Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Zákony a právo  |  08.08.2023 14:30:47

Svaz podnikatelů ve stavebnictví: Novela zákoníku práce má diskriminovat stavební firmy

zákony soudní rozhodnutí whistleblowing

Pod taktovkou Ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) vzniká rozporuplná novela zákoníku práce, která má sice zesílit ochranu mezd zaměstnanců, kteří pracují ve stavebnictví, ale zároveň nepochopitelně zvýší odpovědnost dodavatelů v rámci celého dodavatelského řetězce. V praxi by to znamenalo, že pokud osoba pracující u zaměstnavatele, který dodává pro stavební projekty, nedostane od svého zaměstnavatele řádnou mzdu, může se se svým požadavkem obrátit i na dodavatele na nejvyšším stupni smluvního řetězce. S novelou nesouhlasí Svaz podnikatelů ve stavebnictví (SPS) a proti je také řada stavebních společností. Firmy jsou nespokojené s tím, jak MPSV naložilo s jejich připomínkami v rámci připomínkového řízení.

Novela zákoníku práce má za cíl založit zákonné ručení stavebních podnikatelů při realizaci staveb za vyplácení mezd zaměstnancům jednotlivých podzhotovitelů. Zmíněné ručení bude zakotveno až do výše minimální mzdy. Návrh zákona je transpozicí směrnice Evropského parlamentu a Rady EU týkající se vysílání pracovníků, kteří budou dočasně vykonávat práci v jiném členském státě.

„Rozumím, že implementace směrnice Evropského parlamentu a Rady EU je nutná a má chránit zaměstnance. Na druhou stranu se domnívám, že segment stavebnictví má sehrát jakousi roli obětního berana, jelikož na další oblasti podnikání se navrhovaná pravidla vztahovat nemají. To vnímám jako silně diskriminační,“ upozorňuje prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví Jiří Nouza a dodává: „Další diskriminační prvek spatřuji v tom, že návrh činí stavaře odpovědnými i za mzdy v jiných odvětvích. Nebudeme tedy odpovídat pouze za dělníky na stavbách, ale i za výrobce materiálů, řidiče, právníky, ekonomy atd. Ti všichni totiž mohou být poddodavateli stavebního podnikatele.“

Ministerstvo práce a sociálních věcí připomínky ignoruje

Svaz podnikatelů ve stavebnictví, některé další organizace, ale i stavební společnosti uplatnily k novele v rámci meziresortního připomínkového řízení řadu zásadních připomínek. Avšak připomínky nebyly za strany MPSV akceptovány. S tímto vypořádáním Svaz podnikatelů ve stavebnictví nesouhlasí a stejného názoru jsou i stavební společnosti.

„Se zástupci stavebních firem jsem v pravidelném a úzkém kontaktu a mohu potvrdit, že jsou značně rozladěni připravovanou novelou, ale také tím, jakým způsobem byly jejich připomínky neakceptovány. Navíc při přípravě novely nebyla provedena řádná analýza jejích dopadů. MPSV se stavaři nejednalo, přestože je jeho povinností zjistit a zhodnotit, jak se novela dotkne těch, na jejichž bedra dopadne. Opravdu nerozumím tomu, proč má být takto postižen pouze stavební sektor. Budeme se snažit, aby byla novela schválena v co nejpřijatelnější formě a nepoškozovala stavební společnosti. My jsme připraveni jednat a stavební podnikatelé také,“ konstatoval prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví Jiří Nouza.

Novela způsobí zdražení staveb upozorňují firmy

Ze strany stavebních firem zaznívají hlasy, že připravované změny stanovují povinnosti, které ve stavebním sektoru vytváří těžko kontrolovatelná a ocenitelná rizika. Regulace tak mimo jiné povede k prodražení staveb realizovaných státem a státními investory, protože tato rizika bude potřeba promítnout do cen stavebních prací. Skutečně si nemyslíme, že takový postup povede k lepšímu zvládnutí aktuální inflační krize,“ uzavřel prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví Jiří Nouza.

Svaz podnikatelů ve stavebnictví se obává, že aktuálně navrhovaná úprava je nedostatečně zdůvodněná, diskriminační a v mnoha bodech legislativně nejasná. Vznikající právní úpravu bude nutné zásadním způsobem dopracovat jak obsahově, tak z hlediska struktury právního řádu.


 

O SPS

Svaz podnikatelů ve stavebnictví je dobrovolnou zájmovou organizací a zároveň vrcholným představitelem českého stavebnictví. Podtrhuje význam pozemního a dopravního stavitelství a také vodohospodářských staveb v České republice. Jako lídr stavebního průmyslu garantuje svým členům zastupování oboru na nejvyšší možné úrovni. Svaz vznikl v roce 1990 a reprezentuje většinu kapacity stavební produkce v České republice. Hájí zájmy svých členů a usiluje o příznivé podnikatelské prostředí v legislativě a hospodářské politice na celostátní úrovni i v regionech






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688