zlin.eu (Zlín)
Z regionů  |  14.08.2023 10:27:14

Zlín a Otrokovice vypsaly zakázku na nákup 25 nových trolejbusů v celkové hodnotě kolem 350 milionů korun (bez DPH)

Zlín - Nákup pětadvaceti nových trolejbusů v celkové hodnotě kolem 350 milionů korun (bez DPH) plánuje v nejbližším období Dopravní společnost ZlínOtrokovice. Dopravce hodlá pořizovat sólo i kloubové vozy, všechny s klimatizací a rovněž s trakčními bateriemi. Na dodání nových vozů probíhá veřejná soutěž.

Současná zakázka na dodávku 25 nových nízkopodlažních bateriových trolejbusů, na kterou probíhá veřejná soutěž, patří v historii zlínského dopravního podniku svou velikostí k ojedinělým počinům. Jde o jednorázovou obměnu téměř poloviny trolejbusového vozového parku dopravce. Dopravní společnost ZlínOtrokovice (DSZO) chce pořídit s dodáním do 12 měsíců od podpisu smlouvy 16 sólo trolejbusů o délce 12 metrů a 9 článkových trolejbusů o délce 18 metrů. Všechna vozidla mají být vybavena klimatizací a trakčními bateriemi, které umožní plnohodnotnou jízdu na vzdálenost až 12 kilometrů mimo trolejové vedení. Celkové náklady na realizaci uvedené zakázky se odhadují přibližně na 350 milionů korun.

„Obnovujeme a modernizujeme poměrně zásadním způsobem svou flotilu trolejbusů. Nová vozidla nám umožní zavádět bezemisní elektrickou dopravu i v okrajových částech sítě MHD bez nutnosti výstavby trolejového vedení. Díky bateriím můžeme s výrazně nižší mírou hlučnosti a bez jakýchkoli výfukových plynů nahradit starší trolejbusy s dieselagregáty. Bateriová vozidla mají také možnost výhodné rekuperace elektrické energie při brzdění. Nové trolejbusy spolu se souběžnou výstavbou spolehlivé napájecí sítě v centrech měst nám umožní ve Zlíně a Otrokovicích směřovat k cílovému stavu, kterým bude zcela bezemisní MHD,“ uvedl ředitel DSZO Josef Kocháň.

DSZO by si jednorázový nákup tak vysokého počtu nových vozidel nemohla dovolit z vlastních prostředků. „Při financování této ekologické investice hodláme využít všech dostupných evropských dotací. Měly by pokrýt 85 procent nákladů,“ doplnil administrátor dotačních projektů DSZO Jaromír Schneider.

Zdroj: DSZO

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688