Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Investice  |  17.08.2023 09:13:49

Ranní okénko - Ceny v zemědělství klesají, jaký dopad to bude mít na ceny potravin?


Dnešní den přinese zajímavější údaje pouze z USA, kde vyjdou nejnovější údaje o počtu nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti, kdy se očekává mírný pokles oproti předchozímu týdnu. Pokud se výsledek výrazně neodchýlí od mediánu trhu a předchozí hodnotě, tak reakce trhu by měla být střízlivá. Zveřejněn bude rovněž výsledek tzv. Leadingu indexu, pomocí kterého lze odhalit signály obratu ve vývoji ekonomického cyklu. Predikce červencového výsledku ukazuje mírné zlepšení ve srovnání s červnem, ale zásadní rozdíl v dosavadním směřování americké ekonomiky by neměl přijít.

Včera Český statistický úřad zveřejnil jediný tuzemský údaj v tomto týdnu, kdy jsme se dozvěděli, že ceny průmyslových výrobců pokračují v poklesu. Meziměsíčně se snížily o 0,1 % a meziročně jsme byli svědky dalšího poklesu z červnových 1,9 % na 1,4 % v červenci. Strmě padají ceny zemědělských výrobků, které v meziměsíčním srovnání šly dolů o 4 % a v meziročním srovnání o 14,3 %. Další snížení v tomto segmentu by se konsekvenčně mělo propsat do cen potravin, které by neměly táhnout inflaci nahoru tak, jako tomu bylo doposud.

Včerejší den byl plný zajímavých ekonomických dat ze světa, kdy v dopoledních hodinách dorazil údaj potvrzující první odhad HDP eurozóny ve druhém čtvrtletí tohoto roku. Ekonomika tak podle zpřesněného odhadu rostla mezičtvrtletně o 0,3 % a meziročně o 0,6 %. Zároveň dorazila zpráva, že navzdory predikcím o stagnaci průmyslové výroby v eurozóně došlo nakonec v meziměsíčním srovnání k nárůstu o 0,5 %. Rovněž průmyslová výroba v USA byla vyšší, než bylo trhy předpovídáno (1,0 % vs 0,3 %). Pro ilustraci po revizi údajů v červnu průmyslová výroba naopak poklesla o 0,8 %. Oproti červnu vzrostla výstavba nových domů, ale její navýšení bylo v souladu s odhady trhu. Večer byl uveřejněn zápis z posledního zasedání Fedu, který ukazuje, že členové jsou relativně optimističtí o vývoji americké ekonomiky a věří, že bude dosaženo tzv. měkkého přistání, tedy vyhnutí se recesi. Tón je přesto poměrně jestřábí, ačkoliv měnové podmínky jsou dostatečně utažené a je pravděpodobnější konec cyklu hiků, tak nelze vyloučit možnost dalšího zvýšení v případě příchozích dat naznačující, že inflace neklesá dle představ Fedu. Je možné, že Fed bude jednat tak jako v létě, kdy v červnu si dal „pauzu“ a v červenci sazby zvýšil – nyní by tento vzorec mohl platit pro zářijové („pauza“) a listopadové zasedání (hike).

Na zveřejnění záznamu z jednání bankovní rady reagovaly akciové trhy v USA oslabením, když americký index S&P 500 nakonec tratil 0,76 %. Naopak akcie v Německu (0,14 %) i v České republice (0,34 %) posilovaly. Koruna se během včerejšího dne pohybovala okolo linie 24,10 EUR/CZK.


Autor: Martin Kron, analytik 
Editor: Vratislav Zámiš, analytik 

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s. 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688