu míry inflace, a vyšší výnosy z investic citlivých na úrokové sazby by mohly podpořit ziskovost. SRI věří, že likvidita i kapitálová pozice pojistitelů jsou v pořádku a měly by jim umožnit, aby odolali a nebyli otřeseni jakoukoli nestabilitou, jež může ještě nastat. Oproti jiným finančním sektorům jsou pojistitelé absorbéry, nikoli násobiteli či rozšiřovateli tržních potíží.

Zpevňování sazeb

SRI odhaduje, že globální pojistné (životního a neživotního pojištění) vzroste reálně v roce 2023 o 1,1 % a v roce 2024 o 1,7 % (obojí pod průměrem za posledních deset let ve výši 2,6 %), a to po poklesu o 1,1 % v roce 2022. S ohledem na vířivý růst SRI odhaduje, že globální pojistné bude v roce 2023 činit 7,1 bilionu USD, což je rekordní výše. V neživotním pojištění by se mělo globální pojistné v roce 2023 zvýšit reálně o 1,4 %, a to po přírůstku o 0,5 % v roce 2022. Toto zlepšení nastane ponejvíce z důvodu zpevňování sazeb v individuálním pojištění i z důvodu pokračující cenové síly v podnikatelských pojištěních. SRI je názoru, že trh pojištění motorových vozidel se vrátí po třech letech zmenšování k růstu, který bude také založen na zvyšování pojistných sazeb. Pokles pojistného soukromého zdravotního pojištění z důvodu ukončení podpůrných pandemických politik v USA bude pravděpodobně vyrovnán určitým nárůstem pojistného u jiných typů pojištění.

Ziskovost sektoru neživotního pojištění se zlepší

Ziskovost neživotního byznysu by se měla zlepšit díky větším výnosům z investic a zpomalení inflace, která by měla otupit závažnost nákladů na pojistná plnění. SRI odhaduje, že ukazatel ROE v neživotním pojištění vzroste v roce 2023 na 7,8 % z 3,4 % v roce 2022. V roce 2024 by se jeho výše mohla dostat na 9,3 %. Náklady na kapitál se zvyšují zároveň se silnějším výnosem z investování, ale SRI předpokládá, že mezera v ziskovosti se zúží. Přiměřenost rezerv se objevila jako klíčový činitel, jelikož dlouhotrvající období příznivého vývoje mizí z důvodu současných i nedávných šoků z titulu vysoké inflace a pandemie COVID-19. Přes disponování velkými rezervami tempo rozpouštění rezerv v sektoru zpomalilo a existují mnohé nejistoty, jako je opožděné vyřizování pojistných událostí, což může být velký problém v obdobích, kdy vysoká ekonomická a sociální inflace tlačí náklady na pojistná plnění nahoru, obzvláště v USA. Poněkud šířeji lze konstatovat, že posun inflace od zboží ke službám by mohl mít dopad na odpovědnostní rizika.

Vysoké úrokové sazby pozvedly zisky životních pojistitelů

V životním pojištění SRI očekává v roce 2023 reálný růst globálního pojistného o 0,7 %. Oproti roku 2022 to představuje zlepšení, neboť tehdy trh poklesl reálně o 3,1 %, protože vysoká inflace umenšila úspory klientů a nominální růst pojistného. SRI odhaduje, že globální pojistné životního pojištění v roce 2024 vzroste reálně o 1,5 %, což by bylo nad desetiletým průměrem ve výši 1,3 %. Zahájení vzestupu úrokových sazeb v roce 2022 nesporně podpořilo zisky v pojišťovacím sektoru. V roce 2023 rostoucí mzdy a úrokové sazby ve vyspělých zemích vytvářejí pozitivní podmínky pro příznivý růst a ziskovost. Prostředí vyšších úrokových sazeb vytváří nové podmínky pro anuitní byznys a pro ujednání o přenosu penzijního rizika.

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Pojištění:

Čt 11:50  Rakouské ženy žijí déle ve špatném zdravotním stavu OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
St 17:00  Jak vypadá rakouský vozový park? OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688