Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Komodity  |  17.08.2023 11:57:22

Energie zlevňují, je načase si ceny zafixovat? Tuto možnost nabízí též LPG


Předloňský podzim velmi názorně ukázal, že ceny energií se nevyplatí podceňovat. Raketový nárůst cen elektřiny a plynu v roce 2021 a jejich loňský turbulentní vývoj výrazně zkomplikoval život těm, kdo neměli smluvně zafixovanou cenu. Různé černé scénáře se ale nenaplnily a ceny energií letos klesají. Podle odborníků ale na další poklesy cen už není příliš prostor a pro domácnosti přichází čas na jejich krátkodobou fixaci. Fixovat cenu je od letoška možné také u kapalného propanu.

Po předloňském skokovém zdražení plynu a následně i elektřiny, se situace na energetickém trhu trochu uklidnila. Ceny energií se díky dovozu zkapalněného zemního plynu (LNG) a stabilním dodávkám z Norska podařilo stabilizovat. Pozitivní vliv na ceny zemního plynu, a tedy i elektřiny měla také mírná zima a energetické úspory

Ačkoli vláda ceny energií zastropovala, na trhu už od jara běžně najdeme nabídky dodavatelů energií s nižšími cenami. Výrazně se nemění také ceny kapalného propanu (LPG), který se během loňské energetické krize stal ekonomicky zajímavou alternativou k zemnímu plynu nejen pro lokality, kam nevedou plynové rozvody.     

Ceny silové elektřiny na pražské burze se letos na jaře stabilizovaly na úrovni okolo 3400 /MWh. Ve srovnání v předchozím obdobím jde sice o pokles, i tak jsou ale ceny elektřiny zhruba trojnásobně vyšší než v roce 2020. Ještě větší pokles zaznamenaly ceny zemního plynu a zlevňovalo samozřejmě také LPG. Koncová cena čistého propanu dodávaného do zásobníku se nyní pohybuje okolo 2400 /MWh. „Propan je charakteristický cenovou stabilitou, protože jeho dodávky nikdy nebyly přímo závislé na Rusku. I z tohoto důvodu cena topného LPG v uplynulém krizovém období nikdy nepřekročila vládní cenový strop, který musel být stanoven pro zemní plyn,“ vysvětluje Jiří Karlík, generální ředitel společnosti Primagas.

I přes poklesy ceny energetických komodit na burzách zůstávají ceny elektřiny a plynu Česku stále poměrně vysoké. Jak vyplývá z nedávné analýzy společnosti Next Finance, pokud si vše přepočítáme podle parity kupní síly, rychle zjistíme, že cenu elektřiny máme v Evropě druhou nejvyšší hned po chudším Rumunsku. V cenách plynu jsme dokonce v druhé polovině loňského roku dosáhli rekordu. V přepočtu na kupní sílu Češi loni platili za zemní plyn nejvíce v Evropě. Takto vysoké ceny měly hlavně dva velké efekty – motivovaly české domácnosti šetřit, přiměly je však také přechodu na tuhá paliva a v některých případech právě i na LPG, které má jinak význam zejména pro neplynofikované lokality.

Podle odborníků není v současné době pro další poklesy cen energií příliš velký prostor. Co se týká zemního plynu, Evropa o tuto komoditu na světovém trhu soupeří s dalšími ekonomikami – hlavně s Čínou, kde poptávka po energiích opět roste, uvádí zmíněná analýza. Ceny elektřiny a plynu navíc podle Next Finance prodražují emisní povolenky, které sice plní svou regulační funkci, ale staly se předmětem spekulativních nákupů. Do výsledných cen energií se navíc promítnou i další faktory specifické pro české prostředí – konec vládního stropu cen a v případě elektřiny i návrat poplatku na podporu obnovitelných zdrojů energie

Proto může být výhodné fixovat si cenu energií na nejbližší období právě teď. Dodavatelé energií už běžně nabízí produkty s možností fixace ceny pod vládním stropem. Ekonom Štěpán Křeček doporučuje jednoroční fixaci, protože ceny mohou jít v příštím roce ještě více dolů. Kdo si dojedná zajímavou nabídku, může fixovat i na delší dobu. Výhodnou strategií ale může být také volba většího dodavatele, který nakupuje energetické komodity s dostatečným předstihem a tím své zákazníky chrání před krátkodobými výkyvy cen. 

Fixaci ceny nyní nabízí také dodavatelé LPG. „V současné době je možné si cenu LPG zafixovat až na dva roky dopředu, a to aktuálně na úrovni okolo 2,4 Kč/kWh. Jde o konečnou cenu zahrnující DPH, dopravu i distribuční poplatky,“ popisuje Jiří Karlík s tím, že fixovat cenu propanu mohou zákazníci v období od května do srpna, kdy je cena LPG nejníže. Mezi dodavateli LPG jde v segmentu koncových odběratelů, domácností o úplnou novinku, kterou na úvod využila asi desetina zákazníků Primagasu.

Vytápění zkapalněným propanem mělo vždy význam především v lokalitách bez distribuční soustavy zemního plynu. Přestože je Česko poměrně hustě plynofikované, jsou regiony a lokality, kde zřídit plynovou přípojku stále není možné. Největší podíl obcí bez plynových rozvodů je dle Českého statistického úřadu ve Středočeském a Jihočeském kraji

Díky cenové stabilitě ale dává LPG třeba v kombinaci s obnovitelnými zdroji energie stále větší ekonomický smysl i v plynofikovaných lokalitách. Nezřídka je instalace propanového zásobníku ekonomicky příznivější variantou než budování zcela nové přípojky zemního plynu. LPG má přitom dobré vyhlídky rovněž v kontextu energetického přechodu. V mnoha zemích je již postupně nahrazováno „zelenými“ alternativami v podobě bioLPG či obnovitelného dimethyletheru (rDME), a to s využitím stávající infrastruktury a spotřebičů.


Lukáš Pololaník
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688