kraj-lbc.cz (Liberecký kraj)
Z regionů  |  09.08.2023 18:14:21

Krajští radní schválili poskytnutí 40 milionů korun Hrádku nad Nisou na dostavbu tamního domova pro seniory

09. 08. 2023

Rada Libereckého kraje plní to, k čemu se zavázala ve své koaliční smlouvě. Postupně navyšuje kapacity pobytových služeb sociální péče, nyní o 42 míst v Domově seniorů v Hrádku nad Nisou. V areálu se počítá i s lékařskou ordinací a samostatným oddělením s osmi až deseti lůžky pro klienty s demencí nebo Alzheimerovou chorobou.

„Město na stavbu získalo dotaci a nabídlo kraji převod tohoto objektu pouze za vlastní podíl, tedy rozdíl mezi náklady a dotací. Za 77 milionů, což je vlastní podíl města, jsme tak získali majetek ve výši 271 milionu korun,“ vysvětlil hejtman Martin Půta. „Tímto krokem nahrazujeme kapacitu, kterou jsme původně plánovali v objektu ve Velkých Hamrech, jenž však nesplňoval parametry pasivního objektu. V Hrádku nad Nisou budou střechy využity k výrobě elektřiny pomocí fotovoltaického systému. Budova je navržena jako vysoce inteligentní a pasivní s využitím nejmodernějších dostupných technologií.“

Liberecký kraj městu Hrádek nad Nisou poskytne finance postupně. Včera jsme na krajské radě schválili dotaci 40 milionů, zbývajících 37.169.258 korun dostane město po skončení doby udržitelnosti, která je pět let. Budoucí zařízení Domov seniorů Hrádek nad Nisou začne postupně sloužit klientům od července 2024,“ dodal Petr Tulpa, náměstek pro resort sociálních věcí. „Peníze na to jsme využili z neuskutečněného projektu přístavby v Domově důchodců ve Velkých Hamrech. Tam bylo v plánu rozšíření současného objektu o přístavbu a půdní vestavbu, čímž se měla kapacita rozšířit o 41 lůžek. Od tohoto projektu jsme však letos upustili, jelikož nenaplňoval princip transformace sociálních služeb, kde se za minimální standard považuje pokoj se samostatnou koupelnou a toaletou. Ve Velkých Hamrech by však došlo k tomu, že koupelny a toalety by byly společné pro dva pokoje a počet dvoulůžkových pokojů by přesáhl stanovený poměr, podle něhož může počet takových pokojů v zařízení pobytových sociálních služeb činit nejvýše třicet procent. Za zmínku ještě stojí, že pokud bychom uskutečnili projekt ve Velkých Hamrech, stálo by nás to 141,5 milionu korun včetně DPH, kdežto my získáme v podobě Hrádku nad Nisou podobné zařízení nyní za pouhých 77 milionů korun.“

Domov seniorů Hrádek nad Nisou je vyprojektován podle trendu pasivního standardu a k tomu bezbariérově tak, jak by v budoucnu měly vypadat všechny veřejné budovy. Vzhledem k tomu, že v sociálních službách jsou a stále budou více žádoucí spíše menší zařízení rodinného typu, splňuje stavba i tento požadavek.

„Při výstavbě zařízení v Hrádku nad Nisou spolupracujeme s ředitelem Domova důchodců v Českém Dubu Radimem Pochopem, který nám na základě své vlastní dlouholeté praxe pomáhá zohlednit v průběhu prací všechny provozní záležitosti,“ dodal náměstek Tulpa.

V souladu s trendem chytrého hospodaření obdržela výsledná energetická náročnost budovy, která roste v Oldřichovské ulici v Hrádku nad Nisou na bývalých školních pozemcích, hodnocení písmenem A – tedy mimořádně úsporná. Dům bude, co se energií týče, soběstačný. Teplo, chlazení a dodávky teplé vody obstará systém tepelných čerpadel. Zařízení je bez nároků na elektrickou energii a plyn.

Mgr. Filip Trdla
tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu
filip.trdla@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226307
Mobil: 770134419

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688